Van einddoelplanning naar procesplanning - 20 jaar later

M. Burger, M.A. Hoogstra

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Als over strategische (of langetermijn-) planning in het bosen natuurbeheer wordt gesproken, wordt vaak verwezen naar twee typen van planning, namelijk einddoelplanning en procesplanning. Einddoelplanning was lange tijd dé manier van plannen in de Nederlandse beheerpraktijk, maar werd begin jaren ‘90 als ‘niet doelgericht’ en ‘inefficiënt’ bestempeld. Een procesmatige vorm van planning zou veel realistischer zijn. Heeft de strategische beheerplanning zich de laatste 20 jaar in de praktijk inderdaad in de richting van procesplanning ontwikkeld? Of is einddoelplanning nog steeds de belangrijkste manier van plannen? Een verslag van een verkennend onderzoek.
Original languageDutch
Pages (from-to)30-33
JournalVakblad Natuur Bos Landschap
Volume8
Issue number7
Publication statusPublished - 2011

Keywords

  • nature management
  • forest administration
  • planning
  • evaluation

Cite this

@article{a3dd55bbf3e64f3581f1c572a3b5097d,
title = "Van einddoelplanning naar procesplanning - 20 jaar later",
abstract = "Als over strategische (of langetermijn-) planning in het bosen natuurbeheer wordt gesproken, wordt vaak verwezen naar twee typen van planning, namelijk einddoelplanning en procesplanning. Einddoelplanning was lange tijd d{\'e} manier van plannen in de Nederlandse beheerpraktijk, maar werd begin jaren ‘90 als ‘niet doelgericht’ en ‘ineffici{\"e}nt’ bestempeld. Een procesmatige vorm van planning zou veel realistischer zijn. Heeft de strategische beheerplanning zich de laatste 20 jaar in de praktijk inderdaad in de richting van procesplanning ontwikkeld? Of is einddoelplanning nog steeds de belangrijkste manier van plannen? Een verslag van een verkennend onderzoek.",
keywords = "natuurbeheer, bosbeheer, planning, evaluatie, nature management, forest administration, planning, evaluation",
author = "M. Burger and M.A. Hoogstra",
year = "2011",
language = "Dutch",
volume = "8",
pages = "30--33",
journal = "Vakblad Natuur Bos Landschap",
issn = "1572-7610",
number = "7",

}

Van einddoelplanning naar procesplanning - 20 jaar later. / Burger, M.; Hoogstra, M.A.

In: Vakblad Natuur Bos Landschap, Vol. 8, No. 7, 2011, p. 30-33.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Van einddoelplanning naar procesplanning - 20 jaar later

AU - Burger, M.

AU - Hoogstra, M.A.

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Als over strategische (of langetermijn-) planning in het bosen natuurbeheer wordt gesproken, wordt vaak verwezen naar twee typen van planning, namelijk einddoelplanning en procesplanning. Einddoelplanning was lange tijd dé manier van plannen in de Nederlandse beheerpraktijk, maar werd begin jaren ‘90 als ‘niet doelgericht’ en ‘inefficiënt’ bestempeld. Een procesmatige vorm van planning zou veel realistischer zijn. Heeft de strategische beheerplanning zich de laatste 20 jaar in de praktijk inderdaad in de richting van procesplanning ontwikkeld? Of is einddoelplanning nog steeds de belangrijkste manier van plannen? Een verslag van een verkennend onderzoek.

AB - Als over strategische (of langetermijn-) planning in het bosen natuurbeheer wordt gesproken, wordt vaak verwezen naar twee typen van planning, namelijk einddoelplanning en procesplanning. Einddoelplanning was lange tijd dé manier van plannen in de Nederlandse beheerpraktijk, maar werd begin jaren ‘90 als ‘niet doelgericht’ en ‘inefficiënt’ bestempeld. Een procesmatige vorm van planning zou veel realistischer zijn. Heeft de strategische beheerplanning zich de laatste 20 jaar in de praktijk inderdaad in de richting van procesplanning ontwikkeld? Of is einddoelplanning nog steeds de belangrijkste manier van plannen? Een verslag van een verkennend onderzoek.

KW - natuurbeheer

KW - bosbeheer

KW - planning

KW - evaluatie

KW - nature management

KW - forest administration

KW - planning

KW - evaluation

M3 - Article

VL - 8

SP - 30

EP - 33

JO - Vakblad Natuur Bos Landschap

JF - Vakblad Natuur Bos Landschap

SN - 1572-7610

IS - 7

ER -