Weidevogelkerngebieden Noord-Holland : vergelijking van vier scenario’s

H. Sierdsema, A.G.M. Schotman, E.B. Oosterveld, T.C.P. Melman

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Voor een provinciale gedachtenontwikkeling over de toekomst van het weidevogelbeheer in Noord-Holland zijn vier scenario’s uitgewerkt en vergeleken. De uitwerking is gebaseerd op de zogenaamde kerngebiedenbenadering (Teunissen et al., 2012; Melman et al., 2012). De scenario’s hebben uitsluitend betrekking op (zoekgebieden voor) kerngebieden en lopen onderling uiteen voor wat betreft beheer door terreinbeherende organisaties of door agrarische natuurverenigingen, ligging binnen de EHS of ook daarbuiten. Voor elk scenario is bepaald wat de verbeteropgave is voor drooglegging, openheidsverstoring en beheer. De scenario’s zijn onderling vergeleken voor areaal, verbeteropgave (drooglegging, verstoring/openheid, beheer), kosten en de te verwachten populatieomvang voor grutto, tureluur, kievit, scholekster en slobeend. De bepaling van de verspreiding van de weidevogels is gebaseerd op Kernel-density berekeningen op basis van inventarisaties, aangevuld met modelberekeningen voor de niet-geïnventariseerde delen. Voorspellingen van de te verwachten weidevogelaantallen zijn gebaseerd op boosted regression trees.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherAlterra
Number of pages75
Publication statusPublished - 2010

Publication series

NameAlterra-rapport
PublisherAlterra
No.2435
ISSN (Print)1566-7197

Keywords

  • grassland birds
  • nature management
  • costs
  • agri-environment schemes
  • ecological network
  • inventories
  • noord-holland

Cite this

Sierdsema, H., Schotman, A. G. M., Oosterveld, E. B., & Melman, T. C. P. (2010). Weidevogelkerngebieden Noord-Holland : vergelijking van vier scenario’s. (Alterra-rapport; No. 2435). Wageningen: Alterra.
Sierdsema, H. ; Schotman, A.G.M. ; Oosterveld, E.B. ; Melman, T.C.P. / Weidevogelkerngebieden Noord-Holland : vergelijking van vier scenario’s. Wageningen : Alterra, 2010. 75 p. (Alterra-rapport; 2435).
@book{f8d39aaaada84846b9ab86507cc3b7ce,
title = "Weidevogelkerngebieden Noord-Holland : vergelijking van vier scenario’s",
abstract = "Voor een provinciale gedachtenontwikkeling over de toekomst van het weidevogelbeheer in Noord-Holland zijn vier scenario’s uitgewerkt en vergeleken. De uitwerking is gebaseerd op de zogenaamde kerngebiedenbenadering (Teunissen et al., 2012; Melman et al., 2012). De scenario’s hebben uitsluitend betrekking op (zoekgebieden voor) kerngebieden en lopen onderling uiteen voor wat betreft beheer door terreinbeherende organisaties of door agrarische natuurverenigingen, ligging binnen de EHS of ook daarbuiten. Voor elk scenario is bepaald wat de verbeteropgave is voor drooglegging, openheidsverstoring en beheer. De scenario’s zijn onderling vergeleken voor areaal, verbeteropgave (drooglegging, verstoring/openheid, beheer), kosten en de te verwachten populatieomvang voor grutto, tureluur, kievit, scholekster en slobeend. De bepaling van de verspreiding van de weidevogels is gebaseerd op Kernel-density berekeningen op basis van inventarisaties, aangevuld met modelberekeningen voor de niet-ge{\"i}nventariseerde delen. Voorspellingen van de te verwachten weidevogelaantallen zijn gebaseerd op boosted regression trees.",
keywords = "weidevogels, natuurbeheer, kosten, agrarisch natuurbeheer, ecologische hoofdstructuur, inventarisaties, noord-holland, grassland birds, nature management, costs, agri-environment schemes, ecological network, inventories, noord-holland",
author = "H. Sierdsema and A.G.M. Schotman and E.B. Oosterveld and T.C.P. Melman",
year = "2010",
language = "Dutch",
series = "Alterra-rapport",
publisher = "Alterra",
number = "2435",

}

Sierdsema, H, Schotman, AGM, Oosterveld, EB & Melman, TCP 2010, Weidevogelkerngebieden Noord-Holland : vergelijking van vier scenario’s. Alterra-rapport, no. 2435, Alterra, Wageningen.

Weidevogelkerngebieden Noord-Holland : vergelijking van vier scenario’s. / Sierdsema, H.; Schotman, A.G.M.; Oosterveld, E.B.; Melman, T.C.P.

Wageningen : Alterra, 2010. 75 p. (Alterra-rapport; No. 2435).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Weidevogelkerngebieden Noord-Holland : vergelijking van vier scenario’s

AU - Sierdsema, H.

AU - Schotman, A.G.M.

AU - Oosterveld, E.B.

AU - Melman, T.C.P.

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - Voor een provinciale gedachtenontwikkeling over de toekomst van het weidevogelbeheer in Noord-Holland zijn vier scenario’s uitgewerkt en vergeleken. De uitwerking is gebaseerd op de zogenaamde kerngebiedenbenadering (Teunissen et al., 2012; Melman et al., 2012). De scenario’s hebben uitsluitend betrekking op (zoekgebieden voor) kerngebieden en lopen onderling uiteen voor wat betreft beheer door terreinbeherende organisaties of door agrarische natuurverenigingen, ligging binnen de EHS of ook daarbuiten. Voor elk scenario is bepaald wat de verbeteropgave is voor drooglegging, openheidsverstoring en beheer. De scenario’s zijn onderling vergeleken voor areaal, verbeteropgave (drooglegging, verstoring/openheid, beheer), kosten en de te verwachten populatieomvang voor grutto, tureluur, kievit, scholekster en slobeend. De bepaling van de verspreiding van de weidevogels is gebaseerd op Kernel-density berekeningen op basis van inventarisaties, aangevuld met modelberekeningen voor de niet-geïnventariseerde delen. Voorspellingen van de te verwachten weidevogelaantallen zijn gebaseerd op boosted regression trees.

AB - Voor een provinciale gedachtenontwikkeling over de toekomst van het weidevogelbeheer in Noord-Holland zijn vier scenario’s uitgewerkt en vergeleken. De uitwerking is gebaseerd op de zogenaamde kerngebiedenbenadering (Teunissen et al., 2012; Melman et al., 2012). De scenario’s hebben uitsluitend betrekking op (zoekgebieden voor) kerngebieden en lopen onderling uiteen voor wat betreft beheer door terreinbeherende organisaties of door agrarische natuurverenigingen, ligging binnen de EHS of ook daarbuiten. Voor elk scenario is bepaald wat de verbeteropgave is voor drooglegging, openheidsverstoring en beheer. De scenario’s zijn onderling vergeleken voor areaal, verbeteropgave (drooglegging, verstoring/openheid, beheer), kosten en de te verwachten populatieomvang voor grutto, tureluur, kievit, scholekster en slobeend. De bepaling van de verspreiding van de weidevogels is gebaseerd op Kernel-density berekeningen op basis van inventarisaties, aangevuld met modelberekeningen voor de niet-geïnventariseerde delen. Voorspellingen van de te verwachten weidevogelaantallen zijn gebaseerd op boosted regression trees.

KW - weidevogels

KW - natuurbeheer

KW - kosten

KW - agrarisch natuurbeheer

KW - ecologische hoofdstructuur

KW - inventarisaties

KW - noord-holland

KW - grassland birds

KW - nature management

KW - costs

KW - agri-environment schemes

KW - ecological network

KW - inventories

KW - noord-holland

M3 - Report

T3 - Alterra-rapport

BT - Weidevogelkerngebieden Noord-Holland : vergelijking van vier scenario’s

PB - Alterra

CY - Wageningen

ER -

Sierdsema H, Schotman AGM, Oosterveld EB, Melman TCP. Weidevogelkerngebieden Noord-Holland : vergelijking van vier scenario’s. Wageningen: Alterra, 2010. 75 p. (Alterra-rapport; 2435).