Volvelds woelen verdicht grasland op zand : betere bodemstructuur en beworteling, nog geen hogere gasopbrengst

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Verdichting van de bodem kan de grasopbrengst en -kwaliteit verminderen door negatieve effecten op de beworteling en de activiteit van het bodemleven. Bij minder en meer oppervlakkige beworteling spoelen nutriënten zoals stikstof (N) al snel tot beneden de wortelzone, waardoor hun benutting laag is. Ook kan de droogtegevoeligheid van grasland toenemen, waardoor de opbrengst daalt, de botanische samenstelling verslechtert en het grasland eerder vernieuwd moet worden.
Original languageDutch
Pages (from-to)26-28
JournalV-focus
Volume13
Issue number3
Publication statusPublished - 2016

Cite this

@article{285f0b81ac574de1acd6a36762879dd7,
title = "Volvelds woelen verdicht grasland op zand : betere bodemstructuur en beworteling, nog geen hogere gasopbrengst",
abstract = "Verdichting van de bodem kan de grasopbrengst en -kwaliteit verminderen door negatieve effecten op de beworteling en de activiteit van het bodemleven. Bij minder en meer oppervlakkige beworteling spoelen nutri{\"e}nten zoals stikstof (N) al snel tot beneden de wortelzone, waardoor hun benutting laag is. Ook kan de droogtegevoeligheid van grasland toenemen, waardoor de opbrengst daalt, de botanische samenstelling verslechtert en het grasland eerder vernieuwd moet worden.",
author = "{de Boer}, H.C. and A.P. Philipsen and Joachim Deru and {van Eekeren}, Nick",
year = "2016",
language = "Dutch",
volume = "13",
pages = "26--28",
journal = "V-focus",
issn = "1574-1575",
number = "3",

}

Volvelds woelen verdicht grasland op zand : betere bodemstructuur en beworteling, nog geen hogere gasopbrengst. / de Boer, H.C.; Philipsen, A.P.; Deru, Joachim; van Eekeren, Nick.

In: V-focus, Vol. 13, No. 3, 2016, p. 26-28.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Volvelds woelen verdicht grasland op zand : betere bodemstructuur en beworteling, nog geen hogere gasopbrengst

AU - de Boer, H.C.

AU - Philipsen, A.P.

AU - Deru, Joachim

AU - van Eekeren, Nick

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Verdichting van de bodem kan de grasopbrengst en -kwaliteit verminderen door negatieve effecten op de beworteling en de activiteit van het bodemleven. Bij minder en meer oppervlakkige beworteling spoelen nutriënten zoals stikstof (N) al snel tot beneden de wortelzone, waardoor hun benutting laag is. Ook kan de droogtegevoeligheid van grasland toenemen, waardoor de opbrengst daalt, de botanische samenstelling verslechtert en het grasland eerder vernieuwd moet worden.

AB - Verdichting van de bodem kan de grasopbrengst en -kwaliteit verminderen door negatieve effecten op de beworteling en de activiteit van het bodemleven. Bij minder en meer oppervlakkige beworteling spoelen nutriënten zoals stikstof (N) al snel tot beneden de wortelzone, waardoor hun benutting laag is. Ook kan de droogtegevoeligheid van grasland toenemen, waardoor de opbrengst daalt, de botanische samenstelling verslechtert en het grasland eerder vernieuwd moet worden.

M3 - Article

VL - 13

SP - 26

EP - 28

JO - V-focus

JF - V-focus

SN - 1574-1575

IS - 3

ER -