Technieken voor reductie van bio-aerosol emissies uit stallen

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Sinds de uitbraken van besmettelijke veeziekten zoals de vogelgriep (AI) en vooral Q-koorts is er bij de Nederlandse bevolking een toegenomen bezorgdheid over de negatieve effecten van de veehouderij op de gezondheid van de mens. Gezondheidsproblemen kunnen ontstaan als gevolg van bepaalde micro-organismen, maar ook als gevolg van bepaalde componenten afkomstig van microorganismen. Deze kiemen en kiemcomponenten kunnen op zichzelf staande deeltjes in de lucht vormen, maar zijn vaak onderdeel van grotere stofdeeltjes. Stofdeeltjes die geheel of gedeeltelijk een biologische oorsprong hebben noemen we bio-aerosolen. Het doel van dit onderzoek is te inventariseren welke technieken potentie hebben om de emissie en/of de verspreiding van bio-aerosolen (met kiemen en kiemcomponenten) te reduceren en tevens te inventariseren welke daaruit direct beschikbaar zijn voor de praktijk. In dit rapport wordt vooral ingegaan op generieke methoden om de emissie van bio-aerosolen te reduceren.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherWageningen UR Livestock Research
Number of pages31
Publication statusPublished - 2015

Publication series

NameLivestock Research rapport
PublisherWageningen UR Livestock Research
No.828
ISSN (Print)1570-8616

Keywords

  • aerosols
  • emission reduction
  • greenhouse gases
  • stalls
  • livestock farming
  • farming systems
  • intensive livestock farming
  • health hazards
  • public health

Cite this

Aarnink, A. J. A., Hagenaars, T. J., & Ogink, N. W. M. (2015). Technieken voor reductie van bio-aerosol emissies uit stallen. (Livestock Research rapport; No. 828). Wageningen: Wageningen UR Livestock Research.
Aarnink, A.J.A. ; Hagenaars, T.J. ; Ogink, N.W.M. / Technieken voor reductie van bio-aerosol emissies uit stallen. Wageningen : Wageningen UR Livestock Research, 2015. 31 p. (Livestock Research rapport; 828).
@book{47b9ed7a9ccb455585ffa1ddaf5e68e9,
title = "Technieken voor reductie van bio-aerosol emissies uit stallen",
abstract = "Sinds de uitbraken van besmettelijke veeziekten zoals de vogelgriep (AI) en vooral Q-koorts is er bij de Nederlandse bevolking een toegenomen bezorgdheid over de negatieve effecten van de veehouderij op de gezondheid van de mens. Gezondheidsproblemen kunnen ontstaan als gevolg van bepaalde micro-organismen, maar ook als gevolg van bepaalde componenten afkomstig van microorganismen. Deze kiemen en kiemcomponenten kunnen op zichzelf staande deeltjes in de lucht vormen, maar zijn vaak onderdeel van grotere stofdeeltjes. Stofdeeltjes die geheel of gedeeltelijk een biologische oorsprong hebben noemen we bio-aerosolen. Het doel van dit onderzoek is te inventariseren welke technieken potentie hebben om de emissie en/of de verspreiding van bio-aerosolen (met kiemen en kiemcomponenten) te reduceren en tevens te inventariseren welke daaruit direct beschikbaar zijn voor de praktijk. In dit rapport wordt vooral ingegaan op generieke methoden om de emissie van bio-aerosolen te reduceren.",
keywords = "a{\"e}rosolen, emissiereductie, broeikasgassen, stallen, veehouderij, bedrijfssystemen, intensieve veehouderij, gezondheidsgevaren, volksgezondheid, aerosols, emission reduction, greenhouse gases, stalls, livestock farming, farming systems, intensive livestock farming, health hazards, public health",
author = "A.J.A. Aarnink and T.J. Hagenaars and N.W.M. Ogink",
note = "Dit onderzoek is uitgevoerd door Wageningen UR Livestock Research, in opdracht van en gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken, in het kader van het Beleidsondersteunend onderzoek thema Bioaerosolen (BO-12.12-004-005)",
year = "2015",
language = "Dutch",
series = "Livestock Research rapport",
publisher = "Wageningen UR Livestock Research",
number = "828",

}

Aarnink, AJA, Hagenaars, TJ & Ogink, NWM 2015, Technieken voor reductie van bio-aerosol emissies uit stallen. Livestock Research rapport, no. 828, Wageningen UR Livestock Research, Wageningen.

Technieken voor reductie van bio-aerosol emissies uit stallen. / Aarnink, A.J.A.; Hagenaars, T.J.; Ogink, N.W.M.

Wageningen : Wageningen UR Livestock Research, 2015. 31 p. (Livestock Research rapport; No. 828).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Technieken voor reductie van bio-aerosol emissies uit stallen

AU - Aarnink, A.J.A.

AU - Hagenaars, T.J.

AU - Ogink, N.W.M.

N1 - Dit onderzoek is uitgevoerd door Wageningen UR Livestock Research, in opdracht van en gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken, in het kader van het Beleidsondersteunend onderzoek thema Bioaerosolen (BO-12.12-004-005)

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Sinds de uitbraken van besmettelijke veeziekten zoals de vogelgriep (AI) en vooral Q-koorts is er bij de Nederlandse bevolking een toegenomen bezorgdheid over de negatieve effecten van de veehouderij op de gezondheid van de mens. Gezondheidsproblemen kunnen ontstaan als gevolg van bepaalde micro-organismen, maar ook als gevolg van bepaalde componenten afkomstig van microorganismen. Deze kiemen en kiemcomponenten kunnen op zichzelf staande deeltjes in de lucht vormen, maar zijn vaak onderdeel van grotere stofdeeltjes. Stofdeeltjes die geheel of gedeeltelijk een biologische oorsprong hebben noemen we bio-aerosolen. Het doel van dit onderzoek is te inventariseren welke technieken potentie hebben om de emissie en/of de verspreiding van bio-aerosolen (met kiemen en kiemcomponenten) te reduceren en tevens te inventariseren welke daaruit direct beschikbaar zijn voor de praktijk. In dit rapport wordt vooral ingegaan op generieke methoden om de emissie van bio-aerosolen te reduceren.

AB - Sinds de uitbraken van besmettelijke veeziekten zoals de vogelgriep (AI) en vooral Q-koorts is er bij de Nederlandse bevolking een toegenomen bezorgdheid over de negatieve effecten van de veehouderij op de gezondheid van de mens. Gezondheidsproblemen kunnen ontstaan als gevolg van bepaalde micro-organismen, maar ook als gevolg van bepaalde componenten afkomstig van microorganismen. Deze kiemen en kiemcomponenten kunnen op zichzelf staande deeltjes in de lucht vormen, maar zijn vaak onderdeel van grotere stofdeeltjes. Stofdeeltjes die geheel of gedeeltelijk een biologische oorsprong hebben noemen we bio-aerosolen. Het doel van dit onderzoek is te inventariseren welke technieken potentie hebben om de emissie en/of de verspreiding van bio-aerosolen (met kiemen en kiemcomponenten) te reduceren en tevens te inventariseren welke daaruit direct beschikbaar zijn voor de praktijk. In dit rapport wordt vooral ingegaan op generieke methoden om de emissie van bio-aerosolen te reduceren.

KW - aërosolen

KW - emissiereductie

KW - broeikasgassen

KW - stallen

KW - veehouderij

KW - bedrijfssystemen

KW - intensieve veehouderij

KW - gezondheidsgevaren

KW - volksgezondheid

KW - aerosols

KW - emission reduction

KW - greenhouse gases

KW - stalls

KW - livestock farming

KW - farming systems

KW - intensive livestock farming

KW - health hazards

KW - public health

M3 - Report

T3 - Livestock Research rapport

BT - Technieken voor reductie van bio-aerosol emissies uit stallen

PB - Wageningen UR Livestock Research

CY - Wageningen

ER -

Aarnink AJA, Hagenaars TJ, Ogink NWM. Technieken voor reductie van bio-aerosol emissies uit stallen. Wageningen: Wageningen UR Livestock Research, 2015. 31 p. (Livestock Research rapport; 828).