Waardplantvoorkeur van hommels: terugkijken in de tijd

D. Kleijn, I.P. Raemakers

Research output: Contribution to journalComment/Letter to the editorAcademic

Abstract

Het verklaren van populatietrends is een belangrijk doel geweest van een breed scala aan ecologische studies. Dergelijke studies worden bemoeilijkt doordat bij zeldzame soorten een bepaalde eigenschap of gedrag zowel oorzaak als gevolg kan zijn van de achteruitgang van een soort. Wij omzeilden dit probleem door eigenschappen van soorten te vergelijken aan de hand van exemplaren in natuurhistorische musea die waren verzameld toen de soorten nog algemeen voorkwamen. Over de rol van voedselvoorkeur en -specialisatie als veroorzaker van de achteruitgang van hommelsoorten wordt al lange tijd gediscussieerd. Wij vergeleken de samenstelling van stuifmeelladingen van vijf hommelsoorten met stabiele populaties en vijf soorten met afnemende populaties met behulp van exemplaren in musea die voor 1950 waren verzameld in België, Engeland en Nederland.
Original languageDutch
Pages (from-to)21-35
JournalEntomologische Berichten
Volume72
Issue number1/2
Publication statusPublished - 2012

Keywords

 • bombus
 • insect plant relations
 • host plants
 • pollen
 • population ecology
 • fauna
 • history
 • inventories
 • netherlands
 • uk
 • belgium

Cite this

Kleijn, D. ; Raemakers, I.P. / Waardplantvoorkeur van hommels: terugkijken in de tijd. In: Entomologische Berichten. 2012 ; Vol. 72, No. 1/2. pp. 21-35.
@article{d40ffe0884864722a7a822d7292a1f51,
title = "Waardplantvoorkeur van hommels: terugkijken in de tijd",
abstract = "Het verklaren van populatietrends is een belangrijk doel geweest van een breed scala aan ecologische studies. Dergelijke studies worden bemoeilijkt doordat bij zeldzame soorten een bepaalde eigenschap of gedrag zowel oorzaak als gevolg kan zijn van de achteruitgang van een soort. Wij omzeilden dit probleem door eigenschappen van soorten te vergelijken aan de hand van exemplaren in natuurhistorische musea die waren verzameld toen de soorten nog algemeen voorkwamen. Over de rol van voedselvoorkeur en -specialisatie als veroorzaker van de achteruitgang van hommelsoorten wordt al lange tijd gediscussieerd. Wij vergeleken de samenstelling van stuifmeelladingen van vijf hommelsoorten met stabiele populaties en vijf soorten met afnemende populaties met behulp van exemplaren in musea die voor 1950 waren verzameld in Belgi{\"e}, Engeland en Nederland.",
keywords = "bombus, insect-plant relaties, waardplanten, stuifmeel, populatie-ecologie, fauna, geschiedenis, inventarisaties, nederland, verenigd koninkrijk, belgi{\"e}, bombus, insect plant relations, host plants, pollen, population ecology, fauna, history, inventories, netherlands, uk, belgium",
author = "D. Kleijn and I.P. Raemakers",
year = "2012",
language = "Dutch",
volume = "72",
pages = "21--35",
journal = "Entomologische Berichten",
issn = "0013-8827",
publisher = "Nederlandse Entomoligische Vereniging",
number = "1/2",

}

Waardplantvoorkeur van hommels: terugkijken in de tijd. / Kleijn, D.; Raemakers, I.P.

In: Entomologische Berichten, Vol. 72, No. 1/2, 2012, p. 21-35.

Research output: Contribution to journalComment/Letter to the editorAcademic

TY - JOUR

T1 - Waardplantvoorkeur van hommels: terugkijken in de tijd

AU - Kleijn, D.

AU - Raemakers, I.P.

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Het verklaren van populatietrends is een belangrijk doel geweest van een breed scala aan ecologische studies. Dergelijke studies worden bemoeilijkt doordat bij zeldzame soorten een bepaalde eigenschap of gedrag zowel oorzaak als gevolg kan zijn van de achteruitgang van een soort. Wij omzeilden dit probleem door eigenschappen van soorten te vergelijken aan de hand van exemplaren in natuurhistorische musea die waren verzameld toen de soorten nog algemeen voorkwamen. Over de rol van voedselvoorkeur en -specialisatie als veroorzaker van de achteruitgang van hommelsoorten wordt al lange tijd gediscussieerd. Wij vergeleken de samenstelling van stuifmeelladingen van vijf hommelsoorten met stabiele populaties en vijf soorten met afnemende populaties met behulp van exemplaren in musea die voor 1950 waren verzameld in België, Engeland en Nederland.

AB - Het verklaren van populatietrends is een belangrijk doel geweest van een breed scala aan ecologische studies. Dergelijke studies worden bemoeilijkt doordat bij zeldzame soorten een bepaalde eigenschap of gedrag zowel oorzaak als gevolg kan zijn van de achteruitgang van een soort. Wij omzeilden dit probleem door eigenschappen van soorten te vergelijken aan de hand van exemplaren in natuurhistorische musea die waren verzameld toen de soorten nog algemeen voorkwamen. Over de rol van voedselvoorkeur en -specialisatie als veroorzaker van de achteruitgang van hommelsoorten wordt al lange tijd gediscussieerd. Wij vergeleken de samenstelling van stuifmeelladingen van vijf hommelsoorten met stabiele populaties en vijf soorten met afnemende populaties met behulp van exemplaren in musea die voor 1950 waren verzameld in België, Engeland en Nederland.

KW - bombus

KW - insect-plant relaties

KW - waardplanten

KW - stuifmeel

KW - populatie-ecologie

KW - fauna

KW - geschiedenis

KW - inventarisaties

KW - nederland

KW - verenigd koninkrijk

KW - belgië

KW - bombus

KW - insect plant relations

KW - host plants

KW - pollen

KW - population ecology

KW - fauna

KW - history

KW - inventories

KW - netherlands

KW - uk

KW - belgium

M3 - Comment/Letter to the editor

VL - 72

SP - 21

EP - 35

JO - Entomologische Berichten

JF - Entomologische Berichten

SN - 0013-8827

IS - 1/2

ER -