Wegvisproef Japanse oesters in de Oosterschelde. Tussentijdse rapportage T2

J.W.M. Wijsman, M.R. van Stralen, M. Dubbeldam, R. Geene, M. de Kluijver, E. van Zanten, A.C. Smaal

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Om te onderzoeken of het noodzakelijk, zinvol en mogelijk is om de Japanse oester in de Oosterschelde te beheren is er een praktijkproef gestart in de Oosterschelde. In het kader van deze proef zijn in maart 2006 op vier locaties in de Oosterschelde door de Zeeuwse mosselvloot 12.5 miljoen kg Japanse oesters weggevist met behulp van mosselkorren. Het doel van deze proef is om na te gaan hoe effectief het bestand op geselecteerde proeflocaties kan worden verwijderd en eventueel hergebruikt d.m.v. toepassing van de mosselkor, tegen welke kosten, welke milieueffecten dit met zich meebrengt en in welk tempo positieve (herstel sediment en bodemfauna) en negatieve effecten (herstel Japanse oester) zich voordoen. Dit voortgangsrapport beschrijft de resultaten van de monitoring tot en met de T2. In het project is verder voorzien in een T3 (najaar 2006) en een T4 (najaar 2007) meting teneinde de langere termijn effecten te registreren.
Original languageDutch
Place of PublicationIJmuiden
PublisherIMARES
Number of pages56
Publication statusPublished - 2006

Publication series

NameRapport / Wageningen IMARES
PublisherIMARES
No.C077/06

Keywords

  • crassostrea gigas
  • fishery management
  • shellfish fisheries
  • monitoring
  • fishing

Cite this

Wijsman, J. W. M., van Stralen, M. R., Dubbeldam, M., Geene, R., de Kluijver, M., van Zanten, E., & Smaal, A. C. (2006). Wegvisproef Japanse oesters in de Oosterschelde. Tussentijdse rapportage T2. (Rapport / Wageningen IMARES; No. C077/06). IJmuiden: IMARES.
Wijsman, J.W.M. ; van Stralen, M.R. ; Dubbeldam, M. ; Geene, R. ; de Kluijver, M. ; van Zanten, E. ; Smaal, A.C. / Wegvisproef Japanse oesters in de Oosterschelde. Tussentijdse rapportage T2. IJmuiden : IMARES, 2006. 56 p. (Rapport / Wageningen IMARES; C077/06).
@book{69fa80e64a8d4d7f845afae8f86547f6,
title = "Wegvisproef Japanse oesters in de Oosterschelde. Tussentijdse rapportage T2",
abstract = "Om te onderzoeken of het noodzakelijk, zinvol en mogelijk is om de Japanse oester in de Oosterschelde te beheren is er een praktijkproef gestart in de Oosterschelde. In het kader van deze proef zijn in maart 2006 op vier locaties in de Oosterschelde door de Zeeuwse mosselvloot 12.5 miljoen kg Japanse oesters weggevist met behulp van mosselkorren. Het doel van deze proef is om na te gaan hoe effectief het bestand op geselecteerde proeflocaties kan worden verwijderd en eventueel hergebruikt d.m.v. toepassing van de mosselkor, tegen welke kosten, welke milieueffecten dit met zich meebrengt en in welk tempo positieve (herstel sediment en bodemfauna) en negatieve effecten (herstel Japanse oester) zich voordoen. Dit voortgangsrapport beschrijft de resultaten van de monitoring tot en met de T2. In het project is verder voorzien in een T3 (najaar 2006) en een T4 (najaar 2007) meting teneinde de langere termijn effecten te registreren.",
keywords = "crassostrea gigas, visserijbeheer, schaal- en schelpdierenvisserij, monitoring, vis vangen, crassostrea gigas, fishery management, shellfish fisheries, monitoring, fishing",
author = "J.W.M. Wijsman and {van Stralen}, M.R. and M. Dubbeldam and R. Geene and {de Kluijver}, M. and {van Zanten}, E. and A.C. Smaal",
year = "2006",
language = "Dutch",
series = "Rapport / Wageningen IMARES",
publisher = "IMARES",
number = "C077/06",

}

Wijsman, JWM, van Stralen, MR, Dubbeldam, M, Geene, R, de Kluijver, M, van Zanten, E & Smaal, AC 2006, Wegvisproef Japanse oesters in de Oosterschelde. Tussentijdse rapportage T2. Rapport / Wageningen IMARES, no. C077/06, IMARES, IJmuiden.

Wegvisproef Japanse oesters in de Oosterschelde. Tussentijdse rapportage T2. / Wijsman, J.W.M.; van Stralen, M.R.; Dubbeldam, M.; Geene, R.; de Kluijver, M.; van Zanten, E.; Smaal, A.C.

IJmuiden : IMARES, 2006. 56 p. (Rapport / Wageningen IMARES; No. C077/06).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Wegvisproef Japanse oesters in de Oosterschelde. Tussentijdse rapportage T2

AU - Wijsman, J.W.M.

AU - van Stralen, M.R.

AU - Dubbeldam, M.

AU - Geene, R.

AU - de Kluijver, M.

AU - van Zanten, E.

AU - Smaal, A.C.

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - Om te onderzoeken of het noodzakelijk, zinvol en mogelijk is om de Japanse oester in de Oosterschelde te beheren is er een praktijkproef gestart in de Oosterschelde. In het kader van deze proef zijn in maart 2006 op vier locaties in de Oosterschelde door de Zeeuwse mosselvloot 12.5 miljoen kg Japanse oesters weggevist met behulp van mosselkorren. Het doel van deze proef is om na te gaan hoe effectief het bestand op geselecteerde proeflocaties kan worden verwijderd en eventueel hergebruikt d.m.v. toepassing van de mosselkor, tegen welke kosten, welke milieueffecten dit met zich meebrengt en in welk tempo positieve (herstel sediment en bodemfauna) en negatieve effecten (herstel Japanse oester) zich voordoen. Dit voortgangsrapport beschrijft de resultaten van de monitoring tot en met de T2. In het project is verder voorzien in een T3 (najaar 2006) en een T4 (najaar 2007) meting teneinde de langere termijn effecten te registreren.

AB - Om te onderzoeken of het noodzakelijk, zinvol en mogelijk is om de Japanse oester in de Oosterschelde te beheren is er een praktijkproef gestart in de Oosterschelde. In het kader van deze proef zijn in maart 2006 op vier locaties in de Oosterschelde door de Zeeuwse mosselvloot 12.5 miljoen kg Japanse oesters weggevist met behulp van mosselkorren. Het doel van deze proef is om na te gaan hoe effectief het bestand op geselecteerde proeflocaties kan worden verwijderd en eventueel hergebruikt d.m.v. toepassing van de mosselkor, tegen welke kosten, welke milieueffecten dit met zich meebrengt en in welk tempo positieve (herstel sediment en bodemfauna) en negatieve effecten (herstel Japanse oester) zich voordoen. Dit voortgangsrapport beschrijft de resultaten van de monitoring tot en met de T2. In het project is verder voorzien in een T3 (najaar 2006) en een T4 (najaar 2007) meting teneinde de langere termijn effecten te registreren.

KW - crassostrea gigas

KW - visserijbeheer

KW - schaal- en schelpdierenvisserij

KW - monitoring

KW - vis vangen

KW - crassostrea gigas

KW - fishery management

KW - shellfish fisheries

KW - monitoring

KW - fishing

M3 - Report

T3 - Rapport / Wageningen IMARES

BT - Wegvisproef Japanse oesters in de Oosterschelde. Tussentijdse rapportage T2

PB - IMARES

CY - IJmuiden

ER -

Wijsman JWM, van Stralen MR, Dubbeldam M, Geene R, de Kluijver M, van Zanten E et al. Wegvisproef Japanse oesters in de Oosterschelde. Tussentijdse rapportage T2. IJmuiden: IMARES, 2006. 56 p. (Rapport / Wageningen IMARES; C077/06).