Vergelijking van een screenings- en een bevestigingsmethode voor de bepaling van [beta]-agonisten in urine

W. Haasnoot, L.M.H. Frijns, T. Bannink, G.D. van Bruchem, A.R.M. Hamers, D. Samson, J.W.M. Böhmer, H. Hooijerink, P. Stouten, E.O. van Bennekom

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Voor de bepaling van een aantal [beta]-agonisten in urine zijn een screenings- en een bevestigingsmethode ontwikkeld. De screeningsmethode is gebaseerd op een enzym-immunologische test (EIA), waarbij antilichamen worden gebruikt voor de herkenning van clenbuterol en kruisreagerende verbindingen (metabolieten en andere [beta]-agonisten). Naast een directe screeningsmethode (minimale monstervoorbewerking; geschikt voor ca. 100 monsters per dag) is een iets meer bewerkelijke combinatie met een op immuno-affiniteitschromatografie (IAC) gebaseerde monstervoorbewerking mogelijk. De methode waarbij gebruik wordt gemaakt van gaschromatografie in combinatie met massaspectrometrie (GC-MS) en IAC als monstervoorbewerking is vanwege de grote specificiteit geschikt als bevestigingsmethode (capaciteit 10-20 monsters per dag). In het in dit rapport beschreven onderzoek worden de resultaten verkregen na analyse van 1 013 urinemonsters, met zowel de screenings- als de bevestigingsmethode, met elkaar vergeleken.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherDLO-Rijks-Kwaliteitsinstituut voor Land- en Tuinbouwprodukten
Number of pages36
Publication statusPublished - 1991

Publication series

NameRapport / RIKILT-DLO
No.91.18

Keywords

  • beta-adrenergic agonists
  • urine
  • analysis
  • screening

Cite this

Haasnoot, W., Frijns, L. M. H., Bannink, T., van Bruchem, G. D., Hamers, A. R. M., Samson, D., ... van Bennekom, E. O. (1991). Vergelijking van een screenings- en een bevestigingsmethode voor de bepaling van [beta]-agonisten in urine. (Rapport / RIKILT-DLO; No. 91.18). Wageningen: DLO-Rijks-Kwaliteitsinstituut voor Land- en Tuinbouwprodukten.