Teelt komkommer in een geconditioneerde kas

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  In 2007 zijn twee teelten hoge draad komkommer in een geconditioneerde kas uitgevoerd in vergelijking met een standaard hoge draad teelt. Het kasklimaat in de geconditioneerde afdeling werd geregeld met een koelinstallatie die 200W/m2 kon weg koelen. Deze koeling werd ingeschakeld op bij 0.5 oC boven de ventilatie temperatuur. In de geconditioneerde kas werden meer, maar minder zware komkommers gesneden dan in de standaard afdeling. Het lagere gewicht per komkommer wordt verklaard vanuit de lagere temperatuur onderin het gewas door het inblazen van koele lucht. Een lage temperatuur is negatief voor de vruchtuitgroei. Een hoge stengeldichtheid en het gebruik van ongetopte planten gaf een hogere productie. Steeds een jong blaadje in de kop wegnemen gaf een negatief effect op de productie. Het totaal aantal gesneden komkommers in de teeltperiode van begin februari tot begin november 9 80 kg en 210 stuks per m2 9 laat zien dat er met hoge draad teelt een hoge productie van goede kwaliteit mogelijk is. Conditionering van het klimaat in de zomer biedt een mogelijkheid van productie verhoging, maar hiervoor zal eerst nog een verbetering van het systeem van conditionering en regeling daarvan afgestemd op de eisen van het gewas moeten plaatsvinden. De teelt van komkommer met een hogedraad systeem is volop in ontwikkeling. De vraagstukken van raskeuze, type plant, stengeldichtheid, dun strategie, watergift en nutriënten zijn zodanig complex dat, om uit die innovatie het optimale rendement te halen, er in de praktijk een forse stap naar optimalisatie gedaan moet worden. Het toevoegen van geconditioneerd telen aan deze innovatie is een extra uitdaging, maar zonder verder begrip van de invloed van dit systeem op het gewas nog niet praktijkrijp.
  Original languageDutch
  Place of PublicationBleiswijk
  PublisherWageningen UR Glastuinbouw
  Number of pages20
  Publication statusPublished - 2008

  Publication series

  NameNota / Wageningen UR Glastuinbouw
  PublisherWageningen UR Glastuinbouw
  No.529

  Keywords

  • protected cultivation
  • greenhouses
  • vegetable growing
  • cucumis sativus
  • cucumbers
  • conditioned cultivation
  • greenhouse horticulture

  Cite this

  de Gelder, A., Janse, J., & Lagas, P. (2008). Teelt komkommer in een geconditioneerde kas. (Nota / Wageningen UR Glastuinbouw; No. 529). Bleiswijk: Wageningen UR Glastuinbouw.
  de Gelder, A. ; Janse, J. ; Lagas, P. / Teelt komkommer in een geconditioneerde kas. Bleiswijk : Wageningen UR Glastuinbouw, 2008. 20 p. (Nota / Wageningen UR Glastuinbouw; 529).
  @book{23b4d431c74a4aa9b2e67b10d3b95dd2,
  title = "Teelt komkommer in een geconditioneerde kas",
  abstract = "In 2007 zijn twee teelten hoge draad komkommer in een geconditioneerde kas uitgevoerd in vergelijking met een standaard hoge draad teelt. Het kasklimaat in de geconditioneerde afdeling werd geregeld met een koelinstallatie die 200W/m2 kon weg koelen. Deze koeling werd ingeschakeld op bij 0.5 oC boven de ventilatie temperatuur. In de geconditioneerde kas werden meer, maar minder zware komkommers gesneden dan in de standaard afdeling. Het lagere gewicht per komkommer wordt verklaard vanuit de lagere temperatuur onderin het gewas door het inblazen van koele lucht. Een lage temperatuur is negatief voor de vruchtuitgroei. Een hoge stengeldichtheid en het gebruik van ongetopte planten gaf een hogere productie. Steeds een jong blaadje in de kop wegnemen gaf een negatief effect op de productie. Het totaal aantal gesneden komkommers in de teeltperiode van begin februari tot begin november 9 80 kg en 210 stuks per m2 9 laat zien dat er met hoge draad teelt een hoge productie van goede kwaliteit mogelijk is. Conditionering van het klimaat in de zomer biedt een mogelijkheid van productie verhoging, maar hiervoor zal eerst nog een verbetering van het systeem van conditionering en regeling daarvan afgestemd op de eisen van het gewas moeten plaatsvinden. De teelt van komkommer met een hogedraad systeem is volop in ontwikkeling. De vraagstukken van raskeuze, type plant, stengeldichtheid, dun strategie, watergift en nutri{\"e}nten zijn zodanig complex dat, om uit die innovatie het optimale rendement te halen, er in de praktijk een forse stap naar optimalisatie gedaan moet worden. Het toevoegen van geconditioneerd telen aan deze innovatie is een extra uitdaging, maar zonder verder begrip van de invloed van dit systeem op het gewas nog niet praktijkrijp.",
  keywords = "teelt onder bescherming, kassen, groenteteelt, cucumis sativus, komkommers, geconditioneerde teelt, glastuinbouw, protected cultivation, greenhouses, vegetable growing, cucumis sativus, cucumbers, conditioned cultivation, greenhouse horticulture",
  author = "{de Gelder}, A. and J. Janse and P. Lagas",
  note = "http://edepot.wur.nl/19427 = samenvatting",
  year = "2008",
  language = "Dutch",
  series = "Nota / Wageningen UR Glastuinbouw",
  publisher = "Wageningen UR Glastuinbouw",
  number = "529",

  }

  de Gelder, A, Janse, J & Lagas, P 2008, Teelt komkommer in een geconditioneerde kas. Nota / Wageningen UR Glastuinbouw, no. 529, Wageningen UR Glastuinbouw, Bleiswijk.

  Teelt komkommer in een geconditioneerde kas. / de Gelder, A.; Janse, J.; Lagas, P.

  Bleiswijk : Wageningen UR Glastuinbouw, 2008. 20 p. (Nota / Wageningen UR Glastuinbouw; No. 529).

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Teelt komkommer in een geconditioneerde kas

  AU - de Gelder, A.

  AU - Janse, J.

  AU - Lagas, P.

  N1 - http://edepot.wur.nl/19427 = samenvatting

  PY - 2008

  Y1 - 2008

  N2 - In 2007 zijn twee teelten hoge draad komkommer in een geconditioneerde kas uitgevoerd in vergelijking met een standaard hoge draad teelt. Het kasklimaat in de geconditioneerde afdeling werd geregeld met een koelinstallatie die 200W/m2 kon weg koelen. Deze koeling werd ingeschakeld op bij 0.5 oC boven de ventilatie temperatuur. In de geconditioneerde kas werden meer, maar minder zware komkommers gesneden dan in de standaard afdeling. Het lagere gewicht per komkommer wordt verklaard vanuit de lagere temperatuur onderin het gewas door het inblazen van koele lucht. Een lage temperatuur is negatief voor de vruchtuitgroei. Een hoge stengeldichtheid en het gebruik van ongetopte planten gaf een hogere productie. Steeds een jong blaadje in de kop wegnemen gaf een negatief effect op de productie. Het totaal aantal gesneden komkommers in de teeltperiode van begin februari tot begin november 9 80 kg en 210 stuks per m2 9 laat zien dat er met hoge draad teelt een hoge productie van goede kwaliteit mogelijk is. Conditionering van het klimaat in de zomer biedt een mogelijkheid van productie verhoging, maar hiervoor zal eerst nog een verbetering van het systeem van conditionering en regeling daarvan afgestemd op de eisen van het gewas moeten plaatsvinden. De teelt van komkommer met een hogedraad systeem is volop in ontwikkeling. De vraagstukken van raskeuze, type plant, stengeldichtheid, dun strategie, watergift en nutriënten zijn zodanig complex dat, om uit die innovatie het optimale rendement te halen, er in de praktijk een forse stap naar optimalisatie gedaan moet worden. Het toevoegen van geconditioneerd telen aan deze innovatie is een extra uitdaging, maar zonder verder begrip van de invloed van dit systeem op het gewas nog niet praktijkrijp.

  AB - In 2007 zijn twee teelten hoge draad komkommer in een geconditioneerde kas uitgevoerd in vergelijking met een standaard hoge draad teelt. Het kasklimaat in de geconditioneerde afdeling werd geregeld met een koelinstallatie die 200W/m2 kon weg koelen. Deze koeling werd ingeschakeld op bij 0.5 oC boven de ventilatie temperatuur. In de geconditioneerde kas werden meer, maar minder zware komkommers gesneden dan in de standaard afdeling. Het lagere gewicht per komkommer wordt verklaard vanuit de lagere temperatuur onderin het gewas door het inblazen van koele lucht. Een lage temperatuur is negatief voor de vruchtuitgroei. Een hoge stengeldichtheid en het gebruik van ongetopte planten gaf een hogere productie. Steeds een jong blaadje in de kop wegnemen gaf een negatief effect op de productie. Het totaal aantal gesneden komkommers in de teeltperiode van begin februari tot begin november 9 80 kg en 210 stuks per m2 9 laat zien dat er met hoge draad teelt een hoge productie van goede kwaliteit mogelijk is. Conditionering van het klimaat in de zomer biedt een mogelijkheid van productie verhoging, maar hiervoor zal eerst nog een verbetering van het systeem van conditionering en regeling daarvan afgestemd op de eisen van het gewas moeten plaatsvinden. De teelt van komkommer met een hogedraad systeem is volop in ontwikkeling. De vraagstukken van raskeuze, type plant, stengeldichtheid, dun strategie, watergift en nutriënten zijn zodanig complex dat, om uit die innovatie het optimale rendement te halen, er in de praktijk een forse stap naar optimalisatie gedaan moet worden. Het toevoegen van geconditioneerd telen aan deze innovatie is een extra uitdaging, maar zonder verder begrip van de invloed van dit systeem op het gewas nog niet praktijkrijp.

  KW - teelt onder bescherming

  KW - kassen

  KW - groenteteelt

  KW - cucumis sativus

  KW - komkommers

  KW - geconditioneerde teelt

  KW - glastuinbouw

  KW - protected cultivation

  KW - greenhouses

  KW - vegetable growing

  KW - cucumis sativus

  KW - cucumbers

  KW - conditioned cultivation

  KW - greenhouse horticulture

  M3 - Report

  T3 - Nota / Wageningen UR Glastuinbouw

  BT - Teelt komkommer in een geconditioneerde kas

  PB - Wageningen UR Glastuinbouw

  CY - Bleiswijk

  ER -

  de Gelder A, Janse J, Lagas P. Teelt komkommer in een geconditioneerde kas. Bleiswijk: Wageningen UR Glastuinbouw, 2008. 20 p. (Nota / Wageningen UR Glastuinbouw; 529).