The impact of climate change on the critical weather conditions at Schiphol airport (Impact)

A.J.M. Jacobs, J. Barkmeijer, A.P. Siebesma, E.V. van der Plas, B.G.J. Wichers Schreur, J.N. Roozekrans, A.A.M. Holtslag, G.J. Steeneveld, R.J. Ronda, S.R. de Roode

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Schiphol is van groot belang voor de economische positie van Nederland. De luchthaven is erg gevoelig voor kritieke weersomstandigheden zoals mist, intensieve neerslag en hevige wind. Als gevolg van klimaatverandering verwachten we dat ook de variabiliteit van het weer op de luchthaven en de frequentie en intensiteit van kritieke weersomstandigheden zullen veranderen, maar een precieze kwantificering daarvan ontbreekt. De belangrijkste doelstelling van dit project is daarom het verstrekken en demonstreren van het volgende generatie weer‐ en klimaatmodel HARMONIE. Dit is een nieuw model dat beter geschikt lijkt om het effect van klimaatverandering op lokale kritieke weersomstandigheden op de luchthaven te kwantificeren en te begrijpen. Bovendien zal kennis uit dit project worden gebruikt om de kwaliteit van onze huidige en toekomstige weersvoorspellingen te verbeteren. In dit project wordt het potentieel van het HARMONIE model, om meer gedetailleerdere en nauwkeurigere weersvoorspellingen voor luchthaven Schiphol te leveren dan ons huidige operationele weermodel HIRLAM, nagegaan in het huidige klimaat.
LanguageEnglish
Place of PublicationUtrecht/Wageningen
PublisherKnowledge for Climate Programme Office
Number of pages76
ISBN (Print)9789490070571
Publication statusPublished - 2012

Publication series

NameKnowledge for Climate
PublisherNationaal Onderzoekprogramma Kennis voor Klimaat (KvK)
No.KfC 53/2012

Keywords

  • airports
  • reliability
  • weather data
  • climate
  • models
  • weather forecasting
  • haarlemmermeer

Cite this

Jacobs, A. J. M., Barkmeijer, J., Siebesma, A. P., van der Plas, E. V., Wichers Schreur, B. G. J., Roozekrans, J. N., ... de Roode, S. R. (2012). The impact of climate change on the critical weather conditions at Schiphol airport (Impact). (Knowledge for Climate; No. KfC 53/2012). Utrecht/Wageningen: Knowledge for Climate Programme Office.
Jacobs, A.J.M. ; Barkmeijer, J. ; Siebesma, A.P. ; van der Plas, E.V. ; Wichers Schreur, B.G.J. ; Roozekrans, J.N. ; Holtslag, A.A.M. ; Steeneveld, G.J. ; Ronda, R.J. ; de Roode, S.R. / The impact of climate change on the critical weather conditions at Schiphol airport (Impact). Utrecht/Wageningen : Knowledge for Climate Programme Office, 2012. 76 p. (Knowledge for Climate; KfC 53/2012).
@book{c584ffb50a0f43bda2decfc67fdaa60a,
title = "The impact of climate change on the critical weather conditions at Schiphol airport (Impact)",
abstract = "Schiphol is van groot belang voor de economische positie van Nederland. De luchthaven is erg gevoelig voor kritieke weersomstandigheden zoals mist, intensieve neerslag en hevige wind. Als gevolg van klimaatverandering verwachten we dat ook de variabiliteit van het weer op de luchthaven en de frequentie en intensiteit van kritieke weersomstandigheden zullen veranderen, maar een precieze kwantificering daarvan ontbreekt. De belangrijkste doelstelling van dit project is daarom het verstrekken en demonstreren van het volgende generatie weer‐ en klimaatmodel HARMONIE. Dit is een nieuw model dat beter geschikt lijkt om het effect van klimaatverandering op lokale kritieke weersomstandigheden op de luchthaven te kwantificeren en te begrijpen. Bovendien zal kennis uit dit project worden gebruikt om de kwaliteit van onze huidige en toekomstige weersvoorspellingen te verbeteren. In dit project wordt het potentieel van het HARMONIE model, om meer gedetailleerdere en nauwkeurigere weersvoorspellingen voor luchthaven Schiphol te leveren dan ons huidige operationele weermodel HIRLAM, nagegaan in het huidige klimaat.",
keywords = "luchthavens, betrouwbaarheid, weersgegevens, klimaat, modellen, weersvoorspelling, haarlemmermeer, airports, reliability, weather data, climate, models, weather forecasting, haarlemmermeer",
author = "A.J.M. Jacobs and J. Barkmeijer and A.P. Siebesma and {van der Plas}, E.V. and {Wichers Schreur}, B.G.J. and J.N. Roozekrans and A.A.M. Holtslag and G.J. Steeneveld and R.J. Ronda and {de Roode}, S.R.",
year = "2012",
language = "English",
isbn = "9789490070571",
series = "Knowledge for Climate",
publisher = "Knowledge for Climate Programme Office",
number = "KfC 53/2012",

}

Jacobs, AJM, Barkmeijer, J, Siebesma, AP, van der Plas, EV, Wichers Schreur, BGJ, Roozekrans, JN, Holtslag, AAM, Steeneveld, GJ, Ronda, RJ & de Roode, SR 2012, The impact of climate change on the critical weather conditions at Schiphol airport (Impact). Knowledge for Climate, no. KfC 53/2012, Knowledge for Climate Programme Office, Utrecht/Wageningen.

The impact of climate change on the critical weather conditions at Schiphol airport (Impact). / Jacobs, A.J.M.; Barkmeijer, J.; Siebesma, A.P.; van der Plas, E.V.; Wichers Schreur, B.G.J.; Roozekrans, J.N.; Holtslag, A.A.M.; Steeneveld, G.J.; Ronda, R.J.; de Roode, S.R.

Utrecht/Wageningen : Knowledge for Climate Programme Office, 2012. 76 p. (Knowledge for Climate; No. KfC 53/2012).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - The impact of climate change on the critical weather conditions at Schiphol airport (Impact)

AU - Jacobs, A.J.M.

AU - Barkmeijer, J.

AU - Siebesma, A.P.

AU - van der Plas, E.V.

AU - Wichers Schreur, B.G.J.

AU - Roozekrans, J.N.

AU - Holtslag, A.A.M.

AU - Steeneveld, G.J.

AU - Ronda, R.J.

AU - de Roode, S.R.

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Schiphol is van groot belang voor de economische positie van Nederland. De luchthaven is erg gevoelig voor kritieke weersomstandigheden zoals mist, intensieve neerslag en hevige wind. Als gevolg van klimaatverandering verwachten we dat ook de variabiliteit van het weer op de luchthaven en de frequentie en intensiteit van kritieke weersomstandigheden zullen veranderen, maar een precieze kwantificering daarvan ontbreekt. De belangrijkste doelstelling van dit project is daarom het verstrekken en demonstreren van het volgende generatie weer‐ en klimaatmodel HARMONIE. Dit is een nieuw model dat beter geschikt lijkt om het effect van klimaatverandering op lokale kritieke weersomstandigheden op de luchthaven te kwantificeren en te begrijpen. Bovendien zal kennis uit dit project worden gebruikt om de kwaliteit van onze huidige en toekomstige weersvoorspellingen te verbeteren. In dit project wordt het potentieel van het HARMONIE model, om meer gedetailleerdere en nauwkeurigere weersvoorspellingen voor luchthaven Schiphol te leveren dan ons huidige operationele weermodel HIRLAM, nagegaan in het huidige klimaat.

AB - Schiphol is van groot belang voor de economische positie van Nederland. De luchthaven is erg gevoelig voor kritieke weersomstandigheden zoals mist, intensieve neerslag en hevige wind. Als gevolg van klimaatverandering verwachten we dat ook de variabiliteit van het weer op de luchthaven en de frequentie en intensiteit van kritieke weersomstandigheden zullen veranderen, maar een precieze kwantificering daarvan ontbreekt. De belangrijkste doelstelling van dit project is daarom het verstrekken en demonstreren van het volgende generatie weer‐ en klimaatmodel HARMONIE. Dit is een nieuw model dat beter geschikt lijkt om het effect van klimaatverandering op lokale kritieke weersomstandigheden op de luchthaven te kwantificeren en te begrijpen. Bovendien zal kennis uit dit project worden gebruikt om de kwaliteit van onze huidige en toekomstige weersvoorspellingen te verbeteren. In dit project wordt het potentieel van het HARMONIE model, om meer gedetailleerdere en nauwkeurigere weersvoorspellingen voor luchthaven Schiphol te leveren dan ons huidige operationele weermodel HIRLAM, nagegaan in het huidige klimaat.

KW - luchthavens

KW - betrouwbaarheid

KW - weersgegevens

KW - klimaat

KW - modellen

KW - weersvoorspelling

KW - haarlemmermeer

KW - airports

KW - reliability

KW - weather data

KW - climate

KW - models

KW - weather forecasting

KW - haarlemmermeer

M3 - Report

SN - 9789490070571

T3 - Knowledge for Climate

BT - The impact of climate change on the critical weather conditions at Schiphol airport (Impact)

PB - Knowledge for Climate Programme Office

CY - Utrecht/Wageningen

ER -

Jacobs AJM, Barkmeijer J, Siebesma AP, van der Plas EV, Wichers Schreur BGJ, Roozekrans JN et al. The impact of climate change on the critical weather conditions at Schiphol airport (Impact). Utrecht/Wageningen: Knowledge for Climate Programme Office, 2012. 76 p. (Knowledge for Climate; KfC 53/2012).