Voorstel voor een wolvenplan voor Nederland : versie 2.0.

G.W.T.A. Groot Bruinderink, D.R. Lammertsma

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Eind 19e eeuw werd in Nederland de laatste wolf (Canis lupus) geschoten en in de 20ste eeuw was de wolf in bijna geheel Europa uitgeroeid. Vanaf het einde van de 20ste eeuw is de wolf echter bezig aan een opmars vanuit de resterende brongebieden in onder andere Spanje, Italië, Griekenland, de Balkan en verder noordelijk en oostelijk in Europa. Dit succes hangt samen met het vermogen van de wolf zich aan te passen aan uiteenlopende habitats, prooidiersoorten en de aanwezigheid van de mens. Dieren uit de Duits-West Poolse populatie naderen nu Nederland. Om hierop voorbereid te zijn trekken het ministerie van Economische Zaken, de provincies (IPO) en het Faunafonds samen op. Onderdeel van dit proactieve beleid is dit voorstel voor een wolvenplan voor Nederland, versie 2.0.
LanguageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherAlterra, Wageningen-UR
Number of pages63
Publication statusPublished - 2013

Publication series

NameAlterra rapport
PublisherAlterra Wageningen UR
No.2486
ISSN (Print)1566-7197

Keywords

  • wolves
  • fauna
  • wildlife management
  • government policy
  • migration
  • netherlands

Cite this

Groot Bruinderink, G. W. T. A., & Lammertsma, D. R. (2013). Voorstel voor een wolvenplan voor Nederland : versie 2.0. (Alterra rapport; No. 2486). Wageningen: Alterra, Wageningen-UR.
Groot Bruinderink, G.W.T.A. ; Lammertsma, D.R. / Voorstel voor een wolvenplan voor Nederland : versie 2.0. Wageningen : Alterra, Wageningen-UR, 2013. 63 p. (Alterra rapport; 2486).
@book{b6da5da78fc446be86a5c4752b29a36f,
title = "Voorstel voor een wolvenplan voor Nederland : versie 2.0.",
abstract = "Eind 19e eeuw werd in Nederland de laatste wolf (Canis lupus) geschoten en in de 20ste eeuw was de wolf in bijna geheel Europa uitgeroeid. Vanaf het einde van de 20ste eeuw is de wolf echter bezig aan een opmars vanuit de resterende brongebieden in onder andere Spanje, Itali{\"e}, Griekenland, de Balkan en verder noordelijk en oostelijk in Europa. Dit succes hangt samen met het vermogen van de wolf zich aan te passen aan uiteenlopende habitats, prooidiersoorten en de aanwezigheid van de mens. Dieren uit de Duits-West Poolse populatie naderen nu Nederland. Om hierop voorbereid te zijn trekken het ministerie van Economische Zaken, de provincies (IPO) en het Faunafonds samen op. Onderdeel van dit proactieve beleid is dit voorstel voor een wolvenplan voor Nederland, versie 2.0.",
keywords = "wolven, fauna, wildbeheer, overheidsbeleid, migratie, nederland, wolves, fauna, wildlife management, government policy, migration, netherlands",
author = "{Groot Bruinderink}, G.W.T.A. and D.R. Lammertsma",
year = "2013",
language = "Dutch",
series = "Alterra rapport",
publisher = "Alterra, Wageningen-UR",
number = "2486",

}

Groot Bruinderink, GWTA & Lammertsma, DR 2013, Voorstel voor een wolvenplan voor Nederland : versie 2.0. Alterra rapport, no. 2486, Alterra, Wageningen-UR, Wageningen.

Voorstel voor een wolvenplan voor Nederland : versie 2.0. / Groot Bruinderink, G.W.T.A.; Lammertsma, D.R.

Wageningen : Alterra, Wageningen-UR, 2013. 63 p. (Alterra rapport; No. 2486).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Voorstel voor een wolvenplan voor Nederland : versie 2.0.

AU - Groot Bruinderink, G.W.T.A.

AU - Lammertsma, D.R.

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Eind 19e eeuw werd in Nederland de laatste wolf (Canis lupus) geschoten en in de 20ste eeuw was de wolf in bijna geheel Europa uitgeroeid. Vanaf het einde van de 20ste eeuw is de wolf echter bezig aan een opmars vanuit de resterende brongebieden in onder andere Spanje, Italië, Griekenland, de Balkan en verder noordelijk en oostelijk in Europa. Dit succes hangt samen met het vermogen van de wolf zich aan te passen aan uiteenlopende habitats, prooidiersoorten en de aanwezigheid van de mens. Dieren uit de Duits-West Poolse populatie naderen nu Nederland. Om hierop voorbereid te zijn trekken het ministerie van Economische Zaken, de provincies (IPO) en het Faunafonds samen op. Onderdeel van dit proactieve beleid is dit voorstel voor een wolvenplan voor Nederland, versie 2.0.

AB - Eind 19e eeuw werd in Nederland de laatste wolf (Canis lupus) geschoten en in de 20ste eeuw was de wolf in bijna geheel Europa uitgeroeid. Vanaf het einde van de 20ste eeuw is de wolf echter bezig aan een opmars vanuit de resterende brongebieden in onder andere Spanje, Italië, Griekenland, de Balkan en verder noordelijk en oostelijk in Europa. Dit succes hangt samen met het vermogen van de wolf zich aan te passen aan uiteenlopende habitats, prooidiersoorten en de aanwezigheid van de mens. Dieren uit de Duits-West Poolse populatie naderen nu Nederland. Om hierop voorbereid te zijn trekken het ministerie van Economische Zaken, de provincies (IPO) en het Faunafonds samen op. Onderdeel van dit proactieve beleid is dit voorstel voor een wolvenplan voor Nederland, versie 2.0.

KW - wolven

KW - fauna

KW - wildbeheer

KW - overheidsbeleid

KW - migratie

KW - nederland

KW - wolves

KW - fauna

KW - wildlife management

KW - government policy

KW - migration

KW - netherlands

M3 - Report

T3 - Alterra rapport

BT - Voorstel voor een wolvenplan voor Nederland : versie 2.0.

PB - Alterra, Wageningen-UR

CY - Wageningen

ER -

Groot Bruinderink GWTA, Lammertsma DR. Voorstel voor een wolvenplan voor Nederland : versie 2.0. Wageningen: Alterra, Wageningen-UR, 2013. 63 p. (Alterra rapport; 2486).