Verwantschap en herkomst van de Limburgse populaties van het Wild zwijn

G.A. de Groot, H.A.H. Jansman, T.R. Hofmeester

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Het Wild zwijn (Sus scofa) mag in Limburg officieel alleen voorkomen in Nationaal Park De Meinweg en een deel van het Meerlebroek ten noorden van Swalmen. Hierbuiten geldt een nulstandbeleid: zwijnen worden in principe niet getolereerd en mogen worden afgeschoten. Op veel plaatsen in dit nulstandgebied worden echter Wilde zwijnen waargenomen en hun aantallen nemen bovendien toe. Deels betreft het mogelijk rondzwervende dieren uit De Meinweg, Duitsland of België, maar het idee bestaat inmiddels op meerdere plaatsen sprake is van zelfstandige lokale populaties. De Provincie Limburg vroeg Alterra om onderzoek te doen naar de dynamiek van deze nieuwe populaties en om hun herkomst te achterhalen.
Original languageDutch
Pages (from-to)177-182
JournalNatuurhistorisch Maandblad
Volume103
Issue number7
Publication statusPublished - 2014

Keywords

  • fauna
  • wild pigs
  • habitats
  • inventories
  • monitoring
  • limburg

Cite this

@article{71ebd9fa9db84528b038dcf24d4649eb,
title = "Verwantschap en herkomst van de Limburgse populaties van het Wild zwijn",
abstract = "Het Wild zwijn (Sus scofa) mag in Limburg officieel alleen voorkomen in Nationaal Park De Meinweg en een deel van het Meerlebroek ten noorden van Swalmen. Hierbuiten geldt een nulstandbeleid: zwijnen worden in principe niet getolereerd en mogen worden afgeschoten. Op veel plaatsen in dit nulstandgebied worden echter Wilde zwijnen waargenomen en hun aantallen nemen bovendien toe. Deels betreft het mogelijk rondzwervende dieren uit De Meinweg, Duitsland of Belgi{\"e}, maar het idee bestaat inmiddels op meerdere plaatsen sprake is van zelfstandige lokale populaties. De Provincie Limburg vroeg Alterra om onderzoek te doen naar de dynamiek van deze nieuwe populaties en om hun herkomst te achterhalen.",
keywords = "fauna, wilde varkens, habitats, inventarisaties, monitoring, limburg, fauna, wild pigs, habitats, inventories, monitoring, limburg",
author = "{de Groot}, G.A. and H.A.H. Jansman and T.R. Hofmeester",
year = "2014",
language = "Dutch",
volume = "103",
pages = "177--182",
journal = "Natuurhistorisch Maandblad",
issn = "0028-1107",
number = "7",

}

Verwantschap en herkomst van de Limburgse populaties van het Wild zwijn. / de Groot, G.A.; Jansman, H.A.H.; Hofmeester, T.R.

In: Natuurhistorisch Maandblad, Vol. 103, No. 7, 2014, p. 177-182.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Verwantschap en herkomst van de Limburgse populaties van het Wild zwijn

AU - de Groot, G.A.

AU - Jansman, H.A.H.

AU - Hofmeester, T.R.

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Het Wild zwijn (Sus scofa) mag in Limburg officieel alleen voorkomen in Nationaal Park De Meinweg en een deel van het Meerlebroek ten noorden van Swalmen. Hierbuiten geldt een nulstandbeleid: zwijnen worden in principe niet getolereerd en mogen worden afgeschoten. Op veel plaatsen in dit nulstandgebied worden echter Wilde zwijnen waargenomen en hun aantallen nemen bovendien toe. Deels betreft het mogelijk rondzwervende dieren uit De Meinweg, Duitsland of België, maar het idee bestaat inmiddels op meerdere plaatsen sprake is van zelfstandige lokale populaties. De Provincie Limburg vroeg Alterra om onderzoek te doen naar de dynamiek van deze nieuwe populaties en om hun herkomst te achterhalen.

AB - Het Wild zwijn (Sus scofa) mag in Limburg officieel alleen voorkomen in Nationaal Park De Meinweg en een deel van het Meerlebroek ten noorden van Swalmen. Hierbuiten geldt een nulstandbeleid: zwijnen worden in principe niet getolereerd en mogen worden afgeschoten. Op veel plaatsen in dit nulstandgebied worden echter Wilde zwijnen waargenomen en hun aantallen nemen bovendien toe. Deels betreft het mogelijk rondzwervende dieren uit De Meinweg, Duitsland of België, maar het idee bestaat inmiddels op meerdere plaatsen sprake is van zelfstandige lokale populaties. De Provincie Limburg vroeg Alterra om onderzoek te doen naar de dynamiek van deze nieuwe populaties en om hun herkomst te achterhalen.

KW - fauna

KW - wilde varkens

KW - habitats

KW - inventarisaties

KW - monitoring

KW - limburg

KW - fauna

KW - wild pigs

KW - habitats

KW - inventories

KW - monitoring

KW - limburg

M3 - Article

VL - 103

SP - 177

EP - 182

JO - Natuurhistorisch Maandblad

JF - Natuurhistorisch Maandblad

SN - 0028-1107

IS - 7

ER -