Trosontwikkeling bij tomaat

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

In opdracht van het Productschap Tuinbouw hebben onderzoekers van Plant Research International (onderdeel van Wageningen UR) een methode ontwikkeld om de trosaanleg bij jonge tomatenplanten eenduidig te meten. Dit onderzoek is uitgevoerd op verzoek van de plantenkwekers die behoefte hebben aan zo’n methode om de effecten van het kasklimaat op de trosvorming te kwantificeren. Bij de methode worden de planten van het toppen tot een paar weken daarna, onder de stereomicroscoop bekeken. Het aantal ontwikkelende bladeren en het stadium van de trosontwikkeling wordt genoteerd. Voor dat laatste zijn zes stadia van de bloemontwikkeling gedefinieerd. Met behulp van deze methode kunnen de plantenkwekers nauwkeurig bepalen wanneer in de groeipunt de omslag van vegetatieve naar generatieve groei plaats vindt. Juist in de dagen daarvoor zal de jonge plant gevoelig zijn voor omgevingsfactoren die de omslag beïnvloeden. Dit geeft de plantenkwekers de mogelijkheid om gericht experimenten uit te voeren om de plantontwikkeling zoveel als mogelijk te sturen in de richting van de wens van hun klanten, de tomatentelers. Uit het onderzoek is ook naar voren gekomen dat inductie van de trosontwikkeling eerder plaats vindt dan in het algemeen gedacht en dat er duidelijke effecten zijn van het klimaat.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherPlant Research International, Wageningen University and Research centre
Number of pages22
Publication statusPublished - 2011

Keywords

  • solanum lycopersicum
  • tomatoes
  • plant development
  • developmental stages
  • heading date
  • climatic factors
  • greenhouses
  • measurement
  • effects

Cite this

Groot, S. P. C. (2011). Trosontwikkeling bij tomaat. Wageningen: Plant Research International, Wageningen University and Research centre.
Groot, S.P.C. / Trosontwikkeling bij tomaat. Wageningen : Plant Research International, Wageningen University and Research centre, 2011. 22 p.
@book{c86ffaf375f84a7dafbb3b03fa8622af,
title = "Trosontwikkeling bij tomaat",
abstract = "In opdracht van het Productschap Tuinbouw hebben onderzoekers van Plant Research International (onderdeel van Wageningen UR) een methode ontwikkeld om de trosaanleg bij jonge tomatenplanten eenduidig te meten. Dit onderzoek is uitgevoerd op verzoek van de plantenkwekers die behoefte hebben aan zo’n methode om de effecten van het kasklimaat op de trosvorming te kwantificeren. Bij de methode worden de planten van het toppen tot een paar weken daarna, onder de stereomicroscoop bekeken. Het aantal ontwikkelende bladeren en het stadium van de trosontwikkeling wordt genoteerd. Voor dat laatste zijn zes stadia van de bloemontwikkeling gedefinieerd. Met behulp van deze methode kunnen de plantenkwekers nauwkeurig bepalen wanneer in de groeipunt de omslag van vegetatieve naar generatieve groei plaats vindt. Juist in de dagen daarvoor zal de jonge plant gevoelig zijn voor omgevingsfactoren die de omslag be{\"i}nvloeden. Dit geeft de plantenkwekers de mogelijkheid om gericht experimenten uit te voeren om de plantontwikkeling zoveel als mogelijk te sturen in de richting van de wens van hun klanten, de tomatentelers. Uit het onderzoek is ook naar voren gekomen dat inductie van de trosontwikkeling eerder plaats vindt dan in het algemeen gedacht en dat er duidelijke effecten zijn van het klimaat.",
keywords = "solanum lycopersicum, tomaten, plantenontwikkeling, ontwikkelingsstadia, tijdstip van koppen, klimaatfactoren, kassen, meting, effecten, solanum lycopersicum, tomatoes, plant development, developmental stages, heading date, climatic factors, greenhouses, measurement, effects",
author = "S.P.C. Groot",
note = "Eindrapportage van onderzoek uitgevoerd in opdracht van Productschap Tuinbouw. - PT project 14120",
year = "2011",
language = "Dutch",
publisher = "Plant Research International, Wageningen University and Research centre",

}

Groot, SPC 2011, Trosontwikkeling bij tomaat. Plant Research International, Wageningen University and Research centre, Wageningen.

Trosontwikkeling bij tomaat. / Groot, S.P.C.

Wageningen : Plant Research International, Wageningen University and Research centre, 2011. 22 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Trosontwikkeling bij tomaat

AU - Groot, S.P.C.

N1 - Eindrapportage van onderzoek uitgevoerd in opdracht van Productschap Tuinbouw. - PT project 14120

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - In opdracht van het Productschap Tuinbouw hebben onderzoekers van Plant Research International (onderdeel van Wageningen UR) een methode ontwikkeld om de trosaanleg bij jonge tomatenplanten eenduidig te meten. Dit onderzoek is uitgevoerd op verzoek van de plantenkwekers die behoefte hebben aan zo’n methode om de effecten van het kasklimaat op de trosvorming te kwantificeren. Bij de methode worden de planten van het toppen tot een paar weken daarna, onder de stereomicroscoop bekeken. Het aantal ontwikkelende bladeren en het stadium van de trosontwikkeling wordt genoteerd. Voor dat laatste zijn zes stadia van de bloemontwikkeling gedefinieerd. Met behulp van deze methode kunnen de plantenkwekers nauwkeurig bepalen wanneer in de groeipunt de omslag van vegetatieve naar generatieve groei plaats vindt. Juist in de dagen daarvoor zal de jonge plant gevoelig zijn voor omgevingsfactoren die de omslag beïnvloeden. Dit geeft de plantenkwekers de mogelijkheid om gericht experimenten uit te voeren om de plantontwikkeling zoveel als mogelijk te sturen in de richting van de wens van hun klanten, de tomatentelers. Uit het onderzoek is ook naar voren gekomen dat inductie van de trosontwikkeling eerder plaats vindt dan in het algemeen gedacht en dat er duidelijke effecten zijn van het klimaat.

AB - In opdracht van het Productschap Tuinbouw hebben onderzoekers van Plant Research International (onderdeel van Wageningen UR) een methode ontwikkeld om de trosaanleg bij jonge tomatenplanten eenduidig te meten. Dit onderzoek is uitgevoerd op verzoek van de plantenkwekers die behoefte hebben aan zo’n methode om de effecten van het kasklimaat op de trosvorming te kwantificeren. Bij de methode worden de planten van het toppen tot een paar weken daarna, onder de stereomicroscoop bekeken. Het aantal ontwikkelende bladeren en het stadium van de trosontwikkeling wordt genoteerd. Voor dat laatste zijn zes stadia van de bloemontwikkeling gedefinieerd. Met behulp van deze methode kunnen de plantenkwekers nauwkeurig bepalen wanneer in de groeipunt de omslag van vegetatieve naar generatieve groei plaats vindt. Juist in de dagen daarvoor zal de jonge plant gevoelig zijn voor omgevingsfactoren die de omslag beïnvloeden. Dit geeft de plantenkwekers de mogelijkheid om gericht experimenten uit te voeren om de plantontwikkeling zoveel als mogelijk te sturen in de richting van de wens van hun klanten, de tomatentelers. Uit het onderzoek is ook naar voren gekomen dat inductie van de trosontwikkeling eerder plaats vindt dan in het algemeen gedacht en dat er duidelijke effecten zijn van het klimaat.

KW - solanum lycopersicum

KW - tomaten

KW - plantenontwikkeling

KW - ontwikkelingsstadia

KW - tijdstip van koppen

KW - klimaatfactoren

KW - kassen

KW - meting

KW - effecten

KW - solanum lycopersicum

KW - tomatoes

KW - plant development

KW - developmental stages

KW - heading date

KW - climatic factors

KW - greenhouses

KW - measurement

KW - effects

M3 - Report

BT - Trosontwikkeling bij tomaat

PB - Plant Research International, Wageningen University and Research centre

CY - Wageningen

ER -

Groot SPC. Trosontwikkeling bij tomaat. Wageningen: Plant Research International, Wageningen University and Research centre, 2011. 22 p.