Typeringen van bodemecosystemen in Nederland met tien referenties voor biologische bodemkwaliteit

M. Rutgers, C. Mulder, A.J. Schouten, J. Bloem, J.J. Bogte, A.M. Breure, L. Brussaard, R.G.M. de Goede

Research output: Book/ReportReportAcademic

Abstract

Diverse onderzoekers, onder andere op het gebied van bodemecologie, microbiologie en agrarisch bodembeheer, hebben locaties geselecteerd die volgens hun maatstaven een relatief goede bodemkwaliteit hebben. Dit om te komen tot Referenties voor Biologische Bodemkwaliteit (RBB). Hiervoor maakten zij gebruik van de gegevens van het Landelijk Meetnet Bodemkwaliteit (LMB) over de toestand van de bodem. Op basis van deze informatie zijn de tien referenties bepaald. De referenties zijn bepaald voor tien combinaties van bodemgebruik (onder andere melkveehouderij, akkerbouw en heide) en bodemtype (zand, veen, klei en löss). Dit is representatief voor driekwart van het bodemoppervlak van Nederland. Het rapport bevat ook gemiddelde waarden van de biologische, chemische en fysische eigenschappen van de bodem, evenals een maat voor de spreiding van de gegevens.
Original languageDutch
Place of PublicationBilthoven
PublisherRIVM
Number of pages96
Publication statusPublished - 2007

Publication series

NameRapport / RIVM
PublisherRIVM
No.607604008

Keywords

  • soil biology
  • inventories
  • soil types
  • soil physics
  • quality standards
  • soil ecology
  • soil quality

Cite this

Rutgers, M., Mulder, C., Schouten, A. J., Bloem, J., Bogte, J. J., Breure, A. M., ... de Goede, R. G. M. (2007). Typeringen van bodemecosystemen in Nederland met tien referenties voor biologische bodemkwaliteit. (Rapport / RIVM; No. 607604008). Bilthoven: RIVM.
Rutgers, M. ; Mulder, C. ; Schouten, A.J. ; Bloem, J. ; Bogte, J.J. ; Breure, A.M. ; Brussaard, L. ; de Goede, R.G.M. / Typeringen van bodemecosystemen in Nederland met tien referenties voor biologische bodemkwaliteit. Bilthoven : RIVM, 2007. 96 p. (Rapport / RIVM; 607604008).
@book{ff5227f6cb1840dbb910796381aa3dd7,
title = "Typeringen van bodemecosystemen in Nederland met tien referenties voor biologische bodemkwaliteit",
abstract = "Diverse onderzoekers, onder andere op het gebied van bodemecologie, microbiologie en agrarisch bodembeheer, hebben locaties geselecteerd die volgens hun maatstaven een relatief goede bodemkwaliteit hebben. Dit om te komen tot Referenties voor Biologische Bodemkwaliteit (RBB). Hiervoor maakten zij gebruik van de gegevens van het Landelijk Meetnet Bodemkwaliteit (LMB) over de toestand van de bodem. Op basis van deze informatie zijn de tien referenties bepaald. De referenties zijn bepaald voor tien combinaties van bodemgebruik (onder andere melkveehouderij, akkerbouw en heide) en bodemtype (zand, veen, klei en l{\"o}ss). Dit is representatief voor driekwart van het bodemoppervlak van Nederland. Het rapport bevat ook gemiddelde waarden van de biologische, chemische en fysische eigenschappen van de bodem, evenals een maat voor de spreiding van de gegevens.",
keywords = "bodembiologie, inventarisaties, bodemtypen, bodemfysica, kwaliteitsnormen, bodemecologie, bodemkwaliteit, soil biology, inventories, soil types, soil physics, quality standards, soil ecology, soil quality",
author = "M. Rutgers and C. Mulder and A.J. Schouten and J. Bloem and J.J. Bogte and A.M. Breure and L. Brussaard and {de Goede}, R.G.M.",
year = "2007",
language = "Dutch",
series = "Rapport / RIVM",
publisher = "RIVM",
number = "607604008",

}

Rutgers, M, Mulder, C, Schouten, AJ, Bloem, J, Bogte, JJ, Breure, AM, Brussaard, L & de Goede, RGM 2007, Typeringen van bodemecosystemen in Nederland met tien referenties voor biologische bodemkwaliteit. Rapport / RIVM, no. 607604008, RIVM, Bilthoven.

Typeringen van bodemecosystemen in Nederland met tien referenties voor biologische bodemkwaliteit. / Rutgers, M.; Mulder, C.; Schouten, A.J.; Bloem, J.; Bogte, J.J.; Breure, A.M.; Brussaard, L.; de Goede, R.G.M.

Bilthoven : RIVM, 2007. 96 p. (Rapport / RIVM; No. 607604008).

Research output: Book/ReportReportAcademic

TY - BOOK

T1 - Typeringen van bodemecosystemen in Nederland met tien referenties voor biologische bodemkwaliteit

AU - Rutgers, M.

AU - Mulder, C.

AU - Schouten, A.J.

AU - Bloem, J.

AU - Bogte, J.J.

AU - Breure, A.M.

AU - Brussaard, L.

AU - de Goede, R.G.M.

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Diverse onderzoekers, onder andere op het gebied van bodemecologie, microbiologie en agrarisch bodembeheer, hebben locaties geselecteerd die volgens hun maatstaven een relatief goede bodemkwaliteit hebben. Dit om te komen tot Referenties voor Biologische Bodemkwaliteit (RBB). Hiervoor maakten zij gebruik van de gegevens van het Landelijk Meetnet Bodemkwaliteit (LMB) over de toestand van de bodem. Op basis van deze informatie zijn de tien referenties bepaald. De referenties zijn bepaald voor tien combinaties van bodemgebruik (onder andere melkveehouderij, akkerbouw en heide) en bodemtype (zand, veen, klei en löss). Dit is representatief voor driekwart van het bodemoppervlak van Nederland. Het rapport bevat ook gemiddelde waarden van de biologische, chemische en fysische eigenschappen van de bodem, evenals een maat voor de spreiding van de gegevens.

AB - Diverse onderzoekers, onder andere op het gebied van bodemecologie, microbiologie en agrarisch bodembeheer, hebben locaties geselecteerd die volgens hun maatstaven een relatief goede bodemkwaliteit hebben. Dit om te komen tot Referenties voor Biologische Bodemkwaliteit (RBB). Hiervoor maakten zij gebruik van de gegevens van het Landelijk Meetnet Bodemkwaliteit (LMB) over de toestand van de bodem. Op basis van deze informatie zijn de tien referenties bepaald. De referenties zijn bepaald voor tien combinaties van bodemgebruik (onder andere melkveehouderij, akkerbouw en heide) en bodemtype (zand, veen, klei en löss). Dit is representatief voor driekwart van het bodemoppervlak van Nederland. Het rapport bevat ook gemiddelde waarden van de biologische, chemische en fysische eigenschappen van de bodem, evenals een maat voor de spreiding van de gegevens.

KW - bodembiologie

KW - inventarisaties

KW - bodemtypen

KW - bodemfysica

KW - kwaliteitsnormen

KW - bodemecologie

KW - bodemkwaliteit

KW - soil biology

KW - inventories

KW - soil types

KW - soil physics

KW - quality standards

KW - soil ecology

KW - soil quality

M3 - Report

T3 - Rapport / RIVM

BT - Typeringen van bodemecosystemen in Nederland met tien referenties voor biologische bodemkwaliteit

PB - RIVM

CY - Bilthoven

ER -

Rutgers M, Mulder C, Schouten AJ, Bloem J, Bogte JJ, Breure AM et al. Typeringen van bodemecosystemen in Nederland met tien referenties voor biologische bodemkwaliteit. Bilthoven: RIVM, 2007. 96 p. (Rapport / RIVM; 607604008).