Uitbreiding toelating Targa opsteker voor graszaadteelt

G.E.L. Borm

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  Abstract

  In 2005 maakte het College voor de Toelating voor Bestrijdingsmiddelen (CTB) bekend dat Targa Prestige ook toegepast mag worden in de teelt van zaadgewassen van Engels raaigras en veldbeemdgras. Hiermee heeft de graszaadsector weer een herbicide in handen waarmee in deze grassoorten graanopslag kan worden bestreden. Met Targa Prestige is het weer beter mogelijk om een deel van het areaal Engels raaigras in het voorjaar onder dekvrucht granen te zaaien. Voor veldbeemdgras is wintertarwe nu ook weer een geschikte dekvrucht en nemen de teeltmogelijkheden van deze soort in Nederland toe. De juiste toepassing vraagt wel de nodige aandacht. Het veldbeemdgras moet goed gezond zijn bij toepassing van Targa Prestige. Een goede toepassingsperiode is in deze soort half september tot half oktober. De toevoeging van Agral leidde in deze grassoort tot wisselende resultaten. Bij Engels raaigras kan het beste met de toepassing van Targa Prestige tot de tweede helft van oktober worden gewacht. De toevoeging van Agral verhoogt vooral bij Engels raaigras de kans op gewasschade en moet dan ook in deze soort worden afgeraden. Overlap van bespuiting dient bij allebei de soorten te worden voorkomen, omdat dit tot een (sterke) daling van de zaadopbrengst kan leiden.
  Original languageDutch
  JournalKennisakker.nl
  Volume2005
  Issue number15 sept
  Publication statusPublished - 2005

  Keywords

  • seed crops
  • grasses
  • seed production
  • pesticides
  • lolium perenne
  • poa pratensis
  • nematicidal plants
  • weed control
  • plant protection
  • grass seeds
  • authorisation of pesticides
  • arable farming

  Cite this

  Borm, G.E.L. / Uitbreiding toelating Targa opsteker voor graszaadteelt. In: Kennisakker.nl. 2005 ; Vol. 2005, No. 15 sept.
  @article{354ad0e7efd74e13882bd43670b8c924,
  title = "Uitbreiding toelating Targa opsteker voor graszaadteelt",
  abstract = "In 2005 maakte het College voor de Toelating voor Bestrijdingsmiddelen (CTB) bekend dat Targa Prestige ook toegepast mag worden in de teelt van zaadgewassen van Engels raaigras en veldbeemdgras. Hiermee heeft de graszaadsector weer een herbicide in handen waarmee in deze grassoorten graanopslag kan worden bestreden. Met Targa Prestige is het weer beter mogelijk om een deel van het areaal Engels raaigras in het voorjaar onder dekvrucht granen te zaaien. Voor veldbeemdgras is wintertarwe nu ook weer een geschikte dekvrucht en nemen de teeltmogelijkheden van deze soort in Nederland toe. De juiste toepassing vraagt wel de nodige aandacht. Het veldbeemdgras moet goed gezond zijn bij toepassing van Targa Prestige. Een goede toepassingsperiode is in deze soort half september tot half oktober. De toevoeging van Agral leidde in deze grassoort tot wisselende resultaten. Bij Engels raaigras kan het beste met de toepassing van Targa Prestige tot de tweede helft van oktober worden gewacht. De toevoeging van Agral verhoogt vooral bij Engels raaigras de kans op gewasschade en moet dan ook in deze soort worden afgeraden. Overlap van bespuiting dient bij allebei de soorten te worden voorkomen, omdat dit tot een (sterke) daling van de zaadopbrengst kan leiden.",
  keywords = "zaadgewassen, grassen, zaadproductie, pesticiden, lolium perenne, poa pratensis, nematiciden bevattende planten, onkruidbestrijding, gewasbescherming, graszaden, toelating van bestrijdingsmiddelen, akkerbouw, seed crops, grasses, seed production, pesticides, lolium perenne, poa pratensis, nematicidal plants, weed control, plant protection, grass seeds, authorisation of pesticides, arable farming",
  author = "G.E.L. Borm",
  year = "2005",
  language = "Dutch",
  volume = "2005",
  journal = "Kennisakker.nl",
  number = "15 sept",

  }

  Uitbreiding toelating Targa opsteker voor graszaadteelt. / Borm, G.E.L.

  In: Kennisakker.nl, Vol. 2005, No. 15 sept, 2005.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - Uitbreiding toelating Targa opsteker voor graszaadteelt

  AU - Borm, G.E.L.

  PY - 2005

  Y1 - 2005

  N2 - In 2005 maakte het College voor de Toelating voor Bestrijdingsmiddelen (CTB) bekend dat Targa Prestige ook toegepast mag worden in de teelt van zaadgewassen van Engels raaigras en veldbeemdgras. Hiermee heeft de graszaadsector weer een herbicide in handen waarmee in deze grassoorten graanopslag kan worden bestreden. Met Targa Prestige is het weer beter mogelijk om een deel van het areaal Engels raaigras in het voorjaar onder dekvrucht granen te zaaien. Voor veldbeemdgras is wintertarwe nu ook weer een geschikte dekvrucht en nemen de teeltmogelijkheden van deze soort in Nederland toe. De juiste toepassing vraagt wel de nodige aandacht. Het veldbeemdgras moet goed gezond zijn bij toepassing van Targa Prestige. Een goede toepassingsperiode is in deze soort half september tot half oktober. De toevoeging van Agral leidde in deze grassoort tot wisselende resultaten. Bij Engels raaigras kan het beste met de toepassing van Targa Prestige tot de tweede helft van oktober worden gewacht. De toevoeging van Agral verhoogt vooral bij Engels raaigras de kans op gewasschade en moet dan ook in deze soort worden afgeraden. Overlap van bespuiting dient bij allebei de soorten te worden voorkomen, omdat dit tot een (sterke) daling van de zaadopbrengst kan leiden.

  AB - In 2005 maakte het College voor de Toelating voor Bestrijdingsmiddelen (CTB) bekend dat Targa Prestige ook toegepast mag worden in de teelt van zaadgewassen van Engels raaigras en veldbeemdgras. Hiermee heeft de graszaadsector weer een herbicide in handen waarmee in deze grassoorten graanopslag kan worden bestreden. Met Targa Prestige is het weer beter mogelijk om een deel van het areaal Engels raaigras in het voorjaar onder dekvrucht granen te zaaien. Voor veldbeemdgras is wintertarwe nu ook weer een geschikte dekvrucht en nemen de teeltmogelijkheden van deze soort in Nederland toe. De juiste toepassing vraagt wel de nodige aandacht. Het veldbeemdgras moet goed gezond zijn bij toepassing van Targa Prestige. Een goede toepassingsperiode is in deze soort half september tot half oktober. De toevoeging van Agral leidde in deze grassoort tot wisselende resultaten. Bij Engels raaigras kan het beste met de toepassing van Targa Prestige tot de tweede helft van oktober worden gewacht. De toevoeging van Agral verhoogt vooral bij Engels raaigras de kans op gewasschade en moet dan ook in deze soort worden afgeraden. Overlap van bespuiting dient bij allebei de soorten te worden voorkomen, omdat dit tot een (sterke) daling van de zaadopbrengst kan leiden.

  KW - zaadgewassen

  KW - grassen

  KW - zaadproductie

  KW - pesticiden

  KW - lolium perenne

  KW - poa pratensis

  KW - nematiciden bevattende planten

  KW - onkruidbestrijding

  KW - gewasbescherming

  KW - graszaden

  KW - toelating van bestrijdingsmiddelen

  KW - akkerbouw

  KW - seed crops

  KW - grasses

  KW - seed production

  KW - pesticides

  KW - lolium perenne

  KW - poa pratensis

  KW - nematicidal plants

  KW - weed control

  KW - plant protection

  KW - grass seeds

  KW - authorisation of pesticides

  KW - arable farming

  M3 - Article

  VL - 2005

  JO - Kennisakker.nl

  JF - Kennisakker.nl

  IS - 15 sept

  ER -