Voorwaartse integratie in de akkerbouw

J.P.M. Sanders, D.A. van der Hoeven, C. van Dijk

Research output: Book/ReportReportAcademic

Abstract

Bij voorwaartse integratie wordt een deel van de waardeketen in de akkerbouw geïntegreerd in het agrarische bedrijf. Essentieel daarbij is de (voor)bewerking van de grondstof (bijv. aardappel of biet) dicht bij de productie. Het doel is om houdbare tussenproducten te maken die gemakkelijk kunnen worden opgeslagen en die op een geschikt moment worden vervoerd naar een centrale verwerking. Hierdoor ontstaan kortere cycli (water, mineralen en reststromen), resulterend in een bewaarbaar tussenproduct, dat gedurende het gehele jaar naar verschillende markten kan worden afgezet. De perspectieven van voorwaartse integratie worden in dit rapport geïllustreerd aan de hand van vier cases: aardappel, suikerbiet, cassave en gras. Voordelen van voorwaartse integratie zijn: genereren van toegevoegde waarde op het primaire bedrijf, vermindering van seizoensafhankelijkheid, vermijden van ongewenst transport van water en tarra, verkorting van de mineralencyclus.
Original languageDutch
Place of PublicationUtrecht
PublisherInnovatieNetwerk
Number of pages62
ISBN (Print)9789050593526
Publication statusPublished - 2008

Publication series

NameRapport / InnovatieNetwerk
PublisherInnovatieNetwerk
No.nr. 08.2.175

Keywords

  • arable farming
  • potatoes
  • sugarbeet
  • agroindustrial sector
  • food handling
  • food industry
  • transport
  • pretreatment

Cite this

Sanders, J. P. M., van der Hoeven, D. A., & van Dijk, C. (2008). Voorwaartse integratie in de akkerbouw. (Rapport / InnovatieNetwerk; No. nr. 08.2.175). Utrecht: InnovatieNetwerk.
Sanders, J.P.M. ; van der Hoeven, D.A. ; van Dijk, C. / Voorwaartse integratie in de akkerbouw. Utrecht : InnovatieNetwerk, 2008. 62 p. (Rapport / InnovatieNetwerk; nr. 08.2.175).
@book{7f6ecbe324d542f3b8631616dbdde82d,
title = "Voorwaartse integratie in de akkerbouw",
abstract = "Bij voorwaartse integratie wordt een deel van de waardeketen in de akkerbouw ge{\"i}ntegreerd in het agrarische bedrijf. Essentieel daarbij is de (voor)bewerking van de grondstof (bijv. aardappel of biet) dicht bij de productie. Het doel is om houdbare tussenproducten te maken die gemakkelijk kunnen worden opgeslagen en die op een geschikt moment worden vervoerd naar een centrale verwerking. Hierdoor ontstaan kortere cycli (water, mineralen en reststromen), resulterend in een bewaarbaar tussenproduct, dat gedurende het gehele jaar naar verschillende markten kan worden afgezet. De perspectieven van voorwaartse integratie worden in dit rapport ge{\"i}llustreerd aan de hand van vier cases: aardappel, suikerbiet, cassave en gras. Voordelen van voorwaartse integratie zijn: genereren van toegevoegde waarde op het primaire bedrijf, vermindering van seizoensafhankelijkheid, vermijden van ongewenst transport van water en tarra, verkorting van de mineralencyclus.",
keywords = "akkerbouw, aardappelen, suikerbieten, agro-industri{\"e}le sector, voedselbewerking, voedselindustrie, transport, voorbehandeling, arable farming, potatoes, sugarbeet, agroindustrial sector, food handling, food industry, transport, pretreatment",
author = "J.P.M. Sanders and {van der Hoeven}, D.A. and {van Dijk}, C.",
year = "2008",
language = "Dutch",
isbn = "9789050593526",
series = "Rapport / InnovatieNetwerk",
publisher = "InnovatieNetwerk",
number = "nr. 08.2.175",

}

Sanders, JPM, van der Hoeven, DA & van Dijk, C 2008, Voorwaartse integratie in de akkerbouw. Rapport / InnovatieNetwerk, no. nr. 08.2.175, InnovatieNetwerk, Utrecht.

Voorwaartse integratie in de akkerbouw. / Sanders, J.P.M.; van der Hoeven, D.A.; van Dijk, C.

Utrecht : InnovatieNetwerk, 2008. 62 p. (Rapport / InnovatieNetwerk; No. nr. 08.2.175).

Research output: Book/ReportReportAcademic

TY - BOOK

T1 - Voorwaartse integratie in de akkerbouw

AU - Sanders, J.P.M.

AU - van der Hoeven, D.A.

AU - van Dijk, C.

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Bij voorwaartse integratie wordt een deel van de waardeketen in de akkerbouw geïntegreerd in het agrarische bedrijf. Essentieel daarbij is de (voor)bewerking van de grondstof (bijv. aardappel of biet) dicht bij de productie. Het doel is om houdbare tussenproducten te maken die gemakkelijk kunnen worden opgeslagen en die op een geschikt moment worden vervoerd naar een centrale verwerking. Hierdoor ontstaan kortere cycli (water, mineralen en reststromen), resulterend in een bewaarbaar tussenproduct, dat gedurende het gehele jaar naar verschillende markten kan worden afgezet. De perspectieven van voorwaartse integratie worden in dit rapport geïllustreerd aan de hand van vier cases: aardappel, suikerbiet, cassave en gras. Voordelen van voorwaartse integratie zijn: genereren van toegevoegde waarde op het primaire bedrijf, vermindering van seizoensafhankelijkheid, vermijden van ongewenst transport van water en tarra, verkorting van de mineralencyclus.

AB - Bij voorwaartse integratie wordt een deel van de waardeketen in de akkerbouw geïntegreerd in het agrarische bedrijf. Essentieel daarbij is de (voor)bewerking van de grondstof (bijv. aardappel of biet) dicht bij de productie. Het doel is om houdbare tussenproducten te maken die gemakkelijk kunnen worden opgeslagen en die op een geschikt moment worden vervoerd naar een centrale verwerking. Hierdoor ontstaan kortere cycli (water, mineralen en reststromen), resulterend in een bewaarbaar tussenproduct, dat gedurende het gehele jaar naar verschillende markten kan worden afgezet. De perspectieven van voorwaartse integratie worden in dit rapport geïllustreerd aan de hand van vier cases: aardappel, suikerbiet, cassave en gras. Voordelen van voorwaartse integratie zijn: genereren van toegevoegde waarde op het primaire bedrijf, vermindering van seizoensafhankelijkheid, vermijden van ongewenst transport van water en tarra, verkorting van de mineralencyclus.

KW - akkerbouw

KW - aardappelen

KW - suikerbieten

KW - agro-industriële sector

KW - voedselbewerking

KW - voedselindustrie

KW - transport

KW - voorbehandeling

KW - arable farming

KW - potatoes

KW - sugarbeet

KW - agroindustrial sector

KW - food handling

KW - food industry

KW - transport

KW - pretreatment

M3 - Report

SN - 9789050593526

T3 - Rapport / InnovatieNetwerk

BT - Voorwaartse integratie in de akkerbouw

PB - InnovatieNetwerk

CY - Utrecht

ER -

Sanders JPM, van der Hoeven DA, van Dijk C. Voorwaartse integratie in de akkerbouw. Utrecht: InnovatieNetwerk, 2008. 62 p. (Rapport / InnovatieNetwerk; nr. 08.2.175).