Vervangen van kassen. Quickscan van kosten en baten van diffuus glas, innovatieve kasdekken en klimaatverbetering

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Kas als Energiebron1 wil actueel inzicht in de bedrijfseconomische aspecten van nieuwbouwkassen. Het gaat daarbij om meerkosten van investeringen (rente, afschrijving, onderhoud), minderkosten (energiebesparing) en meeropbrengsten (geldopbrengst van fysieke productie) van investeringen in energiebesparing, klimaatverbetering en innovatieve kassen ten opzichte van bestaande kassen die aan vervanging toe zijn. Zij wil daarnaast inzicht in de potentiële CO2-emissiereductie op sectorniveau als gevolg van de verwachte nieuwbouw van kassen in 2018-2020. De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt voor het ontwikkelen van beleid in het kader van de energietransitie.
Original languageDutch
Place of PublicationDen Haag
PublisherWageningen Economic Research
Number of pages19
Publication statusPublished - 2017

Publication series

NameWageningen Economic Research notitie
No.2017-070

Cite this

Buurma, J. S., Smit, P. X., & van der Velden, N. J. A. (2017). Vervangen van kassen. Quickscan van kosten en baten van diffuus glas, innovatieve kasdekken en klimaatverbetering. (Wageningen Economic Research notitie; No. 2017-070). Den Haag: Wageningen Economic Research.
Buurma, J.S. ; Smit, P.X. ; van der Velden, N.J.A. / Vervangen van kassen. Quickscan van kosten en baten van diffuus glas, innovatieve kasdekken en klimaatverbetering. Den Haag : Wageningen Economic Research, 2017. 19 p. (Wageningen Economic Research notitie; 2017-070).
@book{f97a03be198641288cbcfedef181c527,
title = "Vervangen van kassen. Quickscan van kosten en baten van diffuus glas, innovatieve kasdekken en klimaatverbetering",
abstract = "Kas als Energiebron1 wil actueel inzicht in de bedrijfseconomische aspecten van nieuwbouwkassen. Het gaat daarbij om meerkosten van investeringen (rente, afschrijving, onderhoud), minderkosten (energiebesparing) en meeropbrengsten (geldopbrengst van fysieke productie) van investeringen in energiebesparing, klimaatverbetering en innovatieve kassen ten opzichte van bestaande kassen die aan vervanging toe zijn. Zij wil daarnaast inzicht in de potenti{\"e}le CO2-emissiereductie op sectorniveau als gevolg van de verwachte nieuwbouw van kassen in 2018-2020. De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt voor het ontwikkelen van beleid in het kader van de energietransitie.",
author = "J.S. Buurma and P.X. Smit and {van der Velden}, N.J.A.",
year = "2017",
language = "Dutch",
series = "Wageningen Economic Research notitie",
publisher = "Wageningen Economic Research",
number = "2017-070",

}

Buurma, JS, Smit, PX & van der Velden, NJA 2017, Vervangen van kassen. Quickscan van kosten en baten van diffuus glas, innovatieve kasdekken en klimaatverbetering. Wageningen Economic Research notitie, no. 2017-070, Wageningen Economic Research, Den Haag.

Vervangen van kassen. Quickscan van kosten en baten van diffuus glas, innovatieve kasdekken en klimaatverbetering. / Buurma, J.S.; Smit, P.X.; van der Velden, N.J.A.

Den Haag : Wageningen Economic Research, 2017. 19 p. (Wageningen Economic Research notitie; No. 2017-070).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Vervangen van kassen. Quickscan van kosten en baten van diffuus glas, innovatieve kasdekken en klimaatverbetering

AU - Buurma, J.S.

AU - Smit, P.X.

AU - van der Velden, N.J.A.

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Kas als Energiebron1 wil actueel inzicht in de bedrijfseconomische aspecten van nieuwbouwkassen. Het gaat daarbij om meerkosten van investeringen (rente, afschrijving, onderhoud), minderkosten (energiebesparing) en meeropbrengsten (geldopbrengst van fysieke productie) van investeringen in energiebesparing, klimaatverbetering en innovatieve kassen ten opzichte van bestaande kassen die aan vervanging toe zijn. Zij wil daarnaast inzicht in de potentiële CO2-emissiereductie op sectorniveau als gevolg van de verwachte nieuwbouw van kassen in 2018-2020. De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt voor het ontwikkelen van beleid in het kader van de energietransitie.

AB - Kas als Energiebron1 wil actueel inzicht in de bedrijfseconomische aspecten van nieuwbouwkassen. Het gaat daarbij om meerkosten van investeringen (rente, afschrijving, onderhoud), minderkosten (energiebesparing) en meeropbrengsten (geldopbrengst van fysieke productie) van investeringen in energiebesparing, klimaatverbetering en innovatieve kassen ten opzichte van bestaande kassen die aan vervanging toe zijn. Zij wil daarnaast inzicht in de potentiële CO2-emissiereductie op sectorniveau als gevolg van de verwachte nieuwbouw van kassen in 2018-2020. De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt voor het ontwikkelen van beleid in het kader van de energietransitie.

M3 - Report

T3 - Wageningen Economic Research notitie

BT - Vervangen van kassen. Quickscan van kosten en baten van diffuus glas, innovatieve kasdekken en klimaatverbetering

PB - Wageningen Economic Research

CY - Den Haag

ER -

Buurma JS, Smit PX, van der Velden NJA. Vervangen van kassen. Quickscan van kosten en baten van diffuus glas, innovatieve kasdekken en klimaatverbetering. Den Haag: Wageningen Economic Research, 2017. 19 p. (Wageningen Economic Research notitie; 2017-070).