Teelthandleiding zetmeelaardappelen : beregening

A. Veerman

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  Abstract

  De aardappel is gevoelig voor droogte. Dit komt ondermeer door het relatief zwakke wortelstelsel. Dit kan op droogtegevoelige gronden tot aanzienlijke opbrengstverliezen leiden. De vochtvoorziening van het gewas is bovendien medebepalend voor knolgrootte en knolkwaliteit (owg). Het optreden van gewone schurft, knolmisvorming en holheid is afhankelijk van de vochtvoorziening van het gewas. Beregening van zetmeelaardappelen wordt (nog) slechts op beperkte schaal toegepast. Uit een recente studie van PPO is gebleken, dat op bedrijven met een Veenkoloniaal bouwplan beregening op zandgrond rendabel is. Het bedrijfsresultaat wordt op venige (dal)grond door beregening echter niet verbeterd.
  LanguageDutch
  JournalKennisakker.nl
  Volume2003
  Issue number15 dec
  Publication statusPublished - 2003

  Keywords

  • potatoes
  • arid soils
  • yield losses
  • overhead irrigation
  • sprinkler irrigation
  • crop quality
  • starch potatoes
  • arable farming
  • cultivation manuals

  Cite this

  Veerman, A. / Teelthandleiding zetmeelaardappelen : beregening. In: Kennisakker.nl. 2003 ; Vol. 2003, No. 15 dec.
  @article{f3912822081d44c6b7a1feafc747219f,
  title = "Teelthandleiding zetmeelaardappelen : beregening",
  abstract = "De aardappel is gevoelig voor droogte. Dit komt ondermeer door het relatief zwakke wortelstelsel. Dit kan op droogtegevoelige gronden tot aanzienlijke opbrengstverliezen leiden. De vochtvoorziening van het gewas is bovendien medebepalend voor knolgrootte en knolkwaliteit (owg). Het optreden van gewone schurft, knolmisvorming en holheid is afhankelijk van de vochtvoorziening van het gewas. Beregening van zetmeelaardappelen wordt (nog) slechts op beperkte schaal toegepast. Uit een recente studie van PPO is gebleken, dat op bedrijven met een Veenkoloniaal bouwplan beregening op zandgrond rendabel is. Het bedrijfsresultaat wordt op venige (dal)grond door beregening echter niet verbeterd.",
  keywords = "aardappelen, droge gronden, oogstverliezen, beregening, beregening met sproeiers, gewaskwaliteit, fabrieksaardappelen, akkerbouw, teelthandleidingen, potatoes, arid soils, yield losses, overhead irrigation, sprinkler irrigation, crop quality, starch potatoes, arable farming, cultivation manuals",
  author = "A. Veerman",
  year = "2003",
  language = "Dutch",
  volume = "2003",
  journal = "Kennisakker.nl",
  number = "15 dec",

  }

  Veerman, A 2003, 'Teelthandleiding zetmeelaardappelen : beregening', Kennisakker.nl, vol. 2003, no. 15 dec.

  Teelthandleiding zetmeelaardappelen : beregening. / Veerman, A.

  In: Kennisakker.nl, Vol. 2003, No. 15 dec, 2003.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - Teelthandleiding zetmeelaardappelen : beregening

  AU - Veerman, A.

  PY - 2003

  Y1 - 2003

  N2 - De aardappel is gevoelig voor droogte. Dit komt ondermeer door het relatief zwakke wortelstelsel. Dit kan op droogtegevoelige gronden tot aanzienlijke opbrengstverliezen leiden. De vochtvoorziening van het gewas is bovendien medebepalend voor knolgrootte en knolkwaliteit (owg). Het optreden van gewone schurft, knolmisvorming en holheid is afhankelijk van de vochtvoorziening van het gewas. Beregening van zetmeelaardappelen wordt (nog) slechts op beperkte schaal toegepast. Uit een recente studie van PPO is gebleken, dat op bedrijven met een Veenkoloniaal bouwplan beregening op zandgrond rendabel is. Het bedrijfsresultaat wordt op venige (dal)grond door beregening echter niet verbeterd.

  AB - De aardappel is gevoelig voor droogte. Dit komt ondermeer door het relatief zwakke wortelstelsel. Dit kan op droogtegevoelige gronden tot aanzienlijke opbrengstverliezen leiden. De vochtvoorziening van het gewas is bovendien medebepalend voor knolgrootte en knolkwaliteit (owg). Het optreden van gewone schurft, knolmisvorming en holheid is afhankelijk van de vochtvoorziening van het gewas. Beregening van zetmeelaardappelen wordt (nog) slechts op beperkte schaal toegepast. Uit een recente studie van PPO is gebleken, dat op bedrijven met een Veenkoloniaal bouwplan beregening op zandgrond rendabel is. Het bedrijfsresultaat wordt op venige (dal)grond door beregening echter niet verbeterd.

  KW - aardappelen

  KW - droge gronden

  KW - oogstverliezen

  KW - beregening

  KW - beregening met sproeiers

  KW - gewaskwaliteit

  KW - fabrieksaardappelen

  KW - akkerbouw

  KW - teelthandleidingen

  KW - potatoes

  KW - arid soils

  KW - yield losses

  KW - overhead irrigation

  KW - sprinkler irrigation

  KW - crop quality

  KW - starch potatoes

  KW - arable farming

  KW - cultivation manuals

  M3 - Article

  VL - 2003

  JO - Kennisakker.nl

  T2 - Kennisakker.nl

  JF - Kennisakker.nl

  IS - 15 dec

  ER -