Tripsbestrijding hyacint : Bestrijding in holbollen en leverbaar

P.J.M. Vreeburg, C.A. Korsuize

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  Bij de teelt en broei van hyacint wordt de laatste jaren in toenemende mate een aantasting door de tabakstrips (“thrips tabaci”) waargenomen. In aangetaste holbollen worden geen bolletjes gevormd en bij de afbroei kan de bloem en/of blad zo aangetast worden dat ze overkoopbaar zijn. De aantasting wordt vaak ook pas te laat onderkend. In eerder onderzoek door PPO is gebleken dat een boldompeling in Admire de beste bestrijding van tripsen geeft, maar alternatieven zijn noodzakelijk omdat gebruik van Admire beperkt wordt. Het veel toegepaste Actellic 50 gaf in de praktijk en onderzoek wisselende en vaak tegenvallende resultaten. In het voorliggende project zijn vele alternatieven onderzocht: bol - en gewasbehandelingen in het laatste teeltjaar, snel na rooien een korte periode hete lucht, een GNO en verschillende toepassingen van Admire en Actellic 50 tijdens de bewaring. Dit onderzoek geeft aan dat een boldompeling in Admire de beste bestrijding geeft. Een ruimtebehandeling met Actellic 5 0 kan ook goed werk en, mits een voldoende hoge dosering (dubbele van normaal) wordt toegepast en de behandeling vroegtijdig wordt begonnen en regelmatig wordt herhaald tot planten. Partijen met vestjes en rapperige huiden en holbollen geven meer schuilmogelijkheden voor tripsen en lijken daarom gevoeliger voor een aantasting. Detectie van trips in de bewaarcel met behulp van verlichte lijmplaten kan helpen om tijdig een besmetting te signaleren en daardoor grote schade te voorkomen. Het gebruik van een lokstof kan mogelijk de vangkans verhogen. Tijdens dit onderzoek is in de praktijk al veel schade voorkomen door de verkregen kennis.
  Original languageDutch
  Place of PublicationLisse
  PublisherPraktijkonderzoek Plant & Omgeving, Bollen en Bomen
  Number of pages37
  Publication statusPublished - 2012

  Keywords

  • ornamental bulbs
  • hyacinthus
  • hyacinths
  • thrips tabaci
  • insect pests
  • control methods
  • infestation
  • bulbs
  • detection
  • agricultural research

  Cite this

  Vreeburg, P. J. M., & Korsuize, C. A. (2012). Tripsbestrijding hyacint : Bestrijding in holbollen en leverbaar. Lisse: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Bollen en Bomen.
  Vreeburg, P.J.M. ; Korsuize, C.A. / Tripsbestrijding hyacint : Bestrijding in holbollen en leverbaar. Lisse : Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Bollen en Bomen, 2012. 37 p.
  @book{2fb203b72c1a4678b9eed29a37e73fca,
  title = "Tripsbestrijding hyacint : Bestrijding in holbollen en leverbaar",
  abstract = "Bij de teelt en broei van hyacint wordt de laatste jaren in toenemende mate een aantasting door de tabakstrips (“thrips tabaci”) waargenomen. In aangetaste holbollen worden geen bolletjes gevormd en bij de afbroei kan de bloem en/of blad zo aangetast worden dat ze overkoopbaar zijn. De aantasting wordt vaak ook pas te laat onderkend. In eerder onderzoek door PPO is gebleken dat een boldompeling in Admire de beste bestrijding van tripsen geeft, maar alternatieven zijn noodzakelijk omdat gebruik van Admire beperkt wordt. Het veel toegepaste Actellic 50 gaf in de praktijk en onderzoek wisselende en vaak tegenvallende resultaten. In het voorliggende project zijn vele alternatieven onderzocht: bol - en gewasbehandelingen in het laatste teeltjaar, snel na rooien een korte periode hete lucht, een GNO en verschillende toepassingen van Admire en Actellic 50 tijdens de bewaring. Dit onderzoek geeft aan dat een boldompeling in Admire de beste bestrijding geeft. Een ruimtebehandeling met Actellic 5 0 kan ook goed werk en, mits een voldoende hoge dosering (dubbele van normaal) wordt toegepast en de behandeling vroegtijdig wordt begonnen en regelmatig wordt herhaald tot planten. Partijen met vestjes en rapperige huiden en holbollen geven meer schuilmogelijkheden voor tripsen en lijken daarom gevoeliger voor een aantasting. Detectie van trips in de bewaarcel met behulp van verlichte lijmplaten kan helpen om tijdig een besmetting te signaleren en daardoor grote schade te voorkomen. Het gebruik van een lokstof kan mogelijk de vangkans verhogen. Tijdens dit onderzoek is in de praktijk al veel schade voorkomen door de verkregen kennis.",
  keywords = "bloembollen, hyacinthus, hyacinten, thrips tabaci, insectenplagen, bestrijdingsmethoden, aantasting, bollen, detectie, landbouwkundig onderzoek, ornamental bulbs, hyacinthus, hyacinths, thrips tabaci, insect pests, control methods, infestation, bulbs, detection, agricultural research",
  author = "P.J.M. Vreeburg and C.A. Korsuize",
  year = "2012",
  language = "Dutch",
  publisher = "Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Bollen en Bomen",

  }

  Vreeburg, PJM & Korsuize, CA 2012, Tripsbestrijding hyacint : Bestrijding in holbollen en leverbaar. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Bollen en Bomen, Lisse.

  Tripsbestrijding hyacint : Bestrijding in holbollen en leverbaar. / Vreeburg, P.J.M.; Korsuize, C.A.

  Lisse : Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Bollen en Bomen, 2012. 37 p.

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Tripsbestrijding hyacint : Bestrijding in holbollen en leverbaar

  AU - Vreeburg, P.J.M.

  AU - Korsuize, C.A.

  PY - 2012

  Y1 - 2012

  N2 - Bij de teelt en broei van hyacint wordt de laatste jaren in toenemende mate een aantasting door de tabakstrips (“thrips tabaci”) waargenomen. In aangetaste holbollen worden geen bolletjes gevormd en bij de afbroei kan de bloem en/of blad zo aangetast worden dat ze overkoopbaar zijn. De aantasting wordt vaak ook pas te laat onderkend. In eerder onderzoek door PPO is gebleken dat een boldompeling in Admire de beste bestrijding van tripsen geeft, maar alternatieven zijn noodzakelijk omdat gebruik van Admire beperkt wordt. Het veel toegepaste Actellic 50 gaf in de praktijk en onderzoek wisselende en vaak tegenvallende resultaten. In het voorliggende project zijn vele alternatieven onderzocht: bol - en gewasbehandelingen in het laatste teeltjaar, snel na rooien een korte periode hete lucht, een GNO en verschillende toepassingen van Admire en Actellic 50 tijdens de bewaring. Dit onderzoek geeft aan dat een boldompeling in Admire de beste bestrijding geeft. Een ruimtebehandeling met Actellic 5 0 kan ook goed werk en, mits een voldoende hoge dosering (dubbele van normaal) wordt toegepast en de behandeling vroegtijdig wordt begonnen en regelmatig wordt herhaald tot planten. Partijen met vestjes en rapperige huiden en holbollen geven meer schuilmogelijkheden voor tripsen en lijken daarom gevoeliger voor een aantasting. Detectie van trips in de bewaarcel met behulp van verlichte lijmplaten kan helpen om tijdig een besmetting te signaleren en daardoor grote schade te voorkomen. Het gebruik van een lokstof kan mogelijk de vangkans verhogen. Tijdens dit onderzoek is in de praktijk al veel schade voorkomen door de verkregen kennis.

  AB - Bij de teelt en broei van hyacint wordt de laatste jaren in toenemende mate een aantasting door de tabakstrips (“thrips tabaci”) waargenomen. In aangetaste holbollen worden geen bolletjes gevormd en bij de afbroei kan de bloem en/of blad zo aangetast worden dat ze overkoopbaar zijn. De aantasting wordt vaak ook pas te laat onderkend. In eerder onderzoek door PPO is gebleken dat een boldompeling in Admire de beste bestrijding van tripsen geeft, maar alternatieven zijn noodzakelijk omdat gebruik van Admire beperkt wordt. Het veel toegepaste Actellic 50 gaf in de praktijk en onderzoek wisselende en vaak tegenvallende resultaten. In het voorliggende project zijn vele alternatieven onderzocht: bol - en gewasbehandelingen in het laatste teeltjaar, snel na rooien een korte periode hete lucht, een GNO en verschillende toepassingen van Admire en Actellic 50 tijdens de bewaring. Dit onderzoek geeft aan dat een boldompeling in Admire de beste bestrijding geeft. Een ruimtebehandeling met Actellic 5 0 kan ook goed werk en, mits een voldoende hoge dosering (dubbele van normaal) wordt toegepast en de behandeling vroegtijdig wordt begonnen en regelmatig wordt herhaald tot planten. Partijen met vestjes en rapperige huiden en holbollen geven meer schuilmogelijkheden voor tripsen en lijken daarom gevoeliger voor een aantasting. Detectie van trips in de bewaarcel met behulp van verlichte lijmplaten kan helpen om tijdig een besmetting te signaleren en daardoor grote schade te voorkomen. Het gebruik van een lokstof kan mogelijk de vangkans verhogen. Tijdens dit onderzoek is in de praktijk al veel schade voorkomen door de verkregen kennis.

  KW - bloembollen

  KW - hyacinthus

  KW - hyacinten

  KW - thrips tabaci

  KW - insectenplagen

  KW - bestrijdingsmethoden

  KW - aantasting

  KW - bollen

  KW - detectie

  KW - landbouwkundig onderzoek

  KW - ornamental bulbs

  KW - hyacinthus

  KW - hyacinths

  KW - thrips tabaci

  KW - insect pests

  KW - control methods

  KW - infestation

  KW - bulbs

  KW - detection

  KW - agricultural research

  M3 - Report

  BT - Tripsbestrijding hyacint : Bestrijding in holbollen en leverbaar

  PB - Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Bollen en Bomen

  CY - Lisse

  ER -

  Vreeburg PJM, Korsuize CA. Tripsbestrijding hyacint : Bestrijding in holbollen en leverbaar. Lisse: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Bollen en Bomen, 2012. 37 p.