Teelthandleiding consumptieaardappelen : teelt van vroege aardappelen

A. Veerman

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  Abstract

  Vroege (primeur) aardappelen worden in ons land slechts op beperkte schaal geteeld, hoofdzakelijk in waterrijke gebieden, waar het risico van nachtvorst gering is. De teelt is geconcentreerd in Noord-Holland en in Zuidwest-Nederland met Tholen als centrum. Bij de teelt van vroege aardappelen is het doel om al vroeg een goede opbrengst te hebben. Dit betekent, dat moet worden gestreefd naar een zo vroeg mogelijke opkomst, een snelle loofontwikkeling en een vroeg begin van de knolgroei. Voor de allervroegste teelt zijn Eersteling en Doré nog steeds de meest geteelde rassen. Gloria en Première worden iets later geoogst. Een bijzondere plaats neemt het ras Opperdoezer Ronde in, een specialiteit, die uitsluitend rond het Noord-Hollandse Opperdoes mag worden geteeld.
  Original languageDutch
  JournalKennisakker.nl
  Volume2003
  Issue number15 sept
  Publication statusPublished - 2003

  Keywords

  • potatoes
  • early potatoes
  • yields
  • cropping systems
  • potato products
  • crop management
  • fertilizer application
  • arable farming
  • table potatoes
  • cultivation manuals

  Cite this

  @article{eeeeada3303e407da70c7080bb7793b2,
  title = "Teelthandleiding consumptieaardappelen : teelt van vroege aardappelen",
  abstract = "Vroege (primeur) aardappelen worden in ons land slechts op beperkte schaal geteeld, hoofdzakelijk in waterrijke gebieden, waar het risico van nachtvorst gering is. De teelt is geconcentreerd in Noord-Holland en in Zuidwest-Nederland met Tholen als centrum. Bij de teelt van vroege aardappelen is het doel om al vroeg een goede opbrengst te hebben. Dit betekent, dat moet worden gestreefd naar een zo vroeg mogelijke opkomst, een snelle loofontwikkeling en een vroeg begin van de knolgroei. Voor de allervroegste teelt zijn Eersteling en Dor{\'e} nog steeds de meest geteelde rassen. Gloria en Premi{\`e}re worden iets later geoogst. Een bijzondere plaats neemt het ras Opperdoezer Ronde in, een specialiteit, die uitsluitend rond het Noord-Hollandse Opperdoes mag worden geteeld.",
  keywords = "aardappelen, vroege aardappelen, opbrengsten, teeltsystemen, aardappelproducten, gewasteelt, bemesting, akkerbouw, consumptieaardappelen, teelthandleidingen, potatoes, early potatoes, yields, cropping systems, potato products, crop management, fertilizer application, arable farming, table potatoes, cultivation manuals",
  author = "A. Veerman",
  year = "2003",
  language = "Dutch",
  volume = "2003",
  journal = "Kennisakker.nl",
  number = "15 sept",

  }

  Teelthandleiding consumptieaardappelen : teelt van vroege aardappelen. / Veerman, A.

  In: Kennisakker.nl, Vol. 2003, No. 15 sept, 2003.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - Teelthandleiding consumptieaardappelen : teelt van vroege aardappelen

  AU - Veerman, A.

  PY - 2003

  Y1 - 2003

  N2 - Vroege (primeur) aardappelen worden in ons land slechts op beperkte schaal geteeld, hoofdzakelijk in waterrijke gebieden, waar het risico van nachtvorst gering is. De teelt is geconcentreerd in Noord-Holland en in Zuidwest-Nederland met Tholen als centrum. Bij de teelt van vroege aardappelen is het doel om al vroeg een goede opbrengst te hebben. Dit betekent, dat moet worden gestreefd naar een zo vroeg mogelijke opkomst, een snelle loofontwikkeling en een vroeg begin van de knolgroei. Voor de allervroegste teelt zijn Eersteling en Doré nog steeds de meest geteelde rassen. Gloria en Première worden iets later geoogst. Een bijzondere plaats neemt het ras Opperdoezer Ronde in, een specialiteit, die uitsluitend rond het Noord-Hollandse Opperdoes mag worden geteeld.

  AB - Vroege (primeur) aardappelen worden in ons land slechts op beperkte schaal geteeld, hoofdzakelijk in waterrijke gebieden, waar het risico van nachtvorst gering is. De teelt is geconcentreerd in Noord-Holland en in Zuidwest-Nederland met Tholen als centrum. Bij de teelt van vroege aardappelen is het doel om al vroeg een goede opbrengst te hebben. Dit betekent, dat moet worden gestreefd naar een zo vroeg mogelijke opkomst, een snelle loofontwikkeling en een vroeg begin van de knolgroei. Voor de allervroegste teelt zijn Eersteling en Doré nog steeds de meest geteelde rassen. Gloria en Première worden iets later geoogst. Een bijzondere plaats neemt het ras Opperdoezer Ronde in, een specialiteit, die uitsluitend rond het Noord-Hollandse Opperdoes mag worden geteeld.

  KW - aardappelen

  KW - vroege aardappelen

  KW - opbrengsten

  KW - teeltsystemen

  KW - aardappelproducten

  KW - gewasteelt

  KW - bemesting

  KW - akkerbouw

  KW - consumptieaardappelen

  KW - teelthandleidingen

  KW - potatoes

  KW - early potatoes

  KW - yields

  KW - cropping systems

  KW - potato products

  KW - crop management

  KW - fertilizer application

  KW - arable farming

  KW - table potatoes

  KW - cultivation manuals

  M3 - Article

  VL - 2003

  JO - Kennisakker.nl

  JF - Kennisakker.nl

  IS - 15 sept

  ER -