Voorkomen en verspreiding van Rabbit Haemorrhagic Disease en Myxomatose in Nederlandse konijnenpopulaties

J.M. Drees, J.J.A. Dekker, A. Lavazza, L. Cappucci

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

De sterke achteruitgang van het konijn in Nederland sinds 1990 is waarschijnlijk vooral een gevolg van (meer)jaarlijks terugkerende epidemieën van Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD, in het Nederlands VHS genoemd) een dodelijke konijnenziekte, waaraan het dier heel plots sterft. Doordat het merendeel ondergronds doodgaat en er geen zieke dieren rondlopen, is het eerste optreden van RHD vaak onopgemerkt, maar de achteruitgang in de aantallen is overduidelijk. Dit onderzoek betreft het vóórkomen en de verspreiding van de rabbit haemorrhagic disease en myxomatose in Nederland.
Original languageDutch
Place of PublicationArnhem
PublisherZoogdiervereniging VZZ
Publication statusPublished - 2007

Publication series

NameRapport / Zoogdiervereniging VZZ
PublisherZoogdiervereniging VZZ
No.nr. 2007.17

Keywords

  • rabbits
  • rabbit diseases
  • mammals
  • rodents
  • myxomatosis
  • rabbit hemorrhagic disease virus

Cite this

Drees, J. M., Dekker, J. J. A., Lavazza, A., & Cappucci, L. (2007). Voorkomen en verspreiding van Rabbit Haemorrhagic Disease en Myxomatose in Nederlandse konijnenpopulaties. (Rapport / Zoogdiervereniging VZZ; No. nr. 2007.17). Arnhem: Zoogdiervereniging VZZ.
Drees, J.M. ; Dekker, J.J.A. ; Lavazza, A. ; Cappucci, L. / Voorkomen en verspreiding van Rabbit Haemorrhagic Disease en Myxomatose in Nederlandse konijnenpopulaties. Arnhem : Zoogdiervereniging VZZ, 2007. (Rapport / Zoogdiervereniging VZZ; nr. 2007.17).
@book{bc787c2cfb4c4096aa6d221e7a4ef83d,
title = "Voorkomen en verspreiding van Rabbit Haemorrhagic Disease en Myxomatose in Nederlandse konijnenpopulaties",
abstract = "De sterke achteruitgang van het konijn in Nederland sinds 1990 is waarschijnlijk vooral een gevolg van (meer)jaarlijks terugkerende epidemie{\"e}n van Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD, in het Nederlands VHS genoemd) een dodelijke konijnenziekte, waaraan het dier heel plots sterft. Doordat het merendeel ondergronds doodgaat en er geen zieke dieren rondlopen, is het eerste optreden van RHD vaak onopgemerkt, maar de achteruitgang in de aantallen is overduidelijk. Dit onderzoek betreft het v{\'o}{\'o}rkomen en de verspreiding van de rabbit haemorrhagic disease en myxomatose in Nederland.",
keywords = "konijnen, konijnenziekten, zoogdieren, knaagdieren, myxomatose, rabbit hemorrhagic disease virus, rabbits, rabbit diseases, mammals, rodents, myxomatosis, rabbit hemorrhagic disease virus",
author = "J.M. Drees and J.J.A. Dekker and A. Lavazza and L. Cappucci",
year = "2007",
language = "Dutch",
series = "Rapport / Zoogdiervereniging VZZ",
publisher = "Zoogdiervereniging VZZ",
number = "nr. 2007.17",

}

Drees, JM, Dekker, JJA, Lavazza, A & Cappucci, L 2007, Voorkomen en verspreiding van Rabbit Haemorrhagic Disease en Myxomatose in Nederlandse konijnenpopulaties. Rapport / Zoogdiervereniging VZZ, no. nr. 2007.17, Zoogdiervereniging VZZ, Arnhem.

Voorkomen en verspreiding van Rabbit Haemorrhagic Disease en Myxomatose in Nederlandse konijnenpopulaties. / Drees, J.M.; Dekker, J.J.A.; Lavazza, A.; Cappucci, L.

Arnhem : Zoogdiervereniging VZZ, 2007. (Rapport / Zoogdiervereniging VZZ; No. nr. 2007.17).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Voorkomen en verspreiding van Rabbit Haemorrhagic Disease en Myxomatose in Nederlandse konijnenpopulaties

AU - Drees, J.M.

AU - Dekker, J.J.A.

AU - Lavazza, A.

AU - Cappucci, L.

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - De sterke achteruitgang van het konijn in Nederland sinds 1990 is waarschijnlijk vooral een gevolg van (meer)jaarlijks terugkerende epidemieën van Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD, in het Nederlands VHS genoemd) een dodelijke konijnenziekte, waaraan het dier heel plots sterft. Doordat het merendeel ondergronds doodgaat en er geen zieke dieren rondlopen, is het eerste optreden van RHD vaak onopgemerkt, maar de achteruitgang in de aantallen is overduidelijk. Dit onderzoek betreft het vóórkomen en de verspreiding van de rabbit haemorrhagic disease en myxomatose in Nederland.

AB - De sterke achteruitgang van het konijn in Nederland sinds 1990 is waarschijnlijk vooral een gevolg van (meer)jaarlijks terugkerende epidemieën van Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD, in het Nederlands VHS genoemd) een dodelijke konijnenziekte, waaraan het dier heel plots sterft. Doordat het merendeel ondergronds doodgaat en er geen zieke dieren rondlopen, is het eerste optreden van RHD vaak onopgemerkt, maar de achteruitgang in de aantallen is overduidelijk. Dit onderzoek betreft het vóórkomen en de verspreiding van de rabbit haemorrhagic disease en myxomatose in Nederland.

KW - konijnen

KW - konijnenziekten

KW - zoogdieren

KW - knaagdieren

KW - myxomatose

KW - rabbit hemorrhagic disease virus

KW - rabbits

KW - rabbit diseases

KW - mammals

KW - rodents

KW - myxomatosis

KW - rabbit hemorrhagic disease virus

M3 - Report

T3 - Rapport / Zoogdiervereniging VZZ

BT - Voorkomen en verspreiding van Rabbit Haemorrhagic Disease en Myxomatose in Nederlandse konijnenpopulaties

PB - Zoogdiervereniging VZZ

CY - Arnhem

ER -

Drees JM, Dekker JJA, Lavazza A, Cappucci L. Voorkomen en verspreiding van Rabbit Haemorrhagic Disease en Myxomatose in Nederlandse konijnenpopulaties. Arnhem: Zoogdiervereniging VZZ, 2007. (Rapport / Zoogdiervereniging VZZ; nr. 2007.17).