Teeltbegeleiding semi-gesloten Phalaenopsis

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Vier Phalaenopsisbedrijven met een semi-gesloten kas met warmtepomp zijn gedurende twee jaar gemonitord en begeleid op het gebied van teelt, klimaat en energiegebruik. Een warmtepomp in een semi-gesloten kas is energiezuiniger dan een koelmachine, omdat de vrijkomende warmte in een Phalaenopsisteelt benut wordt voor het realiseren van een hoge temperatuur in de opkweekfase en voor het realiseren van een snelle droging van het gewas na iedere gietbeurt. Tijdens het project zijn diverse aspecten naar voren gekomen. Onder andere dat het warmtegebruik van Phalaenopsisbedrijven zeer hoog kan oplopen, en dat de warmtepomp lang niet altijd de grootste warmtebron is (zie Figuur a). Bovendien is de warmtepomp niet de grootste vrager van elektriciteit. Voor belichting is namelijk veel meer elektriciteit nodig (zie Figuur b). Verder is gebleken dat het koelen van onderen minder koelwater vergt dan het koelen van bovenaf. Alleen blijkt het van onderen af moeilijker om te ontvochtigen met LBK’s die niet kunnen herverwarmen.
LanguageDutch
Place of PublicationBleiswijk
PublisherWageningen UR Glastuinbouw
Number of pages47
Publication statusPublished - 2011

Publication series

NameRapporten GTB
PublisherWageningen UR Glastuinbouw
No.1062

Keywords

  • cropping systems
  • phalaenopsis
  • greenhouse horticulture
  • semi-closed greenhouses
  • monitoring
  • energy consumption
  • air conditioning
  • environmental control

Cite this

@book{8bce54a9958e4d83a670f4f3e21f0760,
title = "Teeltbegeleiding semi-gesloten Phalaenopsis",
abstract = "Vier Phalaenopsisbedrijven met een semi-gesloten kas met warmtepomp zijn gedurende twee jaar gemonitord en begeleid op het gebied van teelt, klimaat en energiegebruik. Een warmtepomp in een semi-gesloten kas is energiezuiniger dan een koelmachine, omdat de vrijkomende warmte in een Phalaenopsisteelt benut wordt voor het realiseren van een hoge temperatuur in de opkweekfase en voor het realiseren van een snelle droging van het gewas na iedere gietbeurt. Tijdens het project zijn diverse aspecten naar voren gekomen. Onder andere dat het warmtegebruik van Phalaenopsisbedrijven zeer hoog kan oplopen, en dat de warmtepomp lang niet altijd de grootste warmtebron is (zie Figuur a). Bovendien is de warmtepomp niet de grootste vrager van elektriciteit. Voor belichting is namelijk veel meer elektriciteit nodig (zie Figuur b). Verder is gebleken dat het koelen van onderen minder koelwater vergt dan het koelen van bovenaf. Alleen blijkt het van onderen af moeilijker om te ontvochtigen met LBK’s die niet kunnen herverwarmen.",
keywords = "teeltsystemen, phalaenopsis, glastuinbouw, semi-gesloten kassen, monitoring, energiegebruik, klimaatregeling, milieubeheersing, cropping systems, phalaenopsis, greenhouse horticulture, semi-closed greenhouses, monitoring, energy consumption, air conditioning, environmental control",
author = "M.G.M. Raaphorst and {Garcia Victoria}, N. and J.A.M. Kromwijk and F.L.K. Kempkes",
year = "2011",
language = "Dutch",
series = "Rapporten GTB",
publisher = "Wageningen UR Glastuinbouw",
number = "1062",

}

Raaphorst, MGM, Garcia Victoria, N, Kromwijk, JAM & Kempkes, FLK 2011, Teeltbegeleiding semi-gesloten Phalaenopsis. Rapporten GTB, no. 1062, Wageningen UR Glastuinbouw, Bleiswijk.

Teeltbegeleiding semi-gesloten Phalaenopsis. / Raaphorst, M.G.M.; Garcia Victoria, N.; Kromwijk, J.A.M.; Kempkes, F.L.K.

Bleiswijk : Wageningen UR Glastuinbouw, 2011. 47 p. (Rapporten GTB; No. 1062).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Teeltbegeleiding semi-gesloten Phalaenopsis

AU - Raaphorst, M.G.M.

AU - Garcia Victoria, N.

AU - Kromwijk, J.A.M.

AU - Kempkes, F.L.K.

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Vier Phalaenopsisbedrijven met een semi-gesloten kas met warmtepomp zijn gedurende twee jaar gemonitord en begeleid op het gebied van teelt, klimaat en energiegebruik. Een warmtepomp in een semi-gesloten kas is energiezuiniger dan een koelmachine, omdat de vrijkomende warmte in een Phalaenopsisteelt benut wordt voor het realiseren van een hoge temperatuur in de opkweekfase en voor het realiseren van een snelle droging van het gewas na iedere gietbeurt. Tijdens het project zijn diverse aspecten naar voren gekomen. Onder andere dat het warmtegebruik van Phalaenopsisbedrijven zeer hoog kan oplopen, en dat de warmtepomp lang niet altijd de grootste warmtebron is (zie Figuur a). Bovendien is de warmtepomp niet de grootste vrager van elektriciteit. Voor belichting is namelijk veel meer elektriciteit nodig (zie Figuur b). Verder is gebleken dat het koelen van onderen minder koelwater vergt dan het koelen van bovenaf. Alleen blijkt het van onderen af moeilijker om te ontvochtigen met LBK’s die niet kunnen herverwarmen.

AB - Vier Phalaenopsisbedrijven met een semi-gesloten kas met warmtepomp zijn gedurende twee jaar gemonitord en begeleid op het gebied van teelt, klimaat en energiegebruik. Een warmtepomp in een semi-gesloten kas is energiezuiniger dan een koelmachine, omdat de vrijkomende warmte in een Phalaenopsisteelt benut wordt voor het realiseren van een hoge temperatuur in de opkweekfase en voor het realiseren van een snelle droging van het gewas na iedere gietbeurt. Tijdens het project zijn diverse aspecten naar voren gekomen. Onder andere dat het warmtegebruik van Phalaenopsisbedrijven zeer hoog kan oplopen, en dat de warmtepomp lang niet altijd de grootste warmtebron is (zie Figuur a). Bovendien is de warmtepomp niet de grootste vrager van elektriciteit. Voor belichting is namelijk veel meer elektriciteit nodig (zie Figuur b). Verder is gebleken dat het koelen van onderen minder koelwater vergt dan het koelen van bovenaf. Alleen blijkt het van onderen af moeilijker om te ontvochtigen met LBK’s die niet kunnen herverwarmen.

KW - teeltsystemen

KW - phalaenopsis

KW - glastuinbouw

KW - semi-gesloten kassen

KW - monitoring

KW - energiegebruik

KW - klimaatregeling

KW - milieubeheersing

KW - cropping systems

KW - phalaenopsis

KW - greenhouse horticulture

KW - semi-closed greenhouses

KW - monitoring

KW - energy consumption

KW - air conditioning

KW - environmental control

M3 - Report

T3 - Rapporten GTB

BT - Teeltbegeleiding semi-gesloten Phalaenopsis

PB - Wageningen UR Glastuinbouw

CY - Bleiswijk

ER -

Raaphorst MGM, Garcia Victoria N, Kromwijk JAM, Kempkes FLK. Teeltbegeleiding semi-gesloten Phalaenopsis. Bleiswijk: Wageningen UR Glastuinbouw, 2011. 47 p. (Rapporten GTB; 1062).