Vroegtijdig scheiden van melkkoe en kalf: Implicaties voor gedrag en gezondheid in het licht van de gangbare praktijk

H. Hopster, Karin Bergsma

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Vroegtijdige scheiding van melkkoe en kalf roept in de samenleving in toenemende mate vragen op over de effecten daarvan op dierenwelzijn. In de visie van de Duurzame Zuivelketen (DZK) valt de zorg voor kalveren binnen de scope van zuivelkwaliteitssystemen. Ter onderbouwing van haar beleidsvisie aangaande vroegtijdig scheiden van koe en kalf heeft de DZK in 2015 onderzoek laten doen. Dit onderzoek is uitgevoerd door het lectoraat Welzijn van Dieren van Van Hall Larenstein. Het behelst literatuur- en survey-onderzoek waarmee de stand van zaken – wetenschappelijke kennis en gangbare praktijk – rond de kwestie in kaart is gebracht. Tenslotte is door praktijkdeskundigen, onderzoekers en melkveehouders gereflecteerd op de voorlopige resultaten.
LanguageDutch
Place of PublicationLeeuwarden
PublisherUniversity of Applied Sciences Van Hall Larenstein
Number of pages95
Publication statusPublished - Apr 2016

Keywords

  • animal welfare
  • animal production
  • dairy cattle
  • animal health
  • animal behaviour
  • animal housing

Cite this

Hopster, H., & Bergsma, K. (2016). Vroegtijdig scheiden van melkkoe en kalf: Implicaties voor gedrag en gezondheid in het licht van de gangbare praktijk. Leeuwarden: University of Applied Sciences Van Hall Larenstein.
Hopster, H. ; Bergsma, Karin. / Vroegtijdig scheiden van melkkoe en kalf : Implicaties voor gedrag en gezondheid in het licht van de gangbare praktijk. Leeuwarden : University of Applied Sciences Van Hall Larenstein, 2016. 95 p.
@book{1c8ace0f1fd84fd0affb31d48d9bebc6,
title = "Vroegtijdig scheiden van melkkoe en kalf: Implicaties voor gedrag en gezondheid in het licht van de gangbare praktijk",
abstract = "Vroegtijdige scheiding van melkkoe en kalf roept in de samenleving in toenemende mate vragen op over de effecten daarvan op dierenwelzijn. In de visie van de Duurzame Zuivelketen (DZK) valt de zorg voor kalveren binnen de scope van zuivelkwaliteitssystemen. Ter onderbouwing van haar beleidsvisie aangaande vroegtijdig scheiden van koe en kalf heeft de DZK in 2015 onderzoek laten doen. Dit onderzoek is uitgevoerd door het lectoraat Welzijn van Dieren van Van Hall Larenstein. Het behelst literatuur- en survey-onderzoek waarmee de stand van zaken – wetenschappelijke kennis en gangbare praktijk – rond de kwestie in kaart is gebracht. Tenslotte is door praktijkdeskundigen, onderzoekers en melkveehouders gereflecteerd op de voorlopige resultaten.",
keywords = "dierenwelzijn, dierlijke productie, melkvee, diergezondheid, diergedrag, huisvesting, dieren, animal welfare, animal production, dairy cattle, animal health, animal behaviour, animal housing",
author = "H. Hopster and Karin Bergsma",
year = "2016",
month = "4",
language = "Dutch",
publisher = "University of Applied Sciences Van Hall Larenstein",

}

Hopster, H & Bergsma, K 2016, Vroegtijdig scheiden van melkkoe en kalf: Implicaties voor gedrag en gezondheid in het licht van de gangbare praktijk. University of Applied Sciences Van Hall Larenstein, Leeuwarden.

Vroegtijdig scheiden van melkkoe en kalf : Implicaties voor gedrag en gezondheid in het licht van de gangbare praktijk. / Hopster, H.; Bergsma, Karin.

Leeuwarden : University of Applied Sciences Van Hall Larenstein, 2016. 95 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Vroegtijdig scheiden van melkkoe en kalf

T2 - Implicaties voor gedrag en gezondheid in het licht van de gangbare praktijk

AU - Hopster, H.

AU - Bergsma, Karin

PY - 2016/4

Y1 - 2016/4

N2 - Vroegtijdige scheiding van melkkoe en kalf roept in de samenleving in toenemende mate vragen op over de effecten daarvan op dierenwelzijn. In de visie van de Duurzame Zuivelketen (DZK) valt de zorg voor kalveren binnen de scope van zuivelkwaliteitssystemen. Ter onderbouwing van haar beleidsvisie aangaande vroegtijdig scheiden van koe en kalf heeft de DZK in 2015 onderzoek laten doen. Dit onderzoek is uitgevoerd door het lectoraat Welzijn van Dieren van Van Hall Larenstein. Het behelst literatuur- en survey-onderzoek waarmee de stand van zaken – wetenschappelijke kennis en gangbare praktijk – rond de kwestie in kaart is gebracht. Tenslotte is door praktijkdeskundigen, onderzoekers en melkveehouders gereflecteerd op de voorlopige resultaten.

AB - Vroegtijdige scheiding van melkkoe en kalf roept in de samenleving in toenemende mate vragen op over de effecten daarvan op dierenwelzijn. In de visie van de Duurzame Zuivelketen (DZK) valt de zorg voor kalveren binnen de scope van zuivelkwaliteitssystemen. Ter onderbouwing van haar beleidsvisie aangaande vroegtijdig scheiden van koe en kalf heeft de DZK in 2015 onderzoek laten doen. Dit onderzoek is uitgevoerd door het lectoraat Welzijn van Dieren van Van Hall Larenstein. Het behelst literatuur- en survey-onderzoek waarmee de stand van zaken – wetenschappelijke kennis en gangbare praktijk – rond de kwestie in kaart is gebracht. Tenslotte is door praktijkdeskundigen, onderzoekers en melkveehouders gereflecteerd op de voorlopige resultaten.

KW - dierenwelzijn

KW - dierlijke productie

KW - melkvee

KW - diergezondheid

KW - diergedrag

KW - huisvesting, dieren

KW - animal welfare

KW - animal production

KW - dairy cattle

KW - animal health

KW - animal behaviour

KW - animal housing

M3 - Report

BT - Vroegtijdig scheiden van melkkoe en kalf

PB - University of Applied Sciences Van Hall Larenstein

CY - Leeuwarden

ER -

Hopster H, Bergsma K. Vroegtijdig scheiden van melkkoe en kalf: Implicaties voor gedrag en gezondheid in het licht van de gangbare praktijk. Leeuwarden: University of Applied Sciences Van Hall Larenstein, 2016. 95 p.