Voorbereiding STONE2.4 op berekeningen voor de evaluatie Meststoffenwet 2012

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

STONE is een simulatiemodel dat in de jaren negentig door RIVM, RIZA en Wageningen UR is ontwikkeld. Het bestaat uit een reeks deelmodellen die gebruikt worden om de gevolgen van het mestbeleid voor de emissie van stikstof en fosfaat naar het grondwater en het oppervlaktewater te evalueren. Voor het model is Nederland opgedeeld in 6405 eenheden die uniek zijn qua bodem, bodemgebruik en mestregime. Voor het doorrekenen van mestvarianten voor de Evaluatie Meststoffenwet 2012 is STONE up-to-date gemaakt voor de inzichten over gewasopname en de hydrologie. Verder zijn procesbeschrijvingen in STONE uitgebreid en verbeterd om het stelsel P-gedifferentieerde gebruiksnormen dat vanaf 2010 van kracht is geworden te kunnen hanteren en de bodemvruchtbaarheid te kunnen voorspellen. Ook is STONE getoetst aan nitraatmetingen in het LMM. Uitspraken over het realiseren van de 50 mg L-1 nitraatdoelstelling voor bodem-gewas-regio combinaties zijn in een aantal gevallen niet onderbouwd door de toetsing. De trends die uit de modelresultaten afgeleid kunnen worden, worden wel plausibel geacht.
LanguageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherAlterra, Wageningen-UR
Number of pages116
Publication statusPublished - 2013

Publication series

NameAlterra-rapport
PublisherAlterra Wageningen UR
No.2462
ISSN (Print)1566-7197

Keywords

  • manure policy
  • surface water
  • nitrate leaching
  • phosphate leaching
  • simulation models
  • soil chemistry
  • netherlands

Cite this

@book{5a570ccd701144148ccb76dadf3c71b2,
title = "Voorbereiding STONE2.4 op berekeningen voor de evaluatie Meststoffenwet 2012",
abstract = "STONE is een simulatiemodel dat in de jaren negentig door RIVM, RIZA en Wageningen UR is ontwikkeld. Het bestaat uit een reeks deelmodellen die gebruikt worden om de gevolgen van het mestbeleid voor de emissie van stikstof en fosfaat naar het grondwater en het oppervlaktewater te evalueren. Voor het model is Nederland opgedeeld in 6405 eenheden die uniek zijn qua bodem, bodemgebruik en mestregime. Voor het doorrekenen van mestvarianten voor de Evaluatie Meststoffenwet 2012 is STONE up-to-date gemaakt voor de inzichten over gewasopname en de hydrologie. Verder zijn procesbeschrijvingen in STONE uitgebreid en verbeterd om het stelsel P-gedifferentieerde gebruiksnormen dat vanaf 2010 van kracht is geworden te kunnen hanteren en de bodemvruchtbaarheid te kunnen voorspellen. Ook is STONE getoetst aan nitraatmetingen in het LMM. Uitspraken over het realiseren van de 50 mg L-1 nitraatdoelstelling voor bodem-gewas-regio combinaties zijn in een aantal gevallen niet onderbouwd door de toetsing. De trends die uit de modelresultaten afgeleid kunnen worden, worden wel plausibel geacht.",
keywords = "mestbeleid, oppervlaktewater, nitraatuitspoeling, fosfaatuitspoeling, simulatiemodellen, bodemchemie, nederland, manure policy, surface water, nitrate leaching, phosphate leaching, simulation models, soil chemistry, netherlands",
author = "P. Groenendijk and L.V. Renaud and {van Boekel}, E.M.P.M. and {van der Salm}, C. and O.F. Schoumans",
year = "2013",
language = "Dutch",
series = "Alterra-rapport",
publisher = "Alterra, Wageningen-UR",
number = "2462",

}

Voorbereiding STONE2.4 op berekeningen voor de evaluatie Meststoffenwet 2012. / Groenendijk, P.; Renaud, L.V.; van Boekel, E.M.P.M.; van der Salm, C.; Schoumans, O.F.

Wageningen : Alterra, Wageningen-UR, 2013. 116 p. (Alterra-rapport; No. 2462).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Voorbereiding STONE2.4 op berekeningen voor de evaluatie Meststoffenwet 2012

AU - Groenendijk, P.

AU - Renaud, L.V.

AU - van Boekel, E.M.P.M.

AU - van der Salm, C.

AU - Schoumans, O.F.

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - STONE is een simulatiemodel dat in de jaren negentig door RIVM, RIZA en Wageningen UR is ontwikkeld. Het bestaat uit een reeks deelmodellen die gebruikt worden om de gevolgen van het mestbeleid voor de emissie van stikstof en fosfaat naar het grondwater en het oppervlaktewater te evalueren. Voor het model is Nederland opgedeeld in 6405 eenheden die uniek zijn qua bodem, bodemgebruik en mestregime. Voor het doorrekenen van mestvarianten voor de Evaluatie Meststoffenwet 2012 is STONE up-to-date gemaakt voor de inzichten over gewasopname en de hydrologie. Verder zijn procesbeschrijvingen in STONE uitgebreid en verbeterd om het stelsel P-gedifferentieerde gebruiksnormen dat vanaf 2010 van kracht is geworden te kunnen hanteren en de bodemvruchtbaarheid te kunnen voorspellen. Ook is STONE getoetst aan nitraatmetingen in het LMM. Uitspraken over het realiseren van de 50 mg L-1 nitraatdoelstelling voor bodem-gewas-regio combinaties zijn in een aantal gevallen niet onderbouwd door de toetsing. De trends die uit de modelresultaten afgeleid kunnen worden, worden wel plausibel geacht.

AB - STONE is een simulatiemodel dat in de jaren negentig door RIVM, RIZA en Wageningen UR is ontwikkeld. Het bestaat uit een reeks deelmodellen die gebruikt worden om de gevolgen van het mestbeleid voor de emissie van stikstof en fosfaat naar het grondwater en het oppervlaktewater te evalueren. Voor het model is Nederland opgedeeld in 6405 eenheden die uniek zijn qua bodem, bodemgebruik en mestregime. Voor het doorrekenen van mestvarianten voor de Evaluatie Meststoffenwet 2012 is STONE up-to-date gemaakt voor de inzichten over gewasopname en de hydrologie. Verder zijn procesbeschrijvingen in STONE uitgebreid en verbeterd om het stelsel P-gedifferentieerde gebruiksnormen dat vanaf 2010 van kracht is geworden te kunnen hanteren en de bodemvruchtbaarheid te kunnen voorspellen. Ook is STONE getoetst aan nitraatmetingen in het LMM. Uitspraken over het realiseren van de 50 mg L-1 nitraatdoelstelling voor bodem-gewas-regio combinaties zijn in een aantal gevallen niet onderbouwd door de toetsing. De trends die uit de modelresultaten afgeleid kunnen worden, worden wel plausibel geacht.

KW - mestbeleid

KW - oppervlaktewater

KW - nitraatuitspoeling

KW - fosfaatuitspoeling

KW - simulatiemodellen

KW - bodemchemie

KW - nederland

KW - manure policy

KW - surface water

KW - nitrate leaching

KW - phosphate leaching

KW - simulation models

KW - soil chemistry

KW - netherlands

M3 - Report

T3 - Alterra-rapport

BT - Voorbereiding STONE2.4 op berekeningen voor de evaluatie Meststoffenwet 2012

PB - Alterra, Wageningen-UR

CY - Wageningen

ER -