Voorkomen uitval bij Lisianthus : onderzoek op 3 praktijkbedrijven

A.M.M. van der Burg, C. de Kreij, S.J. Paternotte, H.A.E. de Werd

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  Eén van de problemen in de teelt van Lisianthus (Eustoma) is de uitval in de tweede helft van de teelt. Er zijn verschillen tussen de rassen: ‘Picolo’, ‘Fuji Aprico’, ‘Fuji White’, ‘Kyoto Purple’ en ‘Blue Purple’ zijn gevoelig. De uitval heeft een negatief effect op het bedrijfsrendement. Voor de oorzaak van het probleem werd aan de volgende oorzaken gedacht; 1. Het vermoeden was dat de uitval samenhangt met een toxische stof in de grond, die ontstaat bij de vertering van het restmateriaal van voorgaande Lisianthusteelten. Uit een literatuurstudie (Kreij, 2001) blijkt, dat bij andere gewassen aanwijzingen zijn voor autotoxiciteit; het gaat om luzerne, asperge, appel, perzik, druif en ander fruit. Uit de praktijk komen signalen, dat een goede organische stofvoorziening van de grond een vermindering geeft van de uitval bij Lisianthus. Waarschijnlijk moet dit dan organische stof zijn, die snel afbreekbaar is. Dat dit het geval is, zou kunnen komen door het microleven in de grond, wat beter wordt bij toevoer van organische stof. Dit microleven is in staat om de toxische stof af te breken. Ook is het denkbaar, dat de toxische stof geadsorbeerd wordt aan de organische stof. 2. Een andere veronderstelling was dat door een slechte beworteling in de bovengrond en een droge grond er vochtgebrek ontstaat. Door in de tweede helft van de teelt nagenoeg geen water te geven wordt bij de Lisianthusteelt bloemknopvorming geïnduceerd. Een te extreme droogte zou mogelijk uitval geven. 3. In uitgevallen plantmateriaal worden meermalen vaatziekten zoals Myrothecium en Fusarium geïsoleerd. Bij determinatie blijkt, bij monde van Dhr. J. Meffert van de PD het voornamelijk te gaan om F. avenaceum en F. solani . Mogelijk wordt de grond onvoldoende goed gestoomd. Stomen met onderdruk in de grond zou aanzienlijk beter resultaat opleveren. 4. Voor de vertering van het restmateriaal is extra zuurstof nodig. Mogelijk ontstaat er zuurstof tekort in de grond, waardoor de wortels afsterven, wat ook tot uitval van de planten kan leiden.
  Original languageDutch
  Place of PublicationWageningen
  PublisherPraktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw
  Number of pages29
  Publication statusPublished - 2003

  Keywords

  • eustoma
  • plant disorders
  • plant disease control
  • greenhouse horticulture
  • cut flowers

  Cite this

  van der Burg, A. M. M., de Kreij, C., Paternotte, S. J., & de Werd, H. A. E. (2003). Voorkomen uitval bij Lisianthus : onderzoek op 3 praktijkbedrijven. Wageningen: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw.
  van der Burg, A.M.M. ; de Kreij, C. ; Paternotte, S.J. ; de Werd, H.A.E. / Voorkomen uitval bij Lisianthus : onderzoek op 3 praktijkbedrijven. Wageningen : Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw, 2003. 29 p.
  @book{ac90f27a3891434daa8a42f094dbee90,
  title = "Voorkomen uitval bij Lisianthus : onderzoek op 3 praktijkbedrijven",
  abstract = "E{\'e}n van de problemen in de teelt van Lisianthus (Eustoma) is de uitval in de tweede helft van de teelt. Er zijn verschillen tussen de rassen: ‘Picolo’, ‘Fuji Aprico’, ‘Fuji White’, ‘Kyoto Purple’ en ‘Blue Purple’ zijn gevoelig. De uitval heeft een negatief effect op het bedrijfsrendement. Voor de oorzaak van het probleem werd aan de volgende oorzaken gedacht; 1. Het vermoeden was dat de uitval samenhangt met een toxische stof in de grond, die ontstaat bij de vertering van het restmateriaal van voorgaande Lisianthusteelten. Uit een literatuurstudie (Kreij, 2001) blijkt, dat bij andere gewassen aanwijzingen zijn voor autotoxiciteit; het gaat om luzerne, asperge, appel, perzik, druif en ander fruit. Uit de praktijk komen signalen, dat een goede organische stofvoorziening van de grond een vermindering geeft van de uitval bij Lisianthus. Waarschijnlijk moet dit dan organische stof zijn, die snel afbreekbaar is. Dat dit het geval is, zou kunnen komen door het microleven in de grond, wat beter wordt bij toevoer van organische stof. Dit microleven is in staat om de toxische stof af te breken. Ook is het denkbaar, dat de toxische stof geadsorbeerd wordt aan de organische stof. 2. Een andere veronderstelling was dat door een slechte beworteling in de bovengrond en een droge grond er vochtgebrek ontstaat. Door in de tweede helft van de teelt nagenoeg geen water te geven wordt bij de Lisianthusteelt bloemknopvorming ge{\"i}nduceerd. Een te extreme droogte zou mogelijk uitval geven. 3. In uitgevallen plantmateriaal worden meermalen vaatziekten zoals Myrothecium en Fusarium ge{\"i}soleerd. Bij determinatie blijkt, bij monde van Dhr. J. Meffert van de PD het voornamelijk te gaan om F. avenaceum en F. solani . Mogelijk wordt de grond onvoldoende goed gestoomd. Stomen met onderdruk in de grond zou aanzienlijk beter resultaat opleveren. 4. Voor de vertering van het restmateriaal is extra zuurstof nodig. Mogelijk ontstaat er zuurstof tekort in de grond, waardoor de wortels afsterven, wat ook tot uitval van de planten kan leiden.",
  keywords = "eustoma, afwijkingen, planten, plantenziektebestrijding, glastuinbouw, snijbloemen, eustoma, plant disorders, plant disease control, greenhouse horticulture, cut flowers",
  author = "{van der Burg}, A.M.M. and {de Kreij}, C. and S.J. Paternotte and {de Werd}, H.A.E.",
  note = "Projectnummer: 42.0002. - PT36126",
  year = "2003",
  language = "Dutch",
  publisher = "Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw",

  }

  van der Burg, AMM, de Kreij, C, Paternotte, SJ & de Werd, HAE 2003, Voorkomen uitval bij Lisianthus : onderzoek op 3 praktijkbedrijven. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw, Wageningen.

  Voorkomen uitval bij Lisianthus : onderzoek op 3 praktijkbedrijven. / van der Burg, A.M.M.; de Kreij, C.; Paternotte, S.J.; de Werd, H.A.E.

  Wageningen : Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw, 2003. 29 p.

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Voorkomen uitval bij Lisianthus : onderzoek op 3 praktijkbedrijven

  AU - van der Burg, A.M.M.

  AU - de Kreij, C.

  AU - Paternotte, S.J.

  AU - de Werd, H.A.E.

  N1 - Projectnummer: 42.0002. - PT36126

  PY - 2003

  Y1 - 2003

  N2 - Eén van de problemen in de teelt van Lisianthus (Eustoma) is de uitval in de tweede helft van de teelt. Er zijn verschillen tussen de rassen: ‘Picolo’, ‘Fuji Aprico’, ‘Fuji White’, ‘Kyoto Purple’ en ‘Blue Purple’ zijn gevoelig. De uitval heeft een negatief effect op het bedrijfsrendement. Voor de oorzaak van het probleem werd aan de volgende oorzaken gedacht; 1. Het vermoeden was dat de uitval samenhangt met een toxische stof in de grond, die ontstaat bij de vertering van het restmateriaal van voorgaande Lisianthusteelten. Uit een literatuurstudie (Kreij, 2001) blijkt, dat bij andere gewassen aanwijzingen zijn voor autotoxiciteit; het gaat om luzerne, asperge, appel, perzik, druif en ander fruit. Uit de praktijk komen signalen, dat een goede organische stofvoorziening van de grond een vermindering geeft van de uitval bij Lisianthus. Waarschijnlijk moet dit dan organische stof zijn, die snel afbreekbaar is. Dat dit het geval is, zou kunnen komen door het microleven in de grond, wat beter wordt bij toevoer van organische stof. Dit microleven is in staat om de toxische stof af te breken. Ook is het denkbaar, dat de toxische stof geadsorbeerd wordt aan de organische stof. 2. Een andere veronderstelling was dat door een slechte beworteling in de bovengrond en een droge grond er vochtgebrek ontstaat. Door in de tweede helft van de teelt nagenoeg geen water te geven wordt bij de Lisianthusteelt bloemknopvorming geïnduceerd. Een te extreme droogte zou mogelijk uitval geven. 3. In uitgevallen plantmateriaal worden meermalen vaatziekten zoals Myrothecium en Fusarium geïsoleerd. Bij determinatie blijkt, bij monde van Dhr. J. Meffert van de PD het voornamelijk te gaan om F. avenaceum en F. solani . Mogelijk wordt de grond onvoldoende goed gestoomd. Stomen met onderdruk in de grond zou aanzienlijk beter resultaat opleveren. 4. Voor de vertering van het restmateriaal is extra zuurstof nodig. Mogelijk ontstaat er zuurstof tekort in de grond, waardoor de wortels afsterven, wat ook tot uitval van de planten kan leiden.

  AB - Eén van de problemen in de teelt van Lisianthus (Eustoma) is de uitval in de tweede helft van de teelt. Er zijn verschillen tussen de rassen: ‘Picolo’, ‘Fuji Aprico’, ‘Fuji White’, ‘Kyoto Purple’ en ‘Blue Purple’ zijn gevoelig. De uitval heeft een negatief effect op het bedrijfsrendement. Voor de oorzaak van het probleem werd aan de volgende oorzaken gedacht; 1. Het vermoeden was dat de uitval samenhangt met een toxische stof in de grond, die ontstaat bij de vertering van het restmateriaal van voorgaande Lisianthusteelten. Uit een literatuurstudie (Kreij, 2001) blijkt, dat bij andere gewassen aanwijzingen zijn voor autotoxiciteit; het gaat om luzerne, asperge, appel, perzik, druif en ander fruit. Uit de praktijk komen signalen, dat een goede organische stofvoorziening van de grond een vermindering geeft van de uitval bij Lisianthus. Waarschijnlijk moet dit dan organische stof zijn, die snel afbreekbaar is. Dat dit het geval is, zou kunnen komen door het microleven in de grond, wat beter wordt bij toevoer van organische stof. Dit microleven is in staat om de toxische stof af te breken. Ook is het denkbaar, dat de toxische stof geadsorbeerd wordt aan de organische stof. 2. Een andere veronderstelling was dat door een slechte beworteling in de bovengrond en een droge grond er vochtgebrek ontstaat. Door in de tweede helft van de teelt nagenoeg geen water te geven wordt bij de Lisianthusteelt bloemknopvorming geïnduceerd. Een te extreme droogte zou mogelijk uitval geven. 3. In uitgevallen plantmateriaal worden meermalen vaatziekten zoals Myrothecium en Fusarium geïsoleerd. Bij determinatie blijkt, bij monde van Dhr. J. Meffert van de PD het voornamelijk te gaan om F. avenaceum en F. solani . Mogelijk wordt de grond onvoldoende goed gestoomd. Stomen met onderdruk in de grond zou aanzienlijk beter resultaat opleveren. 4. Voor de vertering van het restmateriaal is extra zuurstof nodig. Mogelijk ontstaat er zuurstof tekort in de grond, waardoor de wortels afsterven, wat ook tot uitval van de planten kan leiden.

  KW - eustoma

  KW - afwijkingen, planten

  KW - plantenziektebestrijding

  KW - glastuinbouw

  KW - snijbloemen

  KW - eustoma

  KW - plant disorders

  KW - plant disease control

  KW - greenhouse horticulture

  KW - cut flowers

  M3 - Report

  BT - Voorkomen uitval bij Lisianthus : onderzoek op 3 praktijkbedrijven

  PB - Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw

  CY - Wageningen

  ER -

  van der Burg AMM, de Kreij C, Paternotte SJ, de Werd HAE. Voorkomen uitval bij Lisianthus : onderzoek op 3 praktijkbedrijven. Wageningen: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw, 2003. 29 p.