Turkse en Marokkaanse Nederlanders thuis

H. Dibbits (Editor), H.M. van der Horst (Editor)

Research output: Book/ReportBook editingAcademicpeer-review

Abstract

Veel Nederlanders hebben misschien een Turkse waterpijp of Marokkaanse theeglaasjes in huis, maar de meeste mensen hebben er geen idee van hoe het er bij Turkse en Marokkaanse Nederlanders thuis uitziet. Dit boek brengt hier verandering in. In twee rijk geïllustreerde en toegankelijk geschreven essays wordt een kleurrijk en levendig beeld gegeven van de interieurs van Turkse en Marokkaanse Nederlanders. Het boekje is geïllustreerd met kleurenfoto’s van de interieurs. De auteurs laten de spanning zien tussen de verschillende Turks-Nederlandse (t)huizen, variërend van oude en soms verouderde negentiendeeeuwse appartementen en vinexwoningen in Nederland, tot lemen plattelandshuizen, vakantiehuisjes en luxueus gemeubileerde villa’s in Turkije. Tussen deze (t)huizen wordt jaarlijks heen en weer gereisd. De auteurs gaan in op de verschillen tussen Turkse en Marokkaanse Nederlanders in hun omgang met traditie en moderniteit. Steeds meer Marokkaanse Nederlanders combineren een westers bankstel met een traditioneel ogende, maar gloednieuwe Marokkaanse salon en gebruiken beide ook daadwerkelijk. Bij de ontvangst van gasten, kiezen Turkse Nederlanders vaker voor de combinatie van een ‘westers’ bankstel en glanzende meubels. Deze worden soms gecombineerd met een museale uitstalling van een reeks ‘authentieke’, oude en niet voor gebruik bestemde Turkse accessoires, eventueel in een ‘oosters’ lounge-hoekje.
Original languageDutch
Place of PublicationAmsterdam
PublisherAmsterdam University Press
Number of pages96
ISBN (Print)9789053569771
Publication statusPublished - 2007

Keywords

  • interior design
  • furniture
  • households
  • ethnic groups
  • minorities
  • netherlands
  • turkey
  • morocco

Cite this

Dibbits, H., & van der Horst, H. M. (Eds.) (2007). Turkse en Marokkaanse Nederlanders thuis. Amsterdam: Amsterdam University Press.
Dibbits, H. (Editor) ; van der Horst, H.M. (Editor). / Turkse en Marokkaanse Nederlanders thuis. Amsterdam : Amsterdam University Press, 2007. 96 p.
@book{66257a08795740ee8c29ad38fa662594,
title = "Turkse en Marokkaanse Nederlanders thuis",
abstract = "Veel Nederlanders hebben misschien een Turkse waterpijp of Marokkaanse theeglaasjes in huis, maar de meeste mensen hebben er geen idee van hoe het er bij Turkse en Marokkaanse Nederlanders thuis uitziet. Dit boek brengt hier verandering in. In twee rijk ge{\"i}llustreerde en toegankelijk geschreven essays wordt een kleurrijk en levendig beeld gegeven van de interieurs van Turkse en Marokkaanse Nederlanders. Het boekje is ge{\"i}llustreerd met kleurenfoto’s van de interieurs. De auteurs laten de spanning zien tussen de verschillende Turks-Nederlandse (t)huizen, vari{\"e}rend van oude en soms verouderde negentiendeeeuwse appartementen en vinexwoningen in Nederland, tot lemen plattelandshuizen, vakantiehuisjes en luxueus gemeubileerde villa’s in Turkije. Tussen deze (t)huizen wordt jaarlijks heen en weer gereisd. De auteurs gaan in op de verschillen tussen Turkse en Marokkaanse Nederlanders in hun omgang met traditie en moderniteit. Steeds meer Marokkaanse Nederlanders combineren een westers bankstel met een traditioneel ogende, maar gloednieuwe Marokkaanse salon en gebruiken beide ook daadwerkelijk. Bij de ontvangst van gasten, kiezen Turkse Nederlanders vaker voor de combinatie van een ‘westers’ bankstel en glanzende meubels. Deze worden soms gecombineerd met een museale uitstalling van een reeks ‘authentieke’, oude en niet voor gebruik bestemde Turkse accessoires, eventueel in een ‘oosters’ lounge-hoekje.",
keywords = "interieurarchitectuur, meubilair, huishoudens, etnische groepen, minderheden, nederland, turkije, marokko, interior design, furniture, households, ethnic groups, minorities, netherlands, turkey, morocco",
editor = "H. Dibbits and {van der Horst}, H.M.",
year = "2007",
language = "Dutch",
isbn = "9789053569771",
publisher = "Amsterdam University Press",

}

Dibbits, H & van der Horst, HM (eds) 2007, Turkse en Marokkaanse Nederlanders thuis. Amsterdam University Press, Amsterdam.

Turkse en Marokkaanse Nederlanders thuis. / Dibbits, H. (Editor); van der Horst, H.M. (Editor).

Amsterdam : Amsterdam University Press, 2007. 96 p.

Research output: Book/ReportBook editingAcademicpeer-review

TY - BOOK

T1 - Turkse en Marokkaanse Nederlanders thuis

A2 - Dibbits, H.

A2 - van der Horst, H.M.

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Veel Nederlanders hebben misschien een Turkse waterpijp of Marokkaanse theeglaasjes in huis, maar de meeste mensen hebben er geen idee van hoe het er bij Turkse en Marokkaanse Nederlanders thuis uitziet. Dit boek brengt hier verandering in. In twee rijk geïllustreerde en toegankelijk geschreven essays wordt een kleurrijk en levendig beeld gegeven van de interieurs van Turkse en Marokkaanse Nederlanders. Het boekje is geïllustreerd met kleurenfoto’s van de interieurs. De auteurs laten de spanning zien tussen de verschillende Turks-Nederlandse (t)huizen, variërend van oude en soms verouderde negentiendeeeuwse appartementen en vinexwoningen in Nederland, tot lemen plattelandshuizen, vakantiehuisjes en luxueus gemeubileerde villa’s in Turkije. Tussen deze (t)huizen wordt jaarlijks heen en weer gereisd. De auteurs gaan in op de verschillen tussen Turkse en Marokkaanse Nederlanders in hun omgang met traditie en moderniteit. Steeds meer Marokkaanse Nederlanders combineren een westers bankstel met een traditioneel ogende, maar gloednieuwe Marokkaanse salon en gebruiken beide ook daadwerkelijk. Bij de ontvangst van gasten, kiezen Turkse Nederlanders vaker voor de combinatie van een ‘westers’ bankstel en glanzende meubels. Deze worden soms gecombineerd met een museale uitstalling van een reeks ‘authentieke’, oude en niet voor gebruik bestemde Turkse accessoires, eventueel in een ‘oosters’ lounge-hoekje.

AB - Veel Nederlanders hebben misschien een Turkse waterpijp of Marokkaanse theeglaasjes in huis, maar de meeste mensen hebben er geen idee van hoe het er bij Turkse en Marokkaanse Nederlanders thuis uitziet. Dit boek brengt hier verandering in. In twee rijk geïllustreerde en toegankelijk geschreven essays wordt een kleurrijk en levendig beeld gegeven van de interieurs van Turkse en Marokkaanse Nederlanders. Het boekje is geïllustreerd met kleurenfoto’s van de interieurs. De auteurs laten de spanning zien tussen de verschillende Turks-Nederlandse (t)huizen, variërend van oude en soms verouderde negentiendeeeuwse appartementen en vinexwoningen in Nederland, tot lemen plattelandshuizen, vakantiehuisjes en luxueus gemeubileerde villa’s in Turkije. Tussen deze (t)huizen wordt jaarlijks heen en weer gereisd. De auteurs gaan in op de verschillen tussen Turkse en Marokkaanse Nederlanders in hun omgang met traditie en moderniteit. Steeds meer Marokkaanse Nederlanders combineren een westers bankstel met een traditioneel ogende, maar gloednieuwe Marokkaanse salon en gebruiken beide ook daadwerkelijk. Bij de ontvangst van gasten, kiezen Turkse Nederlanders vaker voor de combinatie van een ‘westers’ bankstel en glanzende meubels. Deze worden soms gecombineerd met een museale uitstalling van een reeks ‘authentieke’, oude en niet voor gebruik bestemde Turkse accessoires, eventueel in een ‘oosters’ lounge-hoekje.

KW - interieurarchitectuur

KW - meubilair

KW - huishoudens

KW - etnische groepen

KW - minderheden

KW - nederland

KW - turkije

KW - marokko

KW - interior design

KW - furniture

KW - households

KW - ethnic groups

KW - minorities

KW - netherlands

KW - turkey

KW - morocco

M3 - Book editing

SN - 9789053569771

BT - Turkse en Marokkaanse Nederlanders thuis

PB - Amsterdam University Press

CY - Amsterdam

ER -

Dibbits H, (ed.), van der Horst HM, (ed.). Turkse en Marokkaanse Nederlanders thuis. Amsterdam: Amsterdam University Press, 2007. 96 p.