Visuele effecten van een windpark in de Noordzee

H. Dijkstra, M.H. Jacobs, H.S.D. Naeff, M.B. Schöne

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  De zichteffecten van alternatieven en varianten van een Near Shore Windpark (NSW) zijn bepaald als bijdrage aan een milieu-effectrapport NSW Noordzee. Drie factoren spelen daarbij een belangrijke rol: de afstand van een windpark tot de kust, de zichtbaarheid, en het aantal en de spreiding van de waarnemers. De zichteffecten zijn groter naarmate een windpark dichter bij de kust en dichter bij bevolkingsconcentraties (vooral inwoners en strandbezoekers) wordt geplaatst. Een locatie bij IJmuiden zover mogelijk van de kust heeft de voorkeur. Bovendien zijn de zichteffecten groter in het zomerseizoen dan in het winterseizoen door een groter aantal zichturen en door een grotere recreatiedrukte. Tot slot zijn aanbevelingen gegeven voor mitigerende maatregelen en leemten in onderzoek.
  Original languageDutch
  Place of PublicationWageningen
  PublisherDLO-Staring Centrum
  Number of pages92
  Publication statusPublished - 1999

  Publication series

  Name
  No.675

  Keywords

  • wind power
  • windmills
  • parks
  • environmental impact
  • landscape
  • visibility
  • perception
  • coastal areas
  • marine structures
  • north sea
  • netherlands

  Cite this

  Dijkstra, H., Jacobs, M. H., Naeff, H. S. D., & Schöne, M. B. (1999). Visuele effecten van een windpark in de Noordzee. Wageningen: DLO-Staring Centrum.
  Dijkstra, H. ; Jacobs, M.H. ; Naeff, H.S.D. ; Schöne, M.B. / Visuele effecten van een windpark in de Noordzee. Wageningen : DLO-Staring Centrum, 1999. 92 p.
  @book{c4dd1b0959cc42419873889a3c3d8246,
  title = "Visuele effecten van een windpark in de Noordzee",
  abstract = "De zichteffecten van alternatieven en varianten van een Near Shore Windpark (NSW) zijn bepaald als bijdrage aan een milieu-effectrapport NSW Noordzee. Drie factoren spelen daarbij een belangrijke rol: de afstand van een windpark tot de kust, de zichtbaarheid, en het aantal en de spreiding van de waarnemers. De zichteffecten zijn groter naarmate een windpark dichter bij de kust en dichter bij bevolkingsconcentraties (vooral inwoners en strandbezoekers) wordt geplaatst. Een locatie bij IJmuiden zover mogelijk van de kust heeft de voorkeur. Bovendien zijn de zichteffecten groter in het zomerseizoen dan in het winterseizoen door een groter aantal zichturen en door een grotere recreatiedrukte. Tot slot zijn aanbevelingen gegeven voor mitigerende maatregelen en leemten in onderzoek.",
  keywords = "windenergie, windmolens, parken, milieueffect, landschap, zichtbaarheid, perceptie, noordzee, nederland, kustgebieden, mariene constructies, wind power, windmills, parks, environmental impact, landscape, visibility, perception, coastal areas, marine structures, north sea, netherlands",
  author = "H. Dijkstra and M.H. Jacobs and H.S.D. Naeff and M.B. Sch{\"o}ne",
  year = "1999",
  language = "Dutch",
  publisher = "DLO-Staring Centrum",
  number = "675",

  }

  Dijkstra, H, Jacobs, MH, Naeff, HSD & Schöne, MB 1999, Visuele effecten van een windpark in de Noordzee. DLO-Staring Centrum, Wageningen.

  Visuele effecten van een windpark in de Noordzee. / Dijkstra, H.; Jacobs, M.H.; Naeff, H.S.D.; Schöne, M.B.

  Wageningen : DLO-Staring Centrum, 1999. 92 p.

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Visuele effecten van een windpark in de Noordzee

  AU - Dijkstra, H.

  AU - Jacobs, M.H.

  AU - Naeff, H.S.D.

  AU - Schöne, M.B.

  PY - 1999

  Y1 - 1999

  N2 - De zichteffecten van alternatieven en varianten van een Near Shore Windpark (NSW) zijn bepaald als bijdrage aan een milieu-effectrapport NSW Noordzee. Drie factoren spelen daarbij een belangrijke rol: de afstand van een windpark tot de kust, de zichtbaarheid, en het aantal en de spreiding van de waarnemers. De zichteffecten zijn groter naarmate een windpark dichter bij de kust en dichter bij bevolkingsconcentraties (vooral inwoners en strandbezoekers) wordt geplaatst. Een locatie bij IJmuiden zover mogelijk van de kust heeft de voorkeur. Bovendien zijn de zichteffecten groter in het zomerseizoen dan in het winterseizoen door een groter aantal zichturen en door een grotere recreatiedrukte. Tot slot zijn aanbevelingen gegeven voor mitigerende maatregelen en leemten in onderzoek.

  AB - De zichteffecten van alternatieven en varianten van een Near Shore Windpark (NSW) zijn bepaald als bijdrage aan een milieu-effectrapport NSW Noordzee. Drie factoren spelen daarbij een belangrijke rol: de afstand van een windpark tot de kust, de zichtbaarheid, en het aantal en de spreiding van de waarnemers. De zichteffecten zijn groter naarmate een windpark dichter bij de kust en dichter bij bevolkingsconcentraties (vooral inwoners en strandbezoekers) wordt geplaatst. Een locatie bij IJmuiden zover mogelijk van de kust heeft de voorkeur. Bovendien zijn de zichteffecten groter in het zomerseizoen dan in het winterseizoen door een groter aantal zichturen en door een grotere recreatiedrukte. Tot slot zijn aanbevelingen gegeven voor mitigerende maatregelen en leemten in onderzoek.

  KW - windenergie

  KW - windmolens

  KW - parken

  KW - milieueffect

  KW - landschap

  KW - zichtbaarheid

  KW - perceptie

  KW - noordzee

  KW - nederland

  KW - kustgebieden

  KW - mariene constructies

  KW - wind power

  KW - windmills

  KW - parks

  KW - environmental impact

  KW - landscape

  KW - visibility

  KW - perception

  KW - coastal areas

  KW - marine structures

  KW - north sea

  KW - netherlands

  M3 - Report

  BT - Visuele effecten van een windpark in de Noordzee

  PB - DLO-Staring Centrum

  CY - Wageningen

  ER -

  Dijkstra H, Jacobs MH, Naeff HSD, Schöne MB. Visuele effecten van een windpark in de Noordzee. Wageningen: DLO-Staring Centrum, 1999. 92 p.