Vermindering van besmetting van grond en van aantasting van aardappel door wratziekte

J.G.N. Wander, J.G. Lamers

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  Abstract

  Wratziekte (Synchytrium endobioticum) is een probleem waar alle aardappeltelers in het oosten van Nederland – van de Veenkoloniën tot het Peelgebied - mee te maken hebben. Slechts een beperkt aantal percelen is besmet met deze quarantaineziekte, maar om uitbreiding te voorkomen zijn maatregelen opgelegd die velen treffen. In dit onderzoek is gekeken hoe een besmetting versneld verlaagd kan worden en of de kans op besmetting verminderd kan worden. Uit het onderzoek kwam naar voren dat middel C (nog geen toelating als bestrijdingsmiddel) op een (kunstmatig) besmet perceel het aantal aangetaste planten met 60% verminderde. Voor telers in de omgeving van een besmet perceel kan dit middel ook mogelijkheden bieden om te voorkomen dat hun perceel ook besmet raakt met de ziekte.
  LanguageDutch
  JournalKennisakker.nl
  Volume2006
  Issue number15 nov
  Publication statusPublished - 2006

  Keywords

  • plant protection
  • arable farming
  • potatoes
  • synchytrium endobioticum
  • seed potatoes

  Cite this

  Wander, J.G.N. ; Lamers, J.G. / Vermindering van besmetting van grond en van aantasting van aardappel door wratziekte. In: Kennisakker.nl. 2006 ; Vol. 2006, No. 15 nov.
  @article{dcb3081d017947129d9d7cc84b2d32f1,
  title = "Vermindering van besmetting van grond en van aantasting van aardappel door wratziekte",
  abstract = "Wratziekte (Synchytrium endobioticum) is een probleem waar alle aardappeltelers in het oosten van Nederland – van de Veenkoloni{\"e}n tot het Peelgebied - mee te maken hebben. Slechts een beperkt aantal percelen is besmet met deze quarantaineziekte, maar om uitbreiding te voorkomen zijn maatregelen opgelegd die velen treffen. In dit onderzoek is gekeken hoe een besmetting versneld verlaagd kan worden en of de kans op besmetting verminderd kan worden. Uit het onderzoek kwam naar voren dat middel C (nog geen toelating als bestrijdingsmiddel) op een (kunstmatig) besmet perceel het aantal aangetaste planten met 60{\%} verminderde. Voor telers in de omgeving van een besmet perceel kan dit middel ook mogelijkheden bieden om te voorkomen dat hun perceel ook besmet raakt met de ziekte.",
  keywords = "gewasbescherming, akkerbouw, aardappelen, synchytrium endobioticum, pootaardappelen, plant protection, arable farming, potatoes, synchytrium endobioticum, seed potatoes",
  author = "J.G.N. Wander and J.G. Lamers",
  year = "2006",
  language = "Dutch",
  volume = "2006",
  journal = "Kennisakker.nl",
  number = "15 nov",

  }

  Vermindering van besmetting van grond en van aantasting van aardappel door wratziekte. / Wander, J.G.N.; Lamers, J.G.

  In: Kennisakker.nl, Vol. 2006, No. 15 nov, 2006.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - Vermindering van besmetting van grond en van aantasting van aardappel door wratziekte

  AU - Wander, J.G.N.

  AU - Lamers, J.G.

  PY - 2006

  Y1 - 2006

  N2 - Wratziekte (Synchytrium endobioticum) is een probleem waar alle aardappeltelers in het oosten van Nederland – van de Veenkoloniën tot het Peelgebied - mee te maken hebben. Slechts een beperkt aantal percelen is besmet met deze quarantaineziekte, maar om uitbreiding te voorkomen zijn maatregelen opgelegd die velen treffen. In dit onderzoek is gekeken hoe een besmetting versneld verlaagd kan worden en of de kans op besmetting verminderd kan worden. Uit het onderzoek kwam naar voren dat middel C (nog geen toelating als bestrijdingsmiddel) op een (kunstmatig) besmet perceel het aantal aangetaste planten met 60% verminderde. Voor telers in de omgeving van een besmet perceel kan dit middel ook mogelijkheden bieden om te voorkomen dat hun perceel ook besmet raakt met de ziekte.

  AB - Wratziekte (Synchytrium endobioticum) is een probleem waar alle aardappeltelers in het oosten van Nederland – van de Veenkoloniën tot het Peelgebied - mee te maken hebben. Slechts een beperkt aantal percelen is besmet met deze quarantaineziekte, maar om uitbreiding te voorkomen zijn maatregelen opgelegd die velen treffen. In dit onderzoek is gekeken hoe een besmetting versneld verlaagd kan worden en of de kans op besmetting verminderd kan worden. Uit het onderzoek kwam naar voren dat middel C (nog geen toelating als bestrijdingsmiddel) op een (kunstmatig) besmet perceel het aantal aangetaste planten met 60% verminderde. Voor telers in de omgeving van een besmet perceel kan dit middel ook mogelijkheden bieden om te voorkomen dat hun perceel ook besmet raakt met de ziekte.

  KW - gewasbescherming

  KW - akkerbouw

  KW - aardappelen

  KW - synchytrium endobioticum

  KW - pootaardappelen

  KW - plant protection

  KW - arable farming

  KW - potatoes

  KW - synchytrium endobioticum

  KW - seed potatoes

  M3 - Article

  VL - 2006

  JO - Kennisakker.nl

  T2 - Kennisakker.nl

  JF - Kennisakker.nl

  IS - 15 nov

  ER -