Van denken naar doen: ecosysteemdiensten in de praktijk

R.W. Verburg, T. Selnes, M.J. Bogaardt

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

In dit rapport is de beleidsuitvoering van de ecosysteemdienstenbenadering onderzocht in vier gebieden in het Verenigd Koninkrijk, in één gebied in Vlaanderen. Verder is de toepassing van de benadering door Natuurmonumenten en de Dienst Landelijk Gebied in verschillende Nederlandse cases en gebieden onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat het TEEB-raamwerk op een andere wijze wordt uitgevoerd dan wordt aanbevolen. Belanghebbenden in alle onderzochte gebieden vinden de technische taal te complex en passen alternatieven toe. De verwachting dat de waardering van diensten kan leiden naar een markt van vraag en aanbod wordt niet waargemaakt. In alle gevallen wordt gewerkt met overheidssubsidies en die gevallen waar wel een particuliere vraag is, volgen directe betalingen. Er is weinig kennis over de effecten van ecosysteemdiensten op de biodiversiteit. Het is niet helder of ecosysteemdiensten bijdragen aan de bescherming van biodiversiteit.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherWettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu
Number of pages89
Publication statusPublished - 2014

Publication series

NameWOt-technical report
PublisherWettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu
No.4

Keywords

  • biodiversity
  • ecosystem services
  • nature conservation policy
  • comparative research
  • netherlands
  • flanders
  • england

Cite this

Verburg, R. W., Selnes, T., & Bogaardt, M. J. (2014). Van denken naar doen: ecosysteemdiensten in de praktijk. (WOt-technical report; No. 4). Wageningen: Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu.
Verburg, R.W. ; Selnes, T. ; Bogaardt, M.J. / Van denken naar doen: ecosysteemdiensten in de praktijk. Wageningen : Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu, 2014. 89 p. (WOt-technical report; 4).
@book{dd4275ca9ba042699559a014e3af81e5,
title = "Van denken naar doen: ecosysteemdiensten in de praktijk",
abstract = "In dit rapport is de beleidsuitvoering van de ecosysteemdienstenbenadering onderzocht in vier gebieden in het Verenigd Koninkrijk, in {\'e}{\'e}n gebied in Vlaanderen. Verder is de toepassing van de benadering door Natuurmonumenten en de Dienst Landelijk Gebied in verschillende Nederlandse cases en gebieden onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat het TEEB-raamwerk op een andere wijze wordt uitgevoerd dan wordt aanbevolen. Belanghebbenden in alle onderzochte gebieden vinden de technische taal te complex en passen alternatieven toe. De verwachting dat de waardering van diensten kan leiden naar een markt van vraag en aanbod wordt niet waargemaakt. In alle gevallen wordt gewerkt met overheidssubsidies en die gevallen waar wel een particuliere vraag is, volgen directe betalingen. Er is weinig kennis over de effecten van ecosysteemdiensten op de biodiversiteit. Het is niet helder of ecosysteemdiensten bijdragen aan de bescherming van biodiversiteit.",
keywords = "biodiversiteit, ecosysteemdiensten, natuurbeleid, vergelijkend onderzoek, nederland, vlaanderen, engeland, biodiversity, ecosystem services, nature conservation policy, comparative research, netherlands, flanders, england",
author = "R.W. Verburg and T. Selnes and M.J. Bogaardt",
year = "2014",
language = "Dutch",
series = "WOt-technical report",
publisher = "Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu",
number = "4",

}

Verburg, RW, Selnes, T & Bogaardt, MJ 2014, Van denken naar doen: ecosysteemdiensten in de praktijk. WOt-technical report, no. 4, Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu, Wageningen.

Van denken naar doen: ecosysteemdiensten in de praktijk. / Verburg, R.W.; Selnes, T.; Bogaardt, M.J.

Wageningen : Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu, 2014. 89 p. (WOt-technical report; No. 4).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Van denken naar doen: ecosysteemdiensten in de praktijk

AU - Verburg, R.W.

AU - Selnes, T.

AU - Bogaardt, M.J.

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - In dit rapport is de beleidsuitvoering van de ecosysteemdienstenbenadering onderzocht in vier gebieden in het Verenigd Koninkrijk, in één gebied in Vlaanderen. Verder is de toepassing van de benadering door Natuurmonumenten en de Dienst Landelijk Gebied in verschillende Nederlandse cases en gebieden onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat het TEEB-raamwerk op een andere wijze wordt uitgevoerd dan wordt aanbevolen. Belanghebbenden in alle onderzochte gebieden vinden de technische taal te complex en passen alternatieven toe. De verwachting dat de waardering van diensten kan leiden naar een markt van vraag en aanbod wordt niet waargemaakt. In alle gevallen wordt gewerkt met overheidssubsidies en die gevallen waar wel een particuliere vraag is, volgen directe betalingen. Er is weinig kennis over de effecten van ecosysteemdiensten op de biodiversiteit. Het is niet helder of ecosysteemdiensten bijdragen aan de bescherming van biodiversiteit.

AB - In dit rapport is de beleidsuitvoering van de ecosysteemdienstenbenadering onderzocht in vier gebieden in het Verenigd Koninkrijk, in één gebied in Vlaanderen. Verder is de toepassing van de benadering door Natuurmonumenten en de Dienst Landelijk Gebied in verschillende Nederlandse cases en gebieden onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat het TEEB-raamwerk op een andere wijze wordt uitgevoerd dan wordt aanbevolen. Belanghebbenden in alle onderzochte gebieden vinden de technische taal te complex en passen alternatieven toe. De verwachting dat de waardering van diensten kan leiden naar een markt van vraag en aanbod wordt niet waargemaakt. In alle gevallen wordt gewerkt met overheidssubsidies en die gevallen waar wel een particuliere vraag is, volgen directe betalingen. Er is weinig kennis over de effecten van ecosysteemdiensten op de biodiversiteit. Het is niet helder of ecosysteemdiensten bijdragen aan de bescherming van biodiversiteit.

KW - biodiversiteit

KW - ecosysteemdiensten

KW - natuurbeleid

KW - vergelijkend onderzoek

KW - nederland

KW - vlaanderen

KW - engeland

KW - biodiversity

KW - ecosystem services

KW - nature conservation policy

KW - comparative research

KW - netherlands

KW - flanders

KW - england

M3 - Report

T3 - WOt-technical report

BT - Van denken naar doen: ecosysteemdiensten in de praktijk

PB - Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu

CY - Wageningen

ER -

Verburg RW, Selnes T, Bogaardt MJ. Van denken naar doen: ecosysteemdiensten in de praktijk. Wageningen: Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu, 2014. 89 p. (WOt-technical report; 4).