Verschillende kleuren, één meesterwerk. Lectorale rede 'Geintegreerd Natuur- en Landsschapsbeheer

C.M. van der Heide, J.A.M. Janssen, D.J. Stobbelaar

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Natuur en landschap zijn menselijke maaksels. Dat betekent dat het beheer ervan uit meer moet bestaan dan louter ecologische kennis. Het vraagt om een soort co-productie van ecologie, economie, sociologie en cultuurhistorie, en dat alles is in de term geïntegreerd natuur- en landschapsbeheer vervat. Indien economen serieus genomen willen worden in de discussies over natuur en landschap, dan dient binnen het conventionele economische denken plaats gemaakt te worden voor een meer ecologisch-economisch denken. Tegelijkertijd vereist dit wel dat bestaande economische principes, bijvoorbeeld over de ‘marginale waarde’ van natuur (en niet de absolute waarde ervan), niet uit het oog verloren mogen worden.
Original languageDutch
Place of PublicationVelp
PublisherVan Hall Larenstein
Number of pages80
Publication statusPublished - 2011

Keywords

  • nature management
  • landscape management
  • ecosystem services
  • environmental economics
  • biobased economy
  • public speeches
  • economic analysis

Cite this

van der Heide, C.M. ; Janssen, J.A.M. ; Stobbelaar, D.J. / Verschillende kleuren, één meesterwerk. Lectorale rede 'Geintegreerd Natuur- en Landsschapsbeheer. Velp : Van Hall Larenstein, 2011. 80 p.
@book{bb852a05c1ef4e9a99b96847037a8657,
title = "Verschillende kleuren, {\'e}{\'e}n meesterwerk. Lectorale rede 'Geintegreerd Natuur- en Landsschapsbeheer",
abstract = "Natuur en landschap zijn menselijke maaksels. Dat betekent dat het beheer ervan uit meer moet bestaan dan louter ecologische kennis. Het vraagt om een soort co-productie van ecologie, economie, sociologie en cultuurhistorie, en dat alles is in de term ge{\"i}ntegreerd natuur- en landschapsbeheer vervat. Indien economen serieus genomen willen worden in de discussies over natuur en landschap, dan dient binnen het conventionele economische denken plaats gemaakt te worden voor een meer ecologisch-economisch denken. Tegelijkertijd vereist dit wel dat bestaande economische principes, bijvoorbeeld over de ‘marginale waarde’ van natuur (en niet de absolute waarde ervan), niet uit het oog verloren mogen worden.",
keywords = "natuurbeheer, landschapsbeheer, ecosysteemdiensten, milieueconomie, biobased economy, openbare redes, economische analyse, nature management, landscape management, ecosystem services, environmental economics, biobased economy, public speeches, economic analysis",
author = "{van der Heide}, C.M. and J.A.M. Janssen and D.J. Stobbelaar",
year = "2011",
language = "Dutch",
publisher = "Van Hall Larenstein",

}

Verschillende kleuren, één meesterwerk. Lectorale rede 'Geintegreerd Natuur- en Landsschapsbeheer. / van der Heide, C.M.; Janssen, J.A.M.; Stobbelaar, D.J.

Velp : Van Hall Larenstein, 2011. 80 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Verschillende kleuren, één meesterwerk. Lectorale rede 'Geintegreerd Natuur- en Landsschapsbeheer

AU - van der Heide, C.M.

AU - Janssen, J.A.M.

AU - Stobbelaar, D.J.

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Natuur en landschap zijn menselijke maaksels. Dat betekent dat het beheer ervan uit meer moet bestaan dan louter ecologische kennis. Het vraagt om een soort co-productie van ecologie, economie, sociologie en cultuurhistorie, en dat alles is in de term geïntegreerd natuur- en landschapsbeheer vervat. Indien economen serieus genomen willen worden in de discussies over natuur en landschap, dan dient binnen het conventionele economische denken plaats gemaakt te worden voor een meer ecologisch-economisch denken. Tegelijkertijd vereist dit wel dat bestaande economische principes, bijvoorbeeld over de ‘marginale waarde’ van natuur (en niet de absolute waarde ervan), niet uit het oog verloren mogen worden.

AB - Natuur en landschap zijn menselijke maaksels. Dat betekent dat het beheer ervan uit meer moet bestaan dan louter ecologische kennis. Het vraagt om een soort co-productie van ecologie, economie, sociologie en cultuurhistorie, en dat alles is in de term geïntegreerd natuur- en landschapsbeheer vervat. Indien economen serieus genomen willen worden in de discussies over natuur en landschap, dan dient binnen het conventionele economische denken plaats gemaakt te worden voor een meer ecologisch-economisch denken. Tegelijkertijd vereist dit wel dat bestaande economische principes, bijvoorbeeld over de ‘marginale waarde’ van natuur (en niet de absolute waarde ervan), niet uit het oog verloren mogen worden.

KW - natuurbeheer

KW - landschapsbeheer

KW - ecosysteemdiensten

KW - milieueconomie

KW - biobased economy

KW - openbare redes

KW - economische analyse

KW - nature management

KW - landscape management

KW - ecosystem services

KW - environmental economics

KW - biobased economy

KW - public speeches

KW - economic analysis

M3 - Report

BT - Verschillende kleuren, één meesterwerk. Lectorale rede 'Geintegreerd Natuur- en Landsschapsbeheer

PB - Van Hall Larenstein

CY - Velp

ER -