Vaststellen maaionderhoud in waterlopen; hydrologische benadering

E.P. Querner

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  Abstract

  Maaionderhoud in waterlopen is nodig om de watertransportfunctie ervan te waarborgen. Het benodigde maaionderhoud in waterlopen is vanuit hydrologisch oogpunt berekend. De belangrijkste aspecten hierbij zijn: verwachte afvoer, dimensies van de waterloop, drooglegging, stromingsweerstand, en groei van water- en oevervegetatie. Voor het berekenen van tijdstip en frequentie van onderhoud zijn de verwachte afvoeren berekend met een eendimensionaal grondwatermodel. Als de verwachte afvoer groter is dan het toelaatbare debiet, is onderhoud nodig. Het onderhoud is berekend voor twee waterlopen in Twente. De methode biedt de waterschappen de mogelijkheid om het maaibeheer te verantwoorden of te verminderen.
  LanguageDutch
  Pages170-175
  JournalHet Waterschap
  Volume80
  Issue number4
  Publication statusPublished - 1995

  Keywords

  • analogues
  • aquatic weeds
  • canals
  • channels
  • discharge
  • ditches
  • hydrology
  • maintenance
  • models
  • Netherlands
  • rivers
  • streams
  • water
  • waterways
  • weed control

  Cite this

  Querner, E.P. / Vaststellen maaionderhoud in waterlopen; hydrologische benadering. In: Het Waterschap. 1995 ; Vol. 80, No. 4. pp. 170-175.
  @article{9ebf33061e314c81b2b387b69558fbbe,
  title = "Vaststellen maaionderhoud in waterlopen; hydrologische benadering",
  abstract = "Maaionderhoud in waterlopen is nodig om de watertransportfunctie ervan te waarborgen. Het benodigde maaionderhoud in waterlopen is vanuit hydrologisch oogpunt berekend. De belangrijkste aspecten hierbij zijn: verwachte afvoer, dimensies van de waterloop, drooglegging, stromingsweerstand, en groei van water- en oevervegetatie. Voor het berekenen van tijdstip en frequentie van onderhoud zijn de verwachte afvoeren berekend met een eendimensionaal grondwatermodel. Als de verwachte afvoer groter is dan het toelaatbare debiet, is onderhoud nodig. Het onderhoud is berekend voor twee waterlopen in Twente. De methode biedt de waterschappen de mogelijkheid om het maaibeheer te verantwoorden of te verminderen.",
  keywords = "analogen, schadelijke waterplanten, kanalen, kanalen, klein, afvoer, sloten, hydrologie, onderhoud, modellen, Nederland, rivieren, waterlopen, water, waterwegen, onkruidbestrijding, analogues, aquatic weeds, canals, channels, discharge, ditches, hydrology, maintenance, models, Netherlands, rivers, streams, water, waterways, weed control",
  author = "E.P. Querner",
  year = "1995",
  language = "Dutch",
  volume = "80",
  pages = "170--175",
  journal = "Het Waterschap",
  issn = "1380-4251",
  number = "4",

  }

  Vaststellen maaionderhoud in waterlopen; hydrologische benadering. / Querner, E.P.

  In: Het Waterschap, Vol. 80, No. 4, 1995, p. 170-175.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - Vaststellen maaionderhoud in waterlopen; hydrologische benadering

  AU - Querner, E.P.

  PY - 1995

  Y1 - 1995

  N2 - Maaionderhoud in waterlopen is nodig om de watertransportfunctie ervan te waarborgen. Het benodigde maaionderhoud in waterlopen is vanuit hydrologisch oogpunt berekend. De belangrijkste aspecten hierbij zijn: verwachte afvoer, dimensies van de waterloop, drooglegging, stromingsweerstand, en groei van water- en oevervegetatie. Voor het berekenen van tijdstip en frequentie van onderhoud zijn de verwachte afvoeren berekend met een eendimensionaal grondwatermodel. Als de verwachte afvoer groter is dan het toelaatbare debiet, is onderhoud nodig. Het onderhoud is berekend voor twee waterlopen in Twente. De methode biedt de waterschappen de mogelijkheid om het maaibeheer te verantwoorden of te verminderen.

  AB - Maaionderhoud in waterlopen is nodig om de watertransportfunctie ervan te waarborgen. Het benodigde maaionderhoud in waterlopen is vanuit hydrologisch oogpunt berekend. De belangrijkste aspecten hierbij zijn: verwachte afvoer, dimensies van de waterloop, drooglegging, stromingsweerstand, en groei van water- en oevervegetatie. Voor het berekenen van tijdstip en frequentie van onderhoud zijn de verwachte afvoeren berekend met een eendimensionaal grondwatermodel. Als de verwachte afvoer groter is dan het toelaatbare debiet, is onderhoud nodig. Het onderhoud is berekend voor twee waterlopen in Twente. De methode biedt de waterschappen de mogelijkheid om het maaibeheer te verantwoorden of te verminderen.

  KW - analogen

  KW - schadelijke waterplanten

  KW - kanalen

  KW - kanalen, klein

  KW - afvoer

  KW - sloten

  KW - hydrologie

  KW - onderhoud

  KW - modellen

  KW - Nederland

  KW - rivieren

  KW - waterlopen

  KW - water

  KW - waterwegen

  KW - onkruidbestrijding

  KW - analogues

  KW - aquatic weeds

  KW - canals

  KW - channels

  KW - discharge

  KW - ditches

  KW - hydrology

  KW - maintenance

  KW - models

  KW - Netherlands

  KW - rivers

  KW - streams

  KW - water

  KW - waterways

  KW - weed control

  M3 - Article

  VL - 80

  SP - 170

  EP - 175

  JO - Het Waterschap

  T2 - Het Waterschap

  JF - Het Waterschap

  SN - 1380-4251

  IS - 4

  ER -