Wireless Optimaal watergeven in de boomkwekerij

H. Vreman, P. van Dalfsen, J. Brouwer, L. Nannes, J. Hadders

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  In de boomkwekerij is beregening een regelmatig terugkerend verschijnsel om voldoende groei te kunnen realiseren. Hierbij volgt elke kweker zijn gewas door middel van waarnemingen. Water en nutriënten worden ‘op gevoel’ ingezet. Het is in de praktijk echter lastig om de optimale hoeveelheid te geven vanwege een diversiteit aan gewassen en percelen (verschillende bodemtypen). Optimaal betekent niet te veel en niet te weinig. Te veel water veroorzaakt onnodig uitspoeling van meststoffen, met name stikstof maar ook kalium. Te weinig water geeft droogteschade en daarmee opbrengstderving. Om dit laatste te voorkomen wordt in de praktijk in de regel te veel beregend. Hierdoor ontstaan een aantal knelpunten: • Beschikbaarheid van voldoende water van een goede kwaliteit. • Het gebruik van grond- en oppervlaktewater voor de tuinbouw staat onder druk. Door onnodig veel te beregenen kan er verdroging van de omgeving optreden. Met name in droge perioden heeft dat ook gevolgen voor de waterstanden van het oppervlaktewater. • Stikstof, kalium en sommige gewasbeschermingsmiddelen spoelen makkelijk uit, waardoor het in het grondwater en vervolgens in het oppervlaktewater terecht komt. • Stikstof kan niet onbeperkt aangevoerd worden, omdat dit wordt gereguleerd met wettelijke gebruiksnormen. Met name kwekers op (droge) zandgronden ervaren al een knelpunt met de stikstofnormen. • Het beregenen kost geld. Naast arbeid kost het voor de kweker ook diesel. Wanneer optimaal beregend wordt, kan de apparatuur eerder naar een volgend perceel gebracht worden. • Onwetend te veel beregenen kan ook schade aan het gewas opleveren. Door onnodige uitspoeling van meststoffen (stikstof, kalium en eventueel ook fosfaat) kan de gewasgroei achterblijven. Ook kan teveel beregenen ziekten stimuleren. Verder is er een tendens naar een ander klimaat, namelijk meer droge perioden afgewisseld door grote buien.
  Original languageDutch
  Place of PublicationZwolle
  PublisherLTO NOORD
  Publication statusPublished - 2013

  Keywords

  • forest nurseries
  • water budget
  • water management
  • fertilizer application
  • irrigation
  • overhead irrigation

  Cite this

  Vreman, H., van Dalfsen, P., Brouwer, J., Nannes, L., & Hadders, J. (2013). Wireless Optimaal watergeven in de boomkwekerij. Zwolle: LTO NOORD.
  Vreman, H. ; van Dalfsen, P. ; Brouwer, J. ; Nannes, L. ; Hadders, J. / Wireless Optimaal watergeven in de boomkwekerij. Zwolle : LTO NOORD, 2013.
  @book{9c626e4f264143a7b092d78b8c3ea6f4,
  title = "Wireless Optimaal watergeven in de boomkwekerij",
  abstract = "In de boomkwekerij is beregening een regelmatig terugkerend verschijnsel om voldoende groei te kunnen realiseren. Hierbij volgt elke kweker zijn gewas door middel van waarnemingen. Water en nutri{\"e}nten worden ‘op gevoel’ ingezet. Het is in de praktijk echter lastig om de optimale hoeveelheid te geven vanwege een diversiteit aan gewassen en percelen (verschillende bodemtypen). Optimaal betekent niet te veel en niet te weinig. Te veel water veroorzaakt onnodig uitspoeling van meststoffen, met name stikstof maar ook kalium. Te weinig water geeft droogteschade en daarmee opbrengstderving. Om dit laatste te voorkomen wordt in de praktijk in de regel te veel beregend. Hierdoor ontstaan een aantal knelpunten: • Beschikbaarheid van voldoende water van een goede kwaliteit. • Het gebruik van grond- en oppervlaktewater voor de tuinbouw staat onder druk. Door onnodig veel te beregenen kan er verdroging van de omgeving optreden. Met name in droge perioden heeft dat ook gevolgen voor de waterstanden van het oppervlaktewater. • Stikstof, kalium en sommige gewasbeschermingsmiddelen spoelen makkelijk uit, waardoor het in het grondwater en vervolgens in het oppervlaktewater terecht komt. • Stikstof kan niet onbeperkt aangevoerd worden, omdat dit wordt gereguleerd met wettelijke gebruiksnormen. Met name kwekers op (droge) zandgronden ervaren al een knelpunt met de stikstofnormen. • Het beregenen kost geld. Naast arbeid kost het voor de kweker ook diesel. Wanneer optimaal beregend wordt, kan de apparatuur eerder naar een volgend perceel gebracht worden. • Onwetend te veel beregenen kan ook schade aan het gewas opleveren. Door onnodige uitspoeling van meststoffen (stikstof, kalium en eventueel ook fosfaat) kan de gewasgroei achterblijven. Ook kan teveel beregenen ziekten stimuleren. Verder is er een tendens naar een ander klimaat, namelijk meer droge perioden afgewisseld door grote buien.",
  keywords = "boomkwekerijen, waterbudget, waterbeheer, bemesting, irrigatie, beregening, forest nurseries, water budget, water management, fertilizer application, irrigation, overhead irrigation",
  author = "H. Vreman and {van Dalfsen}, P. and J. Brouwer and L. Nannes and J. Hadders",
  year = "2013",
  language = "Dutch",
  publisher = "LTO NOORD",

  }

  Vreman, H, van Dalfsen, P, Brouwer, J, Nannes, L & Hadders, J 2013, Wireless Optimaal watergeven in de boomkwekerij. LTO NOORD, Zwolle.

  Wireless Optimaal watergeven in de boomkwekerij. / Vreman, H.; van Dalfsen, P.; Brouwer, J.; Nannes, L.; Hadders, J.

  Zwolle : LTO NOORD, 2013.

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Wireless Optimaal watergeven in de boomkwekerij

  AU - Vreman, H.

  AU - van Dalfsen, P.

  AU - Brouwer, J.

  AU - Nannes, L.

  AU - Hadders, J.

  PY - 2013

  Y1 - 2013

  N2 - In de boomkwekerij is beregening een regelmatig terugkerend verschijnsel om voldoende groei te kunnen realiseren. Hierbij volgt elke kweker zijn gewas door middel van waarnemingen. Water en nutriënten worden ‘op gevoel’ ingezet. Het is in de praktijk echter lastig om de optimale hoeveelheid te geven vanwege een diversiteit aan gewassen en percelen (verschillende bodemtypen). Optimaal betekent niet te veel en niet te weinig. Te veel water veroorzaakt onnodig uitspoeling van meststoffen, met name stikstof maar ook kalium. Te weinig water geeft droogteschade en daarmee opbrengstderving. Om dit laatste te voorkomen wordt in de praktijk in de regel te veel beregend. Hierdoor ontstaan een aantal knelpunten: • Beschikbaarheid van voldoende water van een goede kwaliteit. • Het gebruik van grond- en oppervlaktewater voor de tuinbouw staat onder druk. Door onnodig veel te beregenen kan er verdroging van de omgeving optreden. Met name in droge perioden heeft dat ook gevolgen voor de waterstanden van het oppervlaktewater. • Stikstof, kalium en sommige gewasbeschermingsmiddelen spoelen makkelijk uit, waardoor het in het grondwater en vervolgens in het oppervlaktewater terecht komt. • Stikstof kan niet onbeperkt aangevoerd worden, omdat dit wordt gereguleerd met wettelijke gebruiksnormen. Met name kwekers op (droge) zandgronden ervaren al een knelpunt met de stikstofnormen. • Het beregenen kost geld. Naast arbeid kost het voor de kweker ook diesel. Wanneer optimaal beregend wordt, kan de apparatuur eerder naar een volgend perceel gebracht worden. • Onwetend te veel beregenen kan ook schade aan het gewas opleveren. Door onnodige uitspoeling van meststoffen (stikstof, kalium en eventueel ook fosfaat) kan de gewasgroei achterblijven. Ook kan teveel beregenen ziekten stimuleren. Verder is er een tendens naar een ander klimaat, namelijk meer droge perioden afgewisseld door grote buien.

  AB - In de boomkwekerij is beregening een regelmatig terugkerend verschijnsel om voldoende groei te kunnen realiseren. Hierbij volgt elke kweker zijn gewas door middel van waarnemingen. Water en nutriënten worden ‘op gevoel’ ingezet. Het is in de praktijk echter lastig om de optimale hoeveelheid te geven vanwege een diversiteit aan gewassen en percelen (verschillende bodemtypen). Optimaal betekent niet te veel en niet te weinig. Te veel water veroorzaakt onnodig uitspoeling van meststoffen, met name stikstof maar ook kalium. Te weinig water geeft droogteschade en daarmee opbrengstderving. Om dit laatste te voorkomen wordt in de praktijk in de regel te veel beregend. Hierdoor ontstaan een aantal knelpunten: • Beschikbaarheid van voldoende water van een goede kwaliteit. • Het gebruik van grond- en oppervlaktewater voor de tuinbouw staat onder druk. Door onnodig veel te beregenen kan er verdroging van de omgeving optreden. Met name in droge perioden heeft dat ook gevolgen voor de waterstanden van het oppervlaktewater. • Stikstof, kalium en sommige gewasbeschermingsmiddelen spoelen makkelijk uit, waardoor het in het grondwater en vervolgens in het oppervlaktewater terecht komt. • Stikstof kan niet onbeperkt aangevoerd worden, omdat dit wordt gereguleerd met wettelijke gebruiksnormen. Met name kwekers op (droge) zandgronden ervaren al een knelpunt met de stikstofnormen. • Het beregenen kost geld. Naast arbeid kost het voor de kweker ook diesel. Wanneer optimaal beregend wordt, kan de apparatuur eerder naar een volgend perceel gebracht worden. • Onwetend te veel beregenen kan ook schade aan het gewas opleveren. Door onnodige uitspoeling van meststoffen (stikstof, kalium en eventueel ook fosfaat) kan de gewasgroei achterblijven. Ook kan teveel beregenen ziekten stimuleren. Verder is er een tendens naar een ander klimaat, namelijk meer droge perioden afgewisseld door grote buien.

  KW - boomkwekerijen

  KW - waterbudget

  KW - waterbeheer

  KW - bemesting

  KW - irrigatie

  KW - beregening

  KW - forest nurseries

  KW - water budget

  KW - water management

  KW - fertilizer application

  KW - irrigation

  KW - overhead irrigation

  M3 - Report

  BT - Wireless Optimaal watergeven in de boomkwekerij

  PB - LTO NOORD

  CY - Zwolle

  ER -

  Vreman H, van Dalfsen P, Brouwer J, Nannes L, Hadders J. Wireless Optimaal watergeven in de boomkwekerij. Zwolle: LTO NOORD, 2013.