Verkenning zoneringsmaatregelen met Marxan: Kaderrichtlijn Marien op het Friese Front en Centrale Oestergronden

D.M.E. Slijkerman, J.T. van der Wal, R. van Hal, R. Witbaard, M.S.S. Lavaleye

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

De ambitie is om van het Nederlands Continentaal Plat (NCP) 10-15% van de bodem te beschermen tegen bodemberoering. Een belangrijk uitgangspunt in de Mariene Strategie is dat de genoemde maatregel voor de visserijsector tot een minimumlast beperkt dient te worden. Daartoe wordt in deze studie het model Marxan toegepast. De geanalyseerde scenario’s resulteren in ruimtelijke uitwerkingen waarbij de te sluiten zone en een schets van de visserijkosten worden gepresenteerd, en ook welke ecologische winst worden behaald.
Original languageDutch
Place of PublicationDen Helder
PublisherIMARES
Number of pages71
Publication statusPublished - 2014

Publication series

NameRapport / IMARES Wageningen UR
PublisherIMARES
No.C005/14

Keywords

  • marine areas
  • fisheries
  • soil ecology
  • subaqueous soils
  • adverse effects
  • monitoring
  • north sea

Cite this

Slijkerman, D. M. E., van der Wal, J. T., van Hal, R., Witbaard, R., & Lavaleye, M. S. S. (2014). Verkenning zoneringsmaatregelen met Marxan: Kaderrichtlijn Marien op het Friese Front en Centrale Oestergronden. (Rapport / IMARES Wageningen UR; No. C005/14). Den Helder: IMARES.
Slijkerman, D.M.E. ; van der Wal, J.T. ; van Hal, R. ; Witbaard, R. ; Lavaleye, M.S.S. / Verkenning zoneringsmaatregelen met Marxan: Kaderrichtlijn Marien op het Friese Front en Centrale Oestergronden. Den Helder : IMARES, 2014. 71 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; C005/14).
@book{1441ded1a0ea47b7ade4c884ed41b893,
title = "Verkenning zoneringsmaatregelen met Marxan: Kaderrichtlijn Marien op het Friese Front en Centrale Oestergronden",
abstract = "De ambitie is om van het Nederlands Continentaal Plat (NCP) 10-15{\%} van de bodem te beschermen tegen bodemberoering. Een belangrijk uitgangspunt in de Mariene Strategie is dat de genoemde maatregel voor de visserijsector tot een minimumlast beperkt dient te worden. Daartoe wordt in deze studie het model Marxan toegepast. De geanalyseerde scenario’s resulteren in ruimtelijke uitwerkingen waarbij de te sluiten zone en een schets van de visserijkosten worden gepresenteerd, en ook welke ecologische winst worden behaald.",
keywords = "mariene gebieden, visserij, bodemecologie, onderwatergronden, nadelige gevolgen, monitoring, noordzee, marine areas, fisheries, soil ecology, subaqueous soils, adverse effects, monitoring, north sea",
author = "D.M.E. Slijkerman and {van der Wal}, J.T. and {van Hal}, R. and R. Witbaard and M.S.S. Lavaleye",
year = "2014",
language = "Dutch",
series = "Rapport / IMARES Wageningen UR",
publisher = "IMARES",
number = "C005/14",

}

Verkenning zoneringsmaatregelen met Marxan: Kaderrichtlijn Marien op het Friese Front en Centrale Oestergronden. / Slijkerman, D.M.E.; van der Wal, J.T.; van Hal, R.; Witbaard, R.; Lavaleye, M.S.S.

Den Helder : IMARES, 2014. 71 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; No. C005/14).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Verkenning zoneringsmaatregelen met Marxan: Kaderrichtlijn Marien op het Friese Front en Centrale Oestergronden

AU - Slijkerman, D.M.E.

AU - van der Wal, J.T.

AU - van Hal, R.

AU - Witbaard, R.

AU - Lavaleye, M.S.S.

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - De ambitie is om van het Nederlands Continentaal Plat (NCP) 10-15% van de bodem te beschermen tegen bodemberoering. Een belangrijk uitgangspunt in de Mariene Strategie is dat de genoemde maatregel voor de visserijsector tot een minimumlast beperkt dient te worden. Daartoe wordt in deze studie het model Marxan toegepast. De geanalyseerde scenario’s resulteren in ruimtelijke uitwerkingen waarbij de te sluiten zone en een schets van de visserijkosten worden gepresenteerd, en ook welke ecologische winst worden behaald.

AB - De ambitie is om van het Nederlands Continentaal Plat (NCP) 10-15% van de bodem te beschermen tegen bodemberoering. Een belangrijk uitgangspunt in de Mariene Strategie is dat de genoemde maatregel voor de visserijsector tot een minimumlast beperkt dient te worden. Daartoe wordt in deze studie het model Marxan toegepast. De geanalyseerde scenario’s resulteren in ruimtelijke uitwerkingen waarbij de te sluiten zone en een schets van de visserijkosten worden gepresenteerd, en ook welke ecologische winst worden behaald.

KW - mariene gebieden

KW - visserij

KW - bodemecologie

KW - onderwatergronden

KW - nadelige gevolgen

KW - monitoring

KW - noordzee

KW - marine areas

KW - fisheries

KW - soil ecology

KW - subaqueous soils

KW - adverse effects

KW - monitoring

KW - north sea

M3 - Report

T3 - Rapport / IMARES Wageningen UR

BT - Verkenning zoneringsmaatregelen met Marxan: Kaderrichtlijn Marien op het Friese Front en Centrale Oestergronden

PB - IMARES

CY - Den Helder

ER -

Slijkerman DME, van der Wal JT, van Hal R, Witbaard R, Lavaleye MSS. Verkenning zoneringsmaatregelen met Marxan: Kaderrichtlijn Marien op het Friese Front en Centrale Oestergronden. Den Helder: IMARES, 2014. 71 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; C005/14).