Welzijn van Paling (Anguilla anguilla) - gedrag en stress

H.W. van der Mheen, S.J.W. Hillebrand, J.W. van de Vis, E. Lambooij

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Het is duidelijk dat er nog grote leemtes in onze kennis over welzijn van vissen bestaan, maar op basis van de huidige literatuur is het aannemelijk dat vissen gevoelens hebben. De Nederlandse overheid concludeert ook dat het aannemelijk is dat gewervelde vissen niet fundamenteel verschillen van andere gewervelde dieren, en dat het gewenst is om een welzijnsbeleid voor vissen te ontwikkelen. Binnen Europa zijn er tot op heden geen duidelijke richtlijnen voor het houden van vis. Eisen met betrekking tot het welzijn van vissen bestaan ook niet. Vijf vrijheden, van honger en dorst, van ongerief, van pijn, verwondingen en ziekte, van angst en stress en de vrijheid om normaal natuurlijk gedrag te kunnen uiten worden over het algemeen gebruikt voor het vaststellen van het welzijn, of het ontbreken daarvan. Deze vrijheden zijn in eerste instantie opgesteld voor warmbloedige landbouwhuisdieren en vervolgens door de Fisheries Society of the British Ilses aangepast voor vissen. In de beleidsnota dierenwelzijn geeft de overheid aan dat de veehouderij en de houderij van gezelschapsdieren binnen 10 tot 20 jaar omgebogen moeten zijn in de richting van het perspectief van het soorteigen gedrag. Het houderijsysteem is daarbij aangepast aan het dier in plaats van dat het dier aan het houderijsysteem is aangepast. Omdat dit ook van toepassing is op de kweek van vis is het noodzakelijk het natuurlijk gedrag van vissen te kennen. In deze literatuurstudie bespreken wij de welzijnsaspecten en de situatie op een vijftiental aal kweek bedrijven binnen het kader van de genoemde vrijheden, waarbij de nadruk ligt op het gedrag van alen.
Original languageDutch
Place of PublicationIJmuiden
PublisherIMARES
Number of pages24
Publication statusPublished - 2006

Publication series

NameRapport / IMARES
PublisherIMARES
No.06.017

Keywords

  • european eels
  • animal welfare
  • animal behaviour
  • fish culture
  • aquaculture

Cite this

van der Mheen, H. W., Hillebrand, S. J. W., van de Vis, J. W., & Lambooij, E. (2006). Welzijn van Paling (Anguilla anguilla) - gedrag en stress. (Rapport / IMARES; No. 06.017). IJmuiden: IMARES.
van der Mheen, H.W. ; Hillebrand, S.J.W. ; van de Vis, J.W. ; Lambooij, E. / Welzijn van Paling (Anguilla anguilla) - gedrag en stress. IJmuiden : IMARES, 2006. 24 p. (Rapport / IMARES; 06.017).
@book{58319d8b7fc54098b8a0b27b0a9721e4,
title = "Welzijn van Paling (Anguilla anguilla) - gedrag en stress",
abstract = "Het is duidelijk dat er nog grote leemtes in onze kennis over welzijn van vissen bestaan, maar op basis van de huidige literatuur is het aannemelijk dat vissen gevoelens hebben. De Nederlandse overheid concludeert ook dat het aannemelijk is dat gewervelde vissen niet fundamenteel verschillen van andere gewervelde dieren, en dat het gewenst is om een welzijnsbeleid voor vissen te ontwikkelen. Binnen Europa zijn er tot op heden geen duidelijke richtlijnen voor het houden van vis. Eisen met betrekking tot het welzijn van vissen bestaan ook niet. Vijf vrijheden, van honger en dorst, van ongerief, van pijn, verwondingen en ziekte, van angst en stress en de vrijheid om normaal natuurlijk gedrag te kunnen uiten worden over het algemeen gebruikt voor het vaststellen van het welzijn, of het ontbreken daarvan. Deze vrijheden zijn in eerste instantie opgesteld voor warmbloedige landbouwhuisdieren en vervolgens door de Fisheries Society of the British Ilses aangepast voor vissen. In de beleidsnota dierenwelzijn geeft de overheid aan dat de veehouderij en de houderij van gezelschapsdieren binnen 10 tot 20 jaar omgebogen moeten zijn in de richting van het perspectief van het soorteigen gedrag. Het houderijsysteem is daarbij aangepast aan het dier in plaats van dat het dier aan het houderijsysteem is aangepast. Omdat dit ook van toepassing is op de kweek van vis is het noodzakelijk het natuurlijk gedrag van vissen te kennen. In deze literatuurstudie bespreken wij de welzijnsaspecten en de situatie op een vijftiental aal kweek bedrijven binnen het kader van de genoemde vrijheden, waarbij de nadruk ligt op het gedrag van alen.",
keywords = "european eels, dierenwelzijn, diergedrag, visteelt, aquacultuur, european eels, animal welfare, animal behaviour, fish culture, aquaculture",
author = "{van der Mheen}, H.W. and S.J.W. Hillebrand and {van de Vis}, J.W. and E. Lambooij",
year = "2006",
language = "Dutch",
series = "Rapport / IMARES",
publisher = "IMARES",
number = "06.017",

}

van der Mheen, HW, Hillebrand, SJW, van de Vis, JW & Lambooij, E 2006, Welzijn van Paling (Anguilla anguilla) - gedrag en stress. Rapport / IMARES, no. 06.017, IMARES, IJmuiden.

Welzijn van Paling (Anguilla anguilla) - gedrag en stress. / van der Mheen, H.W.; Hillebrand, S.J.W.; van de Vis, J.W.; Lambooij, E.

IJmuiden : IMARES, 2006. 24 p. (Rapport / IMARES; No. 06.017).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Welzijn van Paling (Anguilla anguilla) - gedrag en stress

AU - van der Mheen, H.W.

AU - Hillebrand, S.J.W.

AU - van de Vis, J.W.

AU - Lambooij, E.

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - Het is duidelijk dat er nog grote leemtes in onze kennis over welzijn van vissen bestaan, maar op basis van de huidige literatuur is het aannemelijk dat vissen gevoelens hebben. De Nederlandse overheid concludeert ook dat het aannemelijk is dat gewervelde vissen niet fundamenteel verschillen van andere gewervelde dieren, en dat het gewenst is om een welzijnsbeleid voor vissen te ontwikkelen. Binnen Europa zijn er tot op heden geen duidelijke richtlijnen voor het houden van vis. Eisen met betrekking tot het welzijn van vissen bestaan ook niet. Vijf vrijheden, van honger en dorst, van ongerief, van pijn, verwondingen en ziekte, van angst en stress en de vrijheid om normaal natuurlijk gedrag te kunnen uiten worden over het algemeen gebruikt voor het vaststellen van het welzijn, of het ontbreken daarvan. Deze vrijheden zijn in eerste instantie opgesteld voor warmbloedige landbouwhuisdieren en vervolgens door de Fisheries Society of the British Ilses aangepast voor vissen. In de beleidsnota dierenwelzijn geeft de overheid aan dat de veehouderij en de houderij van gezelschapsdieren binnen 10 tot 20 jaar omgebogen moeten zijn in de richting van het perspectief van het soorteigen gedrag. Het houderijsysteem is daarbij aangepast aan het dier in plaats van dat het dier aan het houderijsysteem is aangepast. Omdat dit ook van toepassing is op de kweek van vis is het noodzakelijk het natuurlijk gedrag van vissen te kennen. In deze literatuurstudie bespreken wij de welzijnsaspecten en de situatie op een vijftiental aal kweek bedrijven binnen het kader van de genoemde vrijheden, waarbij de nadruk ligt op het gedrag van alen.

AB - Het is duidelijk dat er nog grote leemtes in onze kennis over welzijn van vissen bestaan, maar op basis van de huidige literatuur is het aannemelijk dat vissen gevoelens hebben. De Nederlandse overheid concludeert ook dat het aannemelijk is dat gewervelde vissen niet fundamenteel verschillen van andere gewervelde dieren, en dat het gewenst is om een welzijnsbeleid voor vissen te ontwikkelen. Binnen Europa zijn er tot op heden geen duidelijke richtlijnen voor het houden van vis. Eisen met betrekking tot het welzijn van vissen bestaan ook niet. Vijf vrijheden, van honger en dorst, van ongerief, van pijn, verwondingen en ziekte, van angst en stress en de vrijheid om normaal natuurlijk gedrag te kunnen uiten worden over het algemeen gebruikt voor het vaststellen van het welzijn, of het ontbreken daarvan. Deze vrijheden zijn in eerste instantie opgesteld voor warmbloedige landbouwhuisdieren en vervolgens door de Fisheries Society of the British Ilses aangepast voor vissen. In de beleidsnota dierenwelzijn geeft de overheid aan dat de veehouderij en de houderij van gezelschapsdieren binnen 10 tot 20 jaar omgebogen moeten zijn in de richting van het perspectief van het soorteigen gedrag. Het houderijsysteem is daarbij aangepast aan het dier in plaats van dat het dier aan het houderijsysteem is aangepast. Omdat dit ook van toepassing is op de kweek van vis is het noodzakelijk het natuurlijk gedrag van vissen te kennen. In deze literatuurstudie bespreken wij de welzijnsaspecten en de situatie op een vijftiental aal kweek bedrijven binnen het kader van de genoemde vrijheden, waarbij de nadruk ligt op het gedrag van alen.

KW - european eels

KW - dierenwelzijn

KW - diergedrag

KW - visteelt

KW - aquacultuur

KW - european eels

KW - animal welfare

KW - animal behaviour

KW - fish culture

KW - aquaculture

M3 - Report

T3 - Rapport / IMARES

BT - Welzijn van Paling (Anguilla anguilla) - gedrag en stress

PB - IMARES

CY - IJmuiden

ER -

van der Mheen HW, Hillebrand SJW, van de Vis JW, Lambooij E. Welzijn van Paling (Anguilla anguilla) - gedrag en stress. IJmuiden: IMARES, 2006. 24 p. (Rapport / IMARES; 06.017).