Wettelijke normen ten aanzien van bodem en gewas in relatie tot de KringloopWijze

J.J. Schroder, H.F.M. Aarts, J. Oenema, J.W. Reijs

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Om landbouwkundige en milieukundige prestaties van bedrijven te beoordelen, kan het nuttig zijn om prestaties te spiegelen aan normen. Eén van de normen die hiervoor gebruikt kan worden, zijn de normen (opbrengsten, afvoeren, bodemoverschotten, benuttingen) die behoren bij een bedrijf dat de wettelijke toegestane (kunst)mestgiften (‘gebruiksnormen’) maximaal opvult. Dit type normen kan modelmatig geschat worden. Een voorbeeld van een daarvoor geschikt model is het WOD-model. Dit model beschrijft relaties zoals die in proeven gevonden zijn en is geijkt met gegevens uit het BIN uit de periode 1998-2006.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherPlant Research International
Number of pages16
Volume623
Publication statusPublished - 2015

Publication series

NameRapport / Plant Research International
No.623

Keywords

 • dairy farming
 • arable farming
 • models
 • standards
 • manure policy
 • performance
 • environmental legislation
 • farm management
 • sustainable land use
 • cycling
 • farms
 • netherlands

Cite this

Schroder, J. J., Aarts, H. F. M., Oenema, J., & Reijs, J. W. (2015). Wettelijke normen ten aanzien van bodem en gewas in relatie tot de KringloopWijze. (Rapport / Plant Research International; No. 623). Wageningen: Plant Research International.
Schroder, J.J. ; Aarts, H.F.M. ; Oenema, J. ; Reijs, J.W. / Wettelijke normen ten aanzien van bodem en gewas in relatie tot de KringloopWijze. Wageningen : Plant Research International, 2015. 16 p. (Rapport / Plant Research International; 623).
@book{6dfebc4ee35b43d4818fa11ceef46d19,
title = "Wettelijke normen ten aanzien van bodem en gewas in relatie tot de KringloopWijze",
abstract = "Om landbouwkundige en milieukundige prestaties van bedrijven te beoordelen, kan het nuttig zijn om prestaties te spiegelen aan normen. E{\'e}n van de normen die hiervoor gebruikt kan worden, zijn de normen (opbrengsten, afvoeren, bodemoverschotten, benuttingen) die behoren bij een bedrijf dat de wettelijke toegestane (kunst)mestgiften (‘gebruiksnormen’) maximaal opvult. Dit type normen kan modelmatig geschat worden. Een voorbeeld van een daarvoor geschikt model is het WOD-model. Dit model beschrijft relaties zoals die in proeven gevonden zijn en is geijkt met gegevens uit het BIN uit de periode 1998-2006.",
keywords = "melkveehouderij, akkerbouw, modellen, normen, mestbeleid, prestatieniveau, milieuwetgeving, agrarische bedrijfsvoering, duurzaam bodemgebruik, kringlopen, landbouwbedrijven, nederland, dairy farming, arable farming, models, standards, manure policy, performance, environmental legislation, farm management, sustainable land use, cycling, farms, netherlands",
author = "J.J. Schroder and H.F.M. Aarts and J. Oenema and J.W. Reijs",
year = "2015",
language = "Dutch",
volume = "623",
series = "Rapport / Plant Research International",
publisher = "Plant Research International",
number = "623",

}

Schroder, JJ, Aarts, HFM, Oenema, J & Reijs, JW 2015, Wettelijke normen ten aanzien van bodem en gewas in relatie tot de KringloopWijze. Rapport / Plant Research International, no. 623, vol. 623, Plant Research International, Wageningen.

Wettelijke normen ten aanzien van bodem en gewas in relatie tot de KringloopWijze. / Schroder, J.J.; Aarts, H.F.M.; Oenema, J.; Reijs, J.W.

Wageningen : Plant Research International, 2015. 16 p. (Rapport / Plant Research International; No. 623).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Wettelijke normen ten aanzien van bodem en gewas in relatie tot de KringloopWijze

AU - Schroder, J.J.

AU - Aarts, H.F.M.

AU - Oenema, J.

AU - Reijs, J.W.

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Om landbouwkundige en milieukundige prestaties van bedrijven te beoordelen, kan het nuttig zijn om prestaties te spiegelen aan normen. Eén van de normen die hiervoor gebruikt kan worden, zijn de normen (opbrengsten, afvoeren, bodemoverschotten, benuttingen) die behoren bij een bedrijf dat de wettelijke toegestane (kunst)mestgiften (‘gebruiksnormen’) maximaal opvult. Dit type normen kan modelmatig geschat worden. Een voorbeeld van een daarvoor geschikt model is het WOD-model. Dit model beschrijft relaties zoals die in proeven gevonden zijn en is geijkt met gegevens uit het BIN uit de periode 1998-2006.

AB - Om landbouwkundige en milieukundige prestaties van bedrijven te beoordelen, kan het nuttig zijn om prestaties te spiegelen aan normen. Eén van de normen die hiervoor gebruikt kan worden, zijn de normen (opbrengsten, afvoeren, bodemoverschotten, benuttingen) die behoren bij een bedrijf dat de wettelijke toegestane (kunst)mestgiften (‘gebruiksnormen’) maximaal opvult. Dit type normen kan modelmatig geschat worden. Een voorbeeld van een daarvoor geschikt model is het WOD-model. Dit model beschrijft relaties zoals die in proeven gevonden zijn en is geijkt met gegevens uit het BIN uit de periode 1998-2006.

KW - melkveehouderij

KW - akkerbouw

KW - modellen

KW - normen

KW - mestbeleid

KW - prestatieniveau

KW - milieuwetgeving

KW - agrarische bedrijfsvoering

KW - duurzaam bodemgebruik

KW - kringlopen

KW - landbouwbedrijven

KW - nederland

KW - dairy farming

KW - arable farming

KW - models

KW - standards

KW - manure policy

KW - performance

KW - environmental legislation

KW - farm management

KW - sustainable land use

KW - cycling

KW - farms

KW - netherlands

M3 - Report

VL - 623

T3 - Rapport / Plant Research International

BT - Wettelijke normen ten aanzien van bodem en gewas in relatie tot de KringloopWijze

PB - Plant Research International

CY - Wageningen

ER -

Schroder JJ, Aarts HFM, Oenema J, Reijs JW. Wettelijke normen ten aanzien van bodem en gewas in relatie tot de KringloopWijze. Wageningen: Plant Research International, 2015. 16 p. (Rapport / Plant Research International; 623).