Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (aanvullende studies) : analyse van gezondheidseffecten, risicofactoren en uitstoot van bio-aerosolen

Thomas Hagenaars, Paul Hoeksma, Ana Maria de Roda Husman, Arno Swart, Inge Wouters

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Uit luchtmetingen in de woonomgeving blijkt dat de concentratie endotoxinen in de lucht toeneemt naarmate de afstand tot een veehouderij kleiner wordt of het aantal veehouderijen in een gebied (de dichtheid) groter wordt. Endotoxinen zijn kleine onderdelen van micro-organismen die luchtwegirritatie en ontstekingsreacties kunnen veroorzaken. Veehouderijsectoren met de hoogste uitstoot van fijnstof, zoals pluimvee- en varkenshouderij, dragen duidelijk bij aan de concentratie van endotoxinen in de leefomgeving. Opvallend is dat ook sectoren van de veehouderij die niet bekendstaan om een hoge uitstoot van stoffen toch substantieel lijken bij te dragen aan de concentratie van endotoxinen in de leefomgeving. Veehouderijen uit deze sectoren zijn in grote aantallen in het VGO-gebied vertegenwoordigd.
Original languageDutch
Place of PublicationBilthoven
PublisherRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
Number of pages66
Publication statusPublished - 2017

Publication series

NameRIVM rapport
No.2017-0062

Cite this

Hagenaars, T., Hoeksma, P., de Roda Husman, A. M., Swart, A., & Wouters, I. (2017). Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (aanvullende studies) : analyse van gezondheidseffecten, risicofactoren en uitstoot van bio-aerosolen. (RIVM rapport; No. 2017-0062). Bilthoven: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
Hagenaars, Thomas ; Hoeksma, Paul ; de Roda Husman, Ana Maria ; Swart, Arno ; Wouters, Inge. / Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (aanvullende studies) : analyse van gezondheidseffecten, risicofactoren en uitstoot van bio-aerosolen. Bilthoven : Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, 2017. 66 p. (RIVM rapport; 2017-0062).
@book{fb7fb5dddbec476e91eec4654edc3c3e,
title = "Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (aanvullende studies) : analyse van gezondheidseffecten, risicofactoren en uitstoot van bio-aerosolen",
abstract = "Uit luchtmetingen in de woonomgeving blijkt dat de concentratie endotoxinen in de lucht toeneemt naarmate de afstand tot een veehouderij kleiner wordt of het aantal veehouderijen in een gebied (de dichtheid) groter wordt. Endotoxinen zijn kleine onderdelen van micro-organismen die luchtwegirritatie en ontstekingsreacties kunnen veroorzaken. Veehouderijsectoren met de hoogste uitstoot van fijnstof, zoals pluimvee- en varkenshouderij, dragen duidelijk bij aan de concentratie van endotoxinen in de leefomgeving. Opvallend is dat ook sectoren van de veehouderij die niet bekendstaan om een hoge uitstoot van stoffen toch substantieel lijken bij te dragen aan de concentratie van endotoxinen in de leefomgeving. Veehouderijen uit deze sectoren zijn in grote aantallen in het VGO-gebied vertegenwoordigd.",
author = "Thomas Hagenaars and Paul Hoeksma and {de Roda Husman}, {Ana Maria} and Arno Swart and Inge Wouters",
year = "2017",
language = "Dutch",
series = "RIVM rapport",
publisher = "Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu",
number = "2017-0062",

}

Hagenaars, T, Hoeksma, P, de Roda Husman, AM, Swart, A & Wouters, I 2017, Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (aanvullende studies) : analyse van gezondheidseffecten, risicofactoren en uitstoot van bio-aerosolen. RIVM rapport, no. 2017-0062, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven.

Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (aanvullende studies) : analyse van gezondheidseffecten, risicofactoren en uitstoot van bio-aerosolen. / Hagenaars, Thomas; Hoeksma, Paul; de Roda Husman, Ana Maria; Swart, Arno; Wouters, Inge.

Bilthoven : Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, 2017. 66 p. (RIVM rapport; No. 2017-0062).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (aanvullende studies) : analyse van gezondheidseffecten, risicofactoren en uitstoot van bio-aerosolen

AU - Hagenaars, Thomas

AU - Hoeksma, Paul

AU - de Roda Husman, Ana Maria

AU - Swart, Arno

AU - Wouters, Inge

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Uit luchtmetingen in de woonomgeving blijkt dat de concentratie endotoxinen in de lucht toeneemt naarmate de afstand tot een veehouderij kleiner wordt of het aantal veehouderijen in een gebied (de dichtheid) groter wordt. Endotoxinen zijn kleine onderdelen van micro-organismen die luchtwegirritatie en ontstekingsreacties kunnen veroorzaken. Veehouderijsectoren met de hoogste uitstoot van fijnstof, zoals pluimvee- en varkenshouderij, dragen duidelijk bij aan de concentratie van endotoxinen in de leefomgeving. Opvallend is dat ook sectoren van de veehouderij die niet bekendstaan om een hoge uitstoot van stoffen toch substantieel lijken bij te dragen aan de concentratie van endotoxinen in de leefomgeving. Veehouderijen uit deze sectoren zijn in grote aantallen in het VGO-gebied vertegenwoordigd.

AB - Uit luchtmetingen in de woonomgeving blijkt dat de concentratie endotoxinen in de lucht toeneemt naarmate de afstand tot een veehouderij kleiner wordt of het aantal veehouderijen in een gebied (de dichtheid) groter wordt. Endotoxinen zijn kleine onderdelen van micro-organismen die luchtwegirritatie en ontstekingsreacties kunnen veroorzaken. Veehouderijsectoren met de hoogste uitstoot van fijnstof, zoals pluimvee- en varkenshouderij, dragen duidelijk bij aan de concentratie van endotoxinen in de leefomgeving. Opvallend is dat ook sectoren van de veehouderij die niet bekendstaan om een hoge uitstoot van stoffen toch substantieel lijken bij te dragen aan de concentratie van endotoxinen in de leefomgeving. Veehouderijen uit deze sectoren zijn in grote aantallen in het VGO-gebied vertegenwoordigd.

M3 - Report

T3 - RIVM rapport

BT - Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (aanvullende studies) : analyse van gezondheidseffecten, risicofactoren en uitstoot van bio-aerosolen

PB - Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

CY - Bilthoven

ER -

Hagenaars T, Hoeksma P, de Roda Husman AM, Swart A, Wouters I. Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (aanvullende studies) : analyse van gezondheidseffecten, risicofactoren en uitstoot van bio-aerosolen. Bilthoven: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, 2017. 66 p. (RIVM rapport; 2017-0062).