Ziek en Zeer : Ornithogalum-mozaïkvirus oorzaak virusziekte in Eucomis

P. Vink

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  Abstract

  De laatste jaren zien we in de bollenteelt en broei van Eucomis een toename in problemen van verminderde groei en bloei en afwijkende bladsymptomen waardoor de sierwaarde ernstig wordt verstoord. De problemen werden in verband gebracht met een virusbesmetting, maar tot nu toe was echter niet bekend welk virus daarbij een rol speelde. Met PCR-technieken en toetsplantenonderzoek is nader onderzoek gedaan. In zieke planten kon steeds het Ornithogalum-mozaïekvirus worden aangetoond. Dit is de laatste aflevering van de serie Ziek en zeer.
  Original languageDutch
  Pages (from-to)23-23
  JournalBloembollenVisie
  Volume2012
  Issue number251
  Publication statusPublished - 2012

  Keywords

  • eucomis
  • ornamental bulbs
  • viral diseases
  • potyvirus
  • symptoms
  • diagnostics
  • ornithogalum mosaic virus

  Cite this

  @article{b0bffe03a5294d24af1451954a1beae1,
  title = "Ziek en Zeer : Ornithogalum-moza{\"i}kvirus oorzaak virusziekte in Eucomis",
  abstract = "De laatste jaren zien we in de bollenteelt en broei van Eucomis een toename in problemen van verminderde groei en bloei en afwijkende bladsymptomen waardoor de sierwaarde ernstig wordt verstoord. De problemen werden in verband gebracht met een virusbesmetting, maar tot nu toe was echter niet bekend welk virus daarbij een rol speelde. Met PCR-technieken en toetsplantenonderzoek is nader onderzoek gedaan. In zieke planten kon steeds het Ornithogalum-moza{\"i}ekvirus worden aangetoond. Dit is de laatste aflevering van de serie Ziek en zeer.",
  keywords = "eucomis, bloembollen, virusziekten, potyvirus, symptomen, diagnostiek, ornithogalum-moza{\"i}ekvirus, eucomis, ornamental bulbs, viral diseases, potyvirus, symptoms, diagnostics, ornithogalum mosaic virus",
  author = "P. Vink",
  year = "2012",
  language = "Dutch",
  volume = "2012",
  pages = "23--23",
  journal = "BloembollenVisie",
  issn = "1571-5558",
  number = "251",

  }

  Ziek en Zeer : Ornithogalum-mozaïkvirus oorzaak virusziekte in Eucomis. / Vink, P.

  In: BloembollenVisie, Vol. 2012, No. 251, 2012, p. 23-23.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - Ziek en Zeer : Ornithogalum-mozaïkvirus oorzaak virusziekte in Eucomis

  AU - Vink, P.

  PY - 2012

  Y1 - 2012

  N2 - De laatste jaren zien we in de bollenteelt en broei van Eucomis een toename in problemen van verminderde groei en bloei en afwijkende bladsymptomen waardoor de sierwaarde ernstig wordt verstoord. De problemen werden in verband gebracht met een virusbesmetting, maar tot nu toe was echter niet bekend welk virus daarbij een rol speelde. Met PCR-technieken en toetsplantenonderzoek is nader onderzoek gedaan. In zieke planten kon steeds het Ornithogalum-mozaïekvirus worden aangetoond. Dit is de laatste aflevering van de serie Ziek en zeer.

  AB - De laatste jaren zien we in de bollenteelt en broei van Eucomis een toename in problemen van verminderde groei en bloei en afwijkende bladsymptomen waardoor de sierwaarde ernstig wordt verstoord. De problemen werden in verband gebracht met een virusbesmetting, maar tot nu toe was echter niet bekend welk virus daarbij een rol speelde. Met PCR-technieken en toetsplantenonderzoek is nader onderzoek gedaan. In zieke planten kon steeds het Ornithogalum-mozaïekvirus worden aangetoond. Dit is de laatste aflevering van de serie Ziek en zeer.

  KW - eucomis

  KW - bloembollen

  KW - virusziekten

  KW - potyvirus

  KW - symptomen

  KW - diagnostiek

  KW - ornithogalum-mozaïekvirus

  KW - eucomis

  KW - ornamental bulbs

  KW - viral diseases

  KW - potyvirus

  KW - symptoms

  KW - diagnostics

  KW - ornithogalum mosaic virus

  M3 - Article

  VL - 2012

  SP - 23

  EP - 23

  JO - BloembollenVisie

  JF - BloembollenVisie

  SN - 1571-5558

  IS - 251

  ER -