Wintervoedselgewassen als sleutel tot het herstel van akkervogelpopulaties?

D. Kleijn, W. Teunissen, G.J.D.M. Müskens, R.J.M. van Kats, F.A. Majoor, M. Hammers

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Deze studie onderzocht of de achteruitgang van akkervogels in kleinschalige Nederlandse landbouwgebieden tegengegaan kan worden door het vergroten van de voedselbeschikbaarheid voor deze soorten in de winterperiode. De voedselbeschikbaarheid werd experimenteel vergroot in 10 gebieden van ongeveer 100 ha door inzaai van gewasmensgels die niet werden geoogst. Tien gepaarde gebieden met vergelijkbare landschapsstructuur waarin voedselbeschikbaarheid niet werd gemanipuleerd fungeerden als controles. De beschikbaarheid aan zaden, het gebruik van de mengsels door akkervogels, het effect van de mengsels op vogels in de winter en in het broedseizoen werden vervolgens gekwantificeerd om het effect van het vergroten van de voedselbeschikbaarheid vast te stellen.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherAlterra, Wageningen-UR
Number of pages73
Publication statusPublished - 2014

Publication series

NameAlterra-rapport
PublisherAlterra Wageningen UR
No.2551
ISSN (Print)1566-7197

Keywords

  • agri-environment schemes
  • breeding birds
  • arable farming
  • foraging
  • winter
  • availability

Cite this

Kleijn, D., Teunissen, W., Müskens, G. J. D. M., van Kats, R. J. M., Majoor, F. A., & Hammers, M. (2014). Wintervoedselgewassen als sleutel tot het herstel van akkervogelpopulaties? (Alterra-rapport; No. 2551). Wageningen: Alterra, Wageningen-UR.
Kleijn, D. ; Teunissen, W. ; Müskens, G.J.D.M. ; van Kats, R.J.M. ; Majoor, F.A. ; Hammers, M. / Wintervoedselgewassen als sleutel tot het herstel van akkervogelpopulaties?. Wageningen : Alterra, Wageningen-UR, 2014. 73 p. (Alterra-rapport; 2551).
@book{65617c2e1b5b4635b7c74b014bdd9a29,
title = "Wintervoedselgewassen als sleutel tot het herstel van akkervogelpopulaties?",
abstract = "Deze studie onderzocht of de achteruitgang van akkervogels in kleinschalige Nederlandse landbouwgebieden tegengegaan kan worden door het vergroten van de voedselbeschikbaarheid voor deze soorten in de winterperiode. De voedselbeschikbaarheid werd experimenteel vergroot in 10 gebieden van ongeveer 100 ha door inzaai van gewasmensgels die niet werden geoogst. Tien gepaarde gebieden met vergelijkbare landschapsstructuur waarin voedselbeschikbaarheid niet werd gemanipuleerd fungeerden als controles. De beschikbaarheid aan zaden, het gebruik van de mengsels door akkervogels, het effect van de mengsels op vogels in de winter en in het broedseizoen werden vervolgens gekwantificeerd om het effect van het vergroten van de voedselbeschikbaarheid vast te stellen.",
keywords = "agrarisch natuurbeheer, broedvogels, akkerbouw, foerageren, winter, beschikbaarheid, agri-environment schemes, breeding birds, arable farming, foraging, winter, availability",
author = "D. Kleijn and W. Teunissen and G.J.D.M. M{\"u}skens and {van Kats}, R.J.M. and F.A. Majoor and M. Hammers",
note = "Dit onderzoek is uitgevoerd door Alterra Wageningen UR in opdracht van en gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken, in het kader van het Beleidsondersteunend onderzoekthema ‘Natuur en Regio’ (projectnummer BO-11-011.01-008)",
year = "2014",
language = "Dutch",
series = "Alterra-rapport",
publisher = "Alterra, Wageningen-UR",
number = "2551",

}

Kleijn, D, Teunissen, W, Müskens, GJDM, van Kats, RJM, Majoor, FA & Hammers, M 2014, Wintervoedselgewassen als sleutel tot het herstel van akkervogelpopulaties? Alterra-rapport, no. 2551, Alterra, Wageningen-UR, Wageningen.

Wintervoedselgewassen als sleutel tot het herstel van akkervogelpopulaties? / Kleijn, D.; Teunissen, W.; Müskens, G.J.D.M.; van Kats, R.J.M.; Majoor, F.A.; Hammers, M.

Wageningen : Alterra, Wageningen-UR, 2014. 73 p. (Alterra-rapport; No. 2551).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Wintervoedselgewassen als sleutel tot het herstel van akkervogelpopulaties?

AU - Kleijn, D.

AU - Teunissen, W.

AU - Müskens, G.J.D.M.

AU - van Kats, R.J.M.

AU - Majoor, F.A.

AU - Hammers, M.

N1 - Dit onderzoek is uitgevoerd door Alterra Wageningen UR in opdracht van en gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken, in het kader van het Beleidsondersteunend onderzoekthema ‘Natuur en Regio’ (projectnummer BO-11-011.01-008)

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Deze studie onderzocht of de achteruitgang van akkervogels in kleinschalige Nederlandse landbouwgebieden tegengegaan kan worden door het vergroten van de voedselbeschikbaarheid voor deze soorten in de winterperiode. De voedselbeschikbaarheid werd experimenteel vergroot in 10 gebieden van ongeveer 100 ha door inzaai van gewasmensgels die niet werden geoogst. Tien gepaarde gebieden met vergelijkbare landschapsstructuur waarin voedselbeschikbaarheid niet werd gemanipuleerd fungeerden als controles. De beschikbaarheid aan zaden, het gebruik van de mengsels door akkervogels, het effect van de mengsels op vogels in de winter en in het broedseizoen werden vervolgens gekwantificeerd om het effect van het vergroten van de voedselbeschikbaarheid vast te stellen.

AB - Deze studie onderzocht of de achteruitgang van akkervogels in kleinschalige Nederlandse landbouwgebieden tegengegaan kan worden door het vergroten van de voedselbeschikbaarheid voor deze soorten in de winterperiode. De voedselbeschikbaarheid werd experimenteel vergroot in 10 gebieden van ongeveer 100 ha door inzaai van gewasmensgels die niet werden geoogst. Tien gepaarde gebieden met vergelijkbare landschapsstructuur waarin voedselbeschikbaarheid niet werd gemanipuleerd fungeerden als controles. De beschikbaarheid aan zaden, het gebruik van de mengsels door akkervogels, het effect van de mengsels op vogels in de winter en in het broedseizoen werden vervolgens gekwantificeerd om het effect van het vergroten van de voedselbeschikbaarheid vast te stellen.

KW - agrarisch natuurbeheer

KW - broedvogels

KW - akkerbouw

KW - foerageren

KW - winter

KW - beschikbaarheid

KW - agri-environment schemes

KW - breeding birds

KW - arable farming

KW - foraging

KW - winter

KW - availability

M3 - Report

T3 - Alterra-rapport

BT - Wintervoedselgewassen als sleutel tot het herstel van akkervogelpopulaties?

PB - Alterra, Wageningen-UR

CY - Wageningen

ER -

Kleijn D, Teunissen W, Müskens GJDM, van Kats RJM, Majoor FA, Hammers M. Wintervoedselgewassen als sleutel tot het herstel van akkervogelpopulaties? Wageningen: Alterra, Wageningen-UR, 2014. 73 p. (Alterra-rapport; 2551).