Verjonging van jeneverbes (Juniperus communis L.) in het Nederlandse heide- en stuifzandlandschap

P.W.F.M. Hommel, M. Griek, R. Haveman, R.W. de Waal

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Dit obn onderzoek richt zich op de omstandigheden waaronder Jeneverbes zich in het Nederlandse heide- en stuifzandlandschap kan verjongen. Jeneverbesstruwelen vormen een karakteristiek onderdeel van de heide- en stuifzandlandschappen van onze pleistocene zandgronden. Zij hebben een grote cultuurhistorische waarde en herbergen tevens een hoge diversiteit aan soorten, met name aan paddenstoelen en levermossen. De afgelopen zestig jaar zijn in Nederland vrijwel geen zaailingen van Jeneverbes meer aangetroffen. Dit betekent dat de bestaande struwelen verouderen en op termijn zullen verdwijnen. Daarmee is niet alleen de toekomst van de soort in ons land onzeker geworden, maar treedt ook een groot verlies aan biodiversiteit op.
Original languageDutch
Place of PublicationEde
PublisherDirectie Kennis, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Number of pages44
Publication statusPublished - 2007

Publication series

NameRapport DK
PublisherDirectie Kennis, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
No.nr. 2007/dk072-O

Keywords

  • juniperus
  • shrubs
  • natural regeneration
  • heathlands
  • aeolian deposits
  • natura 2000

Cite this

Hommel, P. W. F. M., Griek, M., Haveman, R., & de Waal, R. W. (2007). Verjonging van jeneverbes (Juniperus communis L.) in het Nederlandse heide- en stuifzandlandschap. (Rapport DK; No. nr. 2007/dk072-O). Ede: Directie Kennis, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Hommel, P.W.F.M. ; Griek, M. ; Haveman, R. ; de Waal, R.W. / Verjonging van jeneverbes (Juniperus communis L.) in het Nederlandse heide- en stuifzandlandschap. Ede : Directie Kennis, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, 2007. 44 p. (Rapport DK; nr. 2007/dk072-O).
@book{06df6a95d2cf4222a5ed0e5f4773bbeb,
title = "Verjonging van jeneverbes (Juniperus communis L.) in het Nederlandse heide- en stuifzandlandschap",
abstract = "Dit obn onderzoek richt zich op de omstandigheden waaronder Jeneverbes zich in het Nederlandse heide- en stuifzandlandschap kan verjongen. Jeneverbesstruwelen vormen een karakteristiek onderdeel van de heide- en stuifzandlandschappen van onze pleistocene zandgronden. Zij hebben een grote cultuurhistorische waarde en herbergen tevens een hoge diversiteit aan soorten, met name aan paddenstoelen en levermossen. De afgelopen zestig jaar zijn in Nederland vrijwel geen zaailingen van Jeneverbes meer aangetroffen. Dit betekent dat de bestaande struwelen verouderen en op termijn zullen verdwijnen. Daarmee is niet alleen de toekomst van de soort in ons land onzeker geworden, maar treedt ook een groot verlies aan biodiversiteit op.",
keywords = "juniperus, struiken, natuurlijke verjonging, heidegebieden, eolische afzettingen, natura 2000, juniperus, shrubs, natural regeneration, heathlands, aeolian deposits, natura 2000",
author = "P.W.F.M. Hommel and M. Griek and R. Haveman and {de Waal}, R.W.",
year = "2007",
language = "Dutch",
series = "Rapport DK",
publisher = "Directie Kennis, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit",
number = "nr. 2007/dk072-O",

}

Hommel, PWFM, Griek, M, Haveman, R & de Waal, RW 2007, Verjonging van jeneverbes (Juniperus communis L.) in het Nederlandse heide- en stuifzandlandschap. Rapport DK, no. nr. 2007/dk072-O, Directie Kennis, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Ede.

Verjonging van jeneverbes (Juniperus communis L.) in het Nederlandse heide- en stuifzandlandschap. / Hommel, P.W.F.M.; Griek, M.; Haveman, R.; de Waal, R.W.

Ede : Directie Kennis, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, 2007. 44 p. (Rapport DK; No. nr. 2007/dk072-O).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Verjonging van jeneverbes (Juniperus communis L.) in het Nederlandse heide- en stuifzandlandschap

AU - Hommel, P.W.F.M.

AU - Griek, M.

AU - Haveman, R.

AU - de Waal, R.W.

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Dit obn onderzoek richt zich op de omstandigheden waaronder Jeneverbes zich in het Nederlandse heide- en stuifzandlandschap kan verjongen. Jeneverbesstruwelen vormen een karakteristiek onderdeel van de heide- en stuifzandlandschappen van onze pleistocene zandgronden. Zij hebben een grote cultuurhistorische waarde en herbergen tevens een hoge diversiteit aan soorten, met name aan paddenstoelen en levermossen. De afgelopen zestig jaar zijn in Nederland vrijwel geen zaailingen van Jeneverbes meer aangetroffen. Dit betekent dat de bestaande struwelen verouderen en op termijn zullen verdwijnen. Daarmee is niet alleen de toekomst van de soort in ons land onzeker geworden, maar treedt ook een groot verlies aan biodiversiteit op.

AB - Dit obn onderzoek richt zich op de omstandigheden waaronder Jeneverbes zich in het Nederlandse heide- en stuifzandlandschap kan verjongen. Jeneverbesstruwelen vormen een karakteristiek onderdeel van de heide- en stuifzandlandschappen van onze pleistocene zandgronden. Zij hebben een grote cultuurhistorische waarde en herbergen tevens een hoge diversiteit aan soorten, met name aan paddenstoelen en levermossen. De afgelopen zestig jaar zijn in Nederland vrijwel geen zaailingen van Jeneverbes meer aangetroffen. Dit betekent dat de bestaande struwelen verouderen en op termijn zullen verdwijnen. Daarmee is niet alleen de toekomst van de soort in ons land onzeker geworden, maar treedt ook een groot verlies aan biodiversiteit op.

KW - juniperus

KW - struiken

KW - natuurlijke verjonging

KW - heidegebieden

KW - eolische afzettingen

KW - natura 2000

KW - juniperus

KW - shrubs

KW - natural regeneration

KW - heathlands

KW - aeolian deposits

KW - natura 2000

M3 - Report

T3 - Rapport DK

BT - Verjonging van jeneverbes (Juniperus communis L.) in het Nederlandse heide- en stuifzandlandschap

PB - Directie Kennis, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

CY - Ede

ER -

Hommel PWFM, Griek M, Haveman R, de Waal RW. Verjonging van jeneverbes (Juniperus communis L.) in het Nederlandse heide- en stuifzandlandschap. Ede: Directie Kennis, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, 2007. 44 p. (Rapport DK; nr. 2007/dk072-O).