Verbetering van strovertering

H.G. Spits

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Stoppelresten en stro van tarwe kunnen een bron voor infectie door Septoria, DTR en (aar)fusarium zijn. In het kader van de beheersing van deze ziekten kan het belangrijk zijn om de gewasresten zo te bewerken dat ze als ziektebron geminimaliseerd worden. Doel van dit onderzoek is om een effectief en efficiënt systeem voor de behandeling van gewasresten te ontwikkelen, zodanig dat de gewasresten (ook als er niet geploegd wordt) voldoende snel verteren, waardoor de ziektedruk kan worden verlaagd. Na twee jaar onderzoek zijn er nog geen harde conclusies te trekken over de invloed van behandeling van gewasresten op de onderdrukking van de ziektedruk. De indruk ontstaat dat verschillen erg klein zijn en dat de tarweteelt geen meetbare negatieve invloeden ondervindt van gewasresten van de voorgaande tarweteelt.
LanguageDutch
JournalKennisakker.nl
Volume2010
Issue number20 jan.
Publication statusPublished - 2010

Keywords

  • wheat
  • infectious diseases
  • fusarium
  • septoria
  • straw
  • plant residues
  • plant disease control
  • plant protection
  • arable farming

Cite this

Spits, H. G. (2010). Verbetering van strovertering. Kennisakker.nl, 2010(20 jan.).
Spits, H.G. / Verbetering van strovertering. In: Kennisakker.nl. 2010 ; Vol. 2010, No. 20 jan.
@article{acf19bcd57174f09b24f3b31fa60f30b,
title = "Verbetering van strovertering",
abstract = "Stoppelresten en stro van tarwe kunnen een bron voor infectie door Septoria, DTR en (aar)fusarium zijn. In het kader van de beheersing van deze ziekten kan het belangrijk zijn om de gewasresten zo te bewerken dat ze als ziektebron geminimaliseerd worden. Doel van dit onderzoek is om een effectief en effici{\"e}nt systeem voor de behandeling van gewasresten te ontwikkelen, zodanig dat de gewasresten (ook als er niet geploegd wordt) voldoende snel verteren, waardoor de ziektedruk kan worden verlaagd. Na twee jaar onderzoek zijn er nog geen harde conclusies te trekken over de invloed van behandeling van gewasresten op de onderdrukking van de ziektedruk. De indruk ontstaat dat verschillen erg klein zijn en dat de tarweteelt geen meetbare negatieve invloeden ondervindt van gewasresten van de voorgaande tarweteelt.",
keywords = "tarwe, infectieziekten, fusarium, septoria, stro, plantenresten, plantenziektebestrijding, gewasbescherming, akkerbouw, wheat, infectious diseases, fusarium, septoria, straw, plant residues, plant disease control, plant protection, arable farming",
author = "H.G. Spits",
year = "2010",
language = "Dutch",
volume = "2010",
journal = "Kennisakker.nl",
number = "20 jan.",

}

Spits, HG 2010, 'Verbetering van strovertering', Kennisakker.nl, vol. 2010, no. 20 jan..

Verbetering van strovertering. / Spits, H.G.

In: Kennisakker.nl, Vol. 2010, No. 20 jan., 2010.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Verbetering van strovertering

AU - Spits, H.G.

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - Stoppelresten en stro van tarwe kunnen een bron voor infectie door Septoria, DTR en (aar)fusarium zijn. In het kader van de beheersing van deze ziekten kan het belangrijk zijn om de gewasresten zo te bewerken dat ze als ziektebron geminimaliseerd worden. Doel van dit onderzoek is om een effectief en efficiënt systeem voor de behandeling van gewasresten te ontwikkelen, zodanig dat de gewasresten (ook als er niet geploegd wordt) voldoende snel verteren, waardoor de ziektedruk kan worden verlaagd. Na twee jaar onderzoek zijn er nog geen harde conclusies te trekken over de invloed van behandeling van gewasresten op de onderdrukking van de ziektedruk. De indruk ontstaat dat verschillen erg klein zijn en dat de tarweteelt geen meetbare negatieve invloeden ondervindt van gewasresten van de voorgaande tarweteelt.

AB - Stoppelresten en stro van tarwe kunnen een bron voor infectie door Septoria, DTR en (aar)fusarium zijn. In het kader van de beheersing van deze ziekten kan het belangrijk zijn om de gewasresten zo te bewerken dat ze als ziektebron geminimaliseerd worden. Doel van dit onderzoek is om een effectief en efficiënt systeem voor de behandeling van gewasresten te ontwikkelen, zodanig dat de gewasresten (ook als er niet geploegd wordt) voldoende snel verteren, waardoor de ziektedruk kan worden verlaagd. Na twee jaar onderzoek zijn er nog geen harde conclusies te trekken over de invloed van behandeling van gewasresten op de onderdrukking van de ziektedruk. De indruk ontstaat dat verschillen erg klein zijn en dat de tarweteelt geen meetbare negatieve invloeden ondervindt van gewasresten van de voorgaande tarweteelt.

KW - tarwe

KW - infectieziekten

KW - fusarium

KW - septoria

KW - stro

KW - plantenresten

KW - plantenziektebestrijding

KW - gewasbescherming

KW - akkerbouw

KW - wheat

KW - infectious diseases

KW - fusarium

KW - septoria

KW - straw

KW - plant residues

KW - plant disease control

KW - plant protection

KW - arable farming

M3 - Article

VL - 2010

JO - Kennisakker.nl

T2 - Kennisakker.nl

JF - Kennisakker.nl

IS - 20 jan.

ER -

Spits HG. Verbetering van strovertering. Kennisakker.nl. 2010;2010(20 jan.).