Teeltsturing potanthurium

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  In 2007-2008 is onderzocht of de teelt van potanthurium beter te sturen is door in verschillende fasen van de teelt verschillende temperatuurlicht combinaties aan te bieden. De teelt is daarvoor in drie fasen van elk 12 weken verdeeld. De planten stonden steeds gedurende één teeltfase of gedurende de hele teelt in een geconditioneerde kas met één van de volgende omstandigheden: - hoge temperatuur en veel licht. - lage temperatuur en veel licht. - gemiddelede temperatuur en gemiddeld licht. - hoge temperatuur en weinig licht. Het bleek dat plantvorm en snelheid van in bloei komen sterk werd beïnvloed door de gegeven omstandigehden. Hoge temperatuur en veel licht in één van de fasen leverde veel bleoemen op. Hoge temperatuur en veel licht zorgden voor de langste planten, waarbij het effect het grootste was als dit in de eerste teeltfase werd gegeven, ook het blad werd dan het grootst. Lage temperatuur en veel licht gaf de kortste planten met het kleinste blad, waarbij de periode onder deze omstandigheden niet van belang was. De houdbaarheid werd niet beïnvloed door de omstandheden gedurende de laatste 12 weken voor het afleveren. De uitkomsten geven de tuinders handvatten om de planten beter te sturen naar een bepaalde plantvorm en afleverdatum.
  Original languageDutch
  Place of PublicationBleiswijk
  PublisherWageningen UR, Glastuinbouw
  Number of pages28
  Publication statusPublished - 2008

  Publication series

  NameNota / Wageningen UR Glastuinbouw
  PublisherWageningen UR, Glastuinbouw
  No.564

  Keywords

  • anthurium
  • pot plants
  • cultural methods
  • protected cultivation
  • temperature
  • light
  • growth
  • growth rate
  • greenhouse horticulture

  Cite this

  Slootweg, G., & Garcia, N. (2008). Teeltsturing potanthurium. (Nota / Wageningen UR Glastuinbouw; No. 564). Bleiswijk: Wageningen UR, Glastuinbouw.
  Slootweg, G. ; Garcia, N. / Teeltsturing potanthurium. Bleiswijk : Wageningen UR, Glastuinbouw, 2008. 28 p. (Nota / Wageningen UR Glastuinbouw; 564).
  @book{0175d6efad974ce1a8ce49be27857a44,
  title = "Teeltsturing potanthurium",
  abstract = "In 2007-2008 is onderzocht of de teelt van potanthurium beter te sturen is door in verschillende fasen van de teelt verschillende temperatuurlicht combinaties aan te bieden. De teelt is daarvoor in drie fasen van elk 12 weken verdeeld. De planten stonden steeds gedurende {\'e}{\'e}n teeltfase of gedurende de hele teelt in een geconditioneerde kas met {\'e}{\'e}n van de volgende omstandigheden: - hoge temperatuur en veel licht. - lage temperatuur en veel licht. - gemiddelede temperatuur en gemiddeld licht. - hoge temperatuur en weinig licht. Het bleek dat plantvorm en snelheid van in bloei komen sterk werd be{\"i}nvloed door de gegeven omstandigehden. Hoge temperatuur en veel licht in {\'e}{\'e}n van de fasen leverde veel bleoemen op. Hoge temperatuur en veel licht zorgden voor de langste planten, waarbij het effect het grootste was als dit in de eerste teeltfase werd gegeven, ook het blad werd dan het grootst. Lage temperatuur en veel licht gaf de kortste planten met het kleinste blad, waarbij de periode onder deze omstandigheden niet van belang was. De houdbaarheid werd niet be{\"i}nvloed door de omstandheden gedurende de laatste 12 weken voor het afleveren. De uitkomsten geven de tuinders handvatten om de planten beter te sturen naar een bepaalde plantvorm en afleverdatum.",
  keywords = "anthurium, potplanten, cultuurmethoden, teelt onder bescherming, temperatuur, licht, groei, groeitempo, glastuinbouw, anthurium, pot plants, cultural methods, protected cultivation, temperature, light, growth, growth rate, greenhouse horticulture",
  author = "G. Slootweg and N. Garcia",
  note = "PT-projectnr.: 12828. - Project: 3242020800",
  year = "2008",
  language = "Dutch",
  series = "Nota / Wageningen UR Glastuinbouw",
  publisher = "Wageningen UR, Glastuinbouw",
  number = "564",

  }

  Slootweg, G & Garcia, N 2008, Teeltsturing potanthurium. Nota / Wageningen UR Glastuinbouw, no. 564, Wageningen UR, Glastuinbouw, Bleiswijk.

  Teeltsturing potanthurium. / Slootweg, G.; Garcia, N.

  Bleiswijk : Wageningen UR, Glastuinbouw, 2008. 28 p. (Nota / Wageningen UR Glastuinbouw; No. 564).

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Teeltsturing potanthurium

  AU - Slootweg, G.

  AU - Garcia, N.

  N1 - PT-projectnr.: 12828. - Project: 3242020800

  PY - 2008

  Y1 - 2008

  N2 - In 2007-2008 is onderzocht of de teelt van potanthurium beter te sturen is door in verschillende fasen van de teelt verschillende temperatuurlicht combinaties aan te bieden. De teelt is daarvoor in drie fasen van elk 12 weken verdeeld. De planten stonden steeds gedurende één teeltfase of gedurende de hele teelt in een geconditioneerde kas met één van de volgende omstandigheden: - hoge temperatuur en veel licht. - lage temperatuur en veel licht. - gemiddelede temperatuur en gemiddeld licht. - hoge temperatuur en weinig licht. Het bleek dat plantvorm en snelheid van in bloei komen sterk werd beïnvloed door de gegeven omstandigehden. Hoge temperatuur en veel licht in één van de fasen leverde veel bleoemen op. Hoge temperatuur en veel licht zorgden voor de langste planten, waarbij het effect het grootste was als dit in de eerste teeltfase werd gegeven, ook het blad werd dan het grootst. Lage temperatuur en veel licht gaf de kortste planten met het kleinste blad, waarbij de periode onder deze omstandigheden niet van belang was. De houdbaarheid werd niet beïnvloed door de omstandheden gedurende de laatste 12 weken voor het afleveren. De uitkomsten geven de tuinders handvatten om de planten beter te sturen naar een bepaalde plantvorm en afleverdatum.

  AB - In 2007-2008 is onderzocht of de teelt van potanthurium beter te sturen is door in verschillende fasen van de teelt verschillende temperatuurlicht combinaties aan te bieden. De teelt is daarvoor in drie fasen van elk 12 weken verdeeld. De planten stonden steeds gedurende één teeltfase of gedurende de hele teelt in een geconditioneerde kas met één van de volgende omstandigheden: - hoge temperatuur en veel licht. - lage temperatuur en veel licht. - gemiddelede temperatuur en gemiddeld licht. - hoge temperatuur en weinig licht. Het bleek dat plantvorm en snelheid van in bloei komen sterk werd beïnvloed door de gegeven omstandigehden. Hoge temperatuur en veel licht in één van de fasen leverde veel bleoemen op. Hoge temperatuur en veel licht zorgden voor de langste planten, waarbij het effect het grootste was als dit in de eerste teeltfase werd gegeven, ook het blad werd dan het grootst. Lage temperatuur en veel licht gaf de kortste planten met het kleinste blad, waarbij de periode onder deze omstandigheden niet van belang was. De houdbaarheid werd niet beïnvloed door de omstandheden gedurende de laatste 12 weken voor het afleveren. De uitkomsten geven de tuinders handvatten om de planten beter te sturen naar een bepaalde plantvorm en afleverdatum.

  KW - anthurium

  KW - potplanten

  KW - cultuurmethoden

  KW - teelt onder bescherming

  KW - temperatuur

  KW - licht

  KW - groei

  KW - groeitempo

  KW - glastuinbouw

  KW - anthurium

  KW - pot plants

  KW - cultural methods

  KW - protected cultivation

  KW - temperature

  KW - light

  KW - growth

  KW - growth rate

  KW - greenhouse horticulture

  M3 - Report

  T3 - Nota / Wageningen UR Glastuinbouw

  BT - Teeltsturing potanthurium

  PB - Wageningen UR, Glastuinbouw

  CY - Bleiswijk

  ER -

  Slootweg G, Garcia N. Teeltsturing potanthurium. Bleiswijk: Wageningen UR, Glastuinbouw, 2008. 28 p. (Nota / Wageningen UR Glastuinbouw; 564).