Waardplantgeschiktheid nieuwe groenbemesters voor plant parasitaire aaltjes

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Veel problemen met aaltjes kunnen beperkt of zelfs voorkomen worden door een goed gekozen vruchtwisseling die is afgestemd op de aanwezige aaltjes besmetting. Ook groenbemesters spelen daarbij een belangrijke rol. Groenbemesters zijn onmisbaar om de bodem in goede conditie te houden. Maar een groenbemester kan ook schadelijke aaltjessoorten vermeerderen waardoor de teelt van een volggewas met een (veel) hogere, en mogelijk schadelijke, besmetting begint. De vraag naar (nieuwe) groenbemesters wordt vanuit de sector steeds groter. Doel van het project is om voor een set van nieuwe groenbemestersgewassen c.q. rassen de waardplantgeschiktheid voor een aantal belangrijke plantparasitaire aaltjessoorten vast te stellen. Gekozen is om het onderzoek te starten met drie voor de akkerbouw belangrijke aaltjessoorten; het maïswortelknobbelaaltje (Meloidogyne chitwoodi) het bedrieglijk maïswortelknobbelaaltje (M. fallax) en het wortellesieaaltje (Pratylenchus penetrans). Als de waardplantstatus van nieuwe groenbemesters bekend is, kan op een besmet perceel een betere gewaskeuze worden gemaakt en kan het bouwplan zodanig worden samengesteld dat de schade door aaltjes wordt voorkomen of sterk wordt beperkt.
Original languageDutch
Place of PublicationLelystad
PublisherPraktijkonderzoek Plant & Omgeving, Business Unit Akkerbouw, Groene Ruimte en Vollegrondsgroenten
Number of pages29
Publication statusPublished - 2015

Keywords

  • arable farming
  • green manures
  • host plants
  • plant protection
  • varieties
  • nematicidal properties
  • cultural control
  • field crops

Cite this

Visser, J. H. M., & Molendijk, L. P. G. (2015). Waardplantgeschiktheid nieuwe groenbemesters voor plant parasitaire aaltjes. Lelystad: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Business Unit Akkerbouw, Groene Ruimte en Vollegrondsgroenten.
Visser, J.H.M. ; Molendijk, L.P.G. / Waardplantgeschiktheid nieuwe groenbemesters voor plant parasitaire aaltjes. Lelystad : Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Business Unit Akkerbouw, Groene Ruimte en Vollegrondsgroenten, 2015. 29 p.
@book{c4fe9136e24142a68c118505799d53e6,
title = "Waardplantgeschiktheid nieuwe groenbemesters voor plant parasitaire aaltjes",
abstract = "Veel problemen met aaltjes kunnen beperkt of zelfs voorkomen worden door een goed gekozen vruchtwisseling die is afgestemd op de aanwezige aaltjes besmetting. Ook groenbemesters spelen daarbij een belangrijke rol. Groenbemesters zijn onmisbaar om de bodem in goede conditie te houden. Maar een groenbemester kan ook schadelijke aaltjessoorten vermeerderen waardoor de teelt van een volggewas met een (veel) hogere, en mogelijk schadelijke, besmetting begint. De vraag naar (nieuwe) groenbemesters wordt vanuit de sector steeds groter. Doel van het project is om voor een set van nieuwe groenbemestersgewassen c.q. rassen de waardplantgeschiktheid voor een aantal belangrijke plantparasitaire aaltjessoorten vast te stellen. Gekozen is om het onderzoek te starten met drie voor de akkerbouw belangrijke aaltjessoorten; het ma{\"i}swortelknobbelaaltje (Meloidogyne chitwoodi) het bedrieglijk ma{\"i}swortelknobbelaaltje (M. fallax) en het wortellesieaaltje (Pratylenchus penetrans). Als de waardplantstatus van nieuwe groenbemesters bekend is, kan op een besmet perceel een betere gewaskeuze worden gemaakt en kan het bouwplan zodanig worden samengesteld dat de schade door aaltjes wordt voorkomen of sterk wordt beperkt.",
keywords = "akkerbouw, groenbemesters, waardplanten, gewasbescherming, rassen (planten), aaltjesdodende eigenschappen, ziektebestrijdende teeltmaatregelen, veldgewassen, arable farming, green manures, host plants, plant protection, varieties, nematicidal properties, cultural control, field crops",
author = "J.H.M. Visser and L.P.G. Molendijk",
note = "Onderzoek naar waardplantengeschiktheid van nieuwe groenbemesters (rassen) voor het ma{\"i}swortelknobbelaaltje Meloidogyne chitwoodi, het bedrieglijk ma{\"i}swortelknobbelaaltje M. fallax en het wortellesieaaltje Pratylenchus penetrans. - Projectnummer: 3250213400. - PPO nr. 633",
year = "2015",
language = "Dutch",
publisher = "Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Business Unit Akkerbouw, Groene Ruimte en Vollegrondsgroenten",

}

Visser, JHM & Molendijk, LPG 2015, Waardplantgeschiktheid nieuwe groenbemesters voor plant parasitaire aaltjes. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Business Unit Akkerbouw, Groene Ruimte en Vollegrondsgroenten, Lelystad.

Waardplantgeschiktheid nieuwe groenbemesters voor plant parasitaire aaltjes. / Visser, J.H.M.; Molendijk, L.P.G.

Lelystad : Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Business Unit Akkerbouw, Groene Ruimte en Vollegrondsgroenten, 2015. 29 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Waardplantgeschiktheid nieuwe groenbemesters voor plant parasitaire aaltjes

AU - Visser, J.H.M.

AU - Molendijk, L.P.G.

N1 - Onderzoek naar waardplantengeschiktheid van nieuwe groenbemesters (rassen) voor het maïswortelknobbelaaltje Meloidogyne chitwoodi, het bedrieglijk maïswortelknobbelaaltje M. fallax en het wortellesieaaltje Pratylenchus penetrans. - Projectnummer: 3250213400. - PPO nr. 633

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Veel problemen met aaltjes kunnen beperkt of zelfs voorkomen worden door een goed gekozen vruchtwisseling die is afgestemd op de aanwezige aaltjes besmetting. Ook groenbemesters spelen daarbij een belangrijke rol. Groenbemesters zijn onmisbaar om de bodem in goede conditie te houden. Maar een groenbemester kan ook schadelijke aaltjessoorten vermeerderen waardoor de teelt van een volggewas met een (veel) hogere, en mogelijk schadelijke, besmetting begint. De vraag naar (nieuwe) groenbemesters wordt vanuit de sector steeds groter. Doel van het project is om voor een set van nieuwe groenbemestersgewassen c.q. rassen de waardplantgeschiktheid voor een aantal belangrijke plantparasitaire aaltjessoorten vast te stellen. Gekozen is om het onderzoek te starten met drie voor de akkerbouw belangrijke aaltjessoorten; het maïswortelknobbelaaltje (Meloidogyne chitwoodi) het bedrieglijk maïswortelknobbelaaltje (M. fallax) en het wortellesieaaltje (Pratylenchus penetrans). Als de waardplantstatus van nieuwe groenbemesters bekend is, kan op een besmet perceel een betere gewaskeuze worden gemaakt en kan het bouwplan zodanig worden samengesteld dat de schade door aaltjes wordt voorkomen of sterk wordt beperkt.

AB - Veel problemen met aaltjes kunnen beperkt of zelfs voorkomen worden door een goed gekozen vruchtwisseling die is afgestemd op de aanwezige aaltjes besmetting. Ook groenbemesters spelen daarbij een belangrijke rol. Groenbemesters zijn onmisbaar om de bodem in goede conditie te houden. Maar een groenbemester kan ook schadelijke aaltjessoorten vermeerderen waardoor de teelt van een volggewas met een (veel) hogere, en mogelijk schadelijke, besmetting begint. De vraag naar (nieuwe) groenbemesters wordt vanuit de sector steeds groter. Doel van het project is om voor een set van nieuwe groenbemestersgewassen c.q. rassen de waardplantgeschiktheid voor een aantal belangrijke plantparasitaire aaltjessoorten vast te stellen. Gekozen is om het onderzoek te starten met drie voor de akkerbouw belangrijke aaltjessoorten; het maïswortelknobbelaaltje (Meloidogyne chitwoodi) het bedrieglijk maïswortelknobbelaaltje (M. fallax) en het wortellesieaaltje (Pratylenchus penetrans). Als de waardplantstatus van nieuwe groenbemesters bekend is, kan op een besmet perceel een betere gewaskeuze worden gemaakt en kan het bouwplan zodanig worden samengesteld dat de schade door aaltjes wordt voorkomen of sterk wordt beperkt.

KW - akkerbouw

KW - groenbemesters

KW - waardplanten

KW - gewasbescherming

KW - rassen (planten)

KW - aaltjesdodende eigenschappen

KW - ziektebestrijdende teeltmaatregelen

KW - veldgewassen

KW - arable farming

KW - green manures

KW - host plants

KW - plant protection

KW - varieties

KW - nematicidal properties

KW - cultural control

KW - field crops

M3 - Report

BT - Waardplantgeschiktheid nieuwe groenbemesters voor plant parasitaire aaltjes

PB - Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Business Unit Akkerbouw, Groene Ruimte en Vollegrondsgroenten

CY - Lelystad

ER -

Visser JHM, Molendijk LPG. Waardplantgeschiktheid nieuwe groenbemesters voor plant parasitaire aaltjes. Lelystad: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Business Unit Akkerbouw, Groene Ruimte en Vollegrondsgroenten, 2015. 29 p.