Vissen in de nieuw aangelegde hoogwatergeul in de Raaijweide bij Venlo

B.J.A. Pollux, A. Korosi, L.A.J. Nagelkerke, P.M.J. Pollux

Research output: Contribution to journalArticlePopular

Abstract

De afgelopen decennia is er in toenemende mate aandacht gekomen voor natuurontwikkeling in rivieruiterwaarden. Een belangrijk onderdeel hiervan vormt het graven van hoogwatergeulen: korte nevenlopen die (bij hoogwater) parallel aan de hoofdstroom met de rivier meestromen en die gedurende de rest van het jaar ook water houden. Zulke geulen worden vaak gekenmerkt door een lagere stroomsnelheid dan de rivier zelf, gevarieerde oevers met ondiepe zandbanken en een rijke oever- en onderwatervegetatie. In dit artikel wordt de visfauna beschreven in een recent aangelegde hoogwatergeul in natuurgebied de Raaijweide bij Venlo.
Original languageEnglish
Pages (from-to)100-106
JournalNatuurhistorisch Maandblad
Volume105
Issue number5
Publication statusPublished - 2016

Keywords

  • nature development
  • river forelands
  • channels
  • fish fauna
  • natural areas
  • limburg
  • flood control
  • aquatic ecology
  • fishes

Cite this

@article{f8c31a08de0d44a08922215d4b29d40e,
title = "Vissen in de nieuw aangelegde hoogwatergeul in de Raaijweide bij Venlo",
abstract = "De afgelopen decennia is er in toenemende mate aandacht gekomen voor natuurontwikkeling in rivieruiterwaarden. Een belangrijk onderdeel hiervan vormt het graven van hoogwatergeulen: korte nevenlopen die (bij hoogwater) parallel aan de hoofdstroom met de rivier meestromen en die gedurende de rest van het jaar ook water houden. Zulke geulen worden vaak gekenmerkt door een lagere stroomsnelheid dan de rivier zelf, gevarieerde oevers met ondiepe zandbanken en een rijke oever- en onderwatervegetatie. In dit artikel wordt de visfauna beschreven in een recent aangelegde hoogwatergeul in natuurgebied de Raaijweide bij Venlo.",
keywords = "nature development, river forelands, channels, fish fauna, natural areas, limburg, flood control, aquatic ecology, fishes, natuurontwikkeling, uiterwaarden, kanalen, klein, visfauna, natuurgebieden, limburg, hoogwaterbeheersing, aquatische ecologie, vissen",
author = "B.J.A. Pollux and A. Korosi and L.A.J. Nagelkerke and P.M.J. Pollux",
year = "2016",
language = "English",
volume = "105",
pages = "100--106",
journal = "Natuurhistorisch Maandblad",
issn = "0028-1107",
number = "5",

}

Vissen in de nieuw aangelegde hoogwatergeul in de Raaijweide bij Venlo. / Pollux, B.J.A.; Korosi, A.; Nagelkerke, L.A.J.; Pollux, P.M.J.

In: Natuurhistorisch Maandblad, Vol. 105, No. 5, 2016, p. 100-106.

Research output: Contribution to journalArticlePopular

TY - JOUR

T1 - Vissen in de nieuw aangelegde hoogwatergeul in de Raaijweide bij Venlo

AU - Pollux, B.J.A.

AU - Korosi, A.

AU - Nagelkerke, L.A.J.

AU - Pollux, P.M.J.

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - De afgelopen decennia is er in toenemende mate aandacht gekomen voor natuurontwikkeling in rivieruiterwaarden. Een belangrijk onderdeel hiervan vormt het graven van hoogwatergeulen: korte nevenlopen die (bij hoogwater) parallel aan de hoofdstroom met de rivier meestromen en die gedurende de rest van het jaar ook water houden. Zulke geulen worden vaak gekenmerkt door een lagere stroomsnelheid dan de rivier zelf, gevarieerde oevers met ondiepe zandbanken en een rijke oever- en onderwatervegetatie. In dit artikel wordt de visfauna beschreven in een recent aangelegde hoogwatergeul in natuurgebied de Raaijweide bij Venlo.

AB - De afgelopen decennia is er in toenemende mate aandacht gekomen voor natuurontwikkeling in rivieruiterwaarden. Een belangrijk onderdeel hiervan vormt het graven van hoogwatergeulen: korte nevenlopen die (bij hoogwater) parallel aan de hoofdstroom met de rivier meestromen en die gedurende de rest van het jaar ook water houden. Zulke geulen worden vaak gekenmerkt door een lagere stroomsnelheid dan de rivier zelf, gevarieerde oevers met ondiepe zandbanken en een rijke oever- en onderwatervegetatie. In dit artikel wordt de visfauna beschreven in een recent aangelegde hoogwatergeul in natuurgebied de Raaijweide bij Venlo.

KW - nature development

KW - river forelands

KW - channels

KW - fish fauna

KW - natural areas

KW - limburg

KW - flood control

KW - aquatic ecology

KW - fishes

KW - natuurontwikkeling

KW - uiterwaarden

KW - kanalen, klein

KW - visfauna

KW - natuurgebieden

KW - limburg

KW - hoogwaterbeheersing

KW - aquatische ecologie

KW - vissen

M3 - Article

VL - 105

SP - 100

EP - 106

JO - Natuurhistorisch Maandblad

JF - Natuurhistorisch Maandblad

SN - 0028-1107

IS - 5

ER -