T0 monitoringplan voor effectmeting van VIBEG maatregelen in natura 2000 gebied Noordzeekustzone

T. van Kooten, K. Troost, M. van Asch, M.A.M. Machiels, C. Chen

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

In december 2011 is door vertegenwoordigers van de visserijsector, de natuurorganisaties en het ministerie (momenteel: Economische Zaken) het ‘VIBEG-akkoord’ gesloten. In dit akkoord wordt een ruimtelijke zonering van visserij-activiteit gegeven en is een tijdschema aangegeven voor wanneer welke maatregelen in werking treden. Voor het evalueren van de effecten van de maatregelen is monitoring nodig. Dit monitoringplan beschrijft de nulmeting voor de benodigde monitoring. Het vormt een onderdeel van de T0 bemonstering van het benthische ecosysteem in de Noordzeekustzone en Vlakte van de Raan in het kader van de Vogel- en Habitatrichtlijn. Het doel van specifiek dit onderdeel is het opstellen van een plan voor het verzamelen van een dataset waarmee later (in T1 en T2) de effecten van de ruimtelijke zonering van visserij in de Noordzeekustzone op het benthische ecosysteem in beeld kunnen worden gebracht.
LanguageDutch
Place of PublicationIJmuiden
PublisherIMARES
Number of pages45
Publication statusPublished - 2014

Publication series

NameRapport / IMARES Wageningen UR
PublisherIMARES
No.C208/13A

Keywords

  • benthos
  • marine areas
  • fisheries
  • monitoring
  • adverse effects
  • natura 2000
  • aquatic ecosystems
  • north sea

Cite this

van Kooten, T., Troost, K., van Asch, M., Machiels, M. A. M., & Chen, C. (2014). T0 monitoringplan voor effectmeting van VIBEG maatregelen in natura 2000 gebied Noordzeekustzone. (Rapport / IMARES Wageningen UR; No. C208/13A). IJmuiden: IMARES.
van Kooten, T. ; Troost, K. ; van Asch, M. ; Machiels, M.A.M. ; Chen, C. / T0 monitoringplan voor effectmeting van VIBEG maatregelen in natura 2000 gebied Noordzeekustzone. IJmuiden : IMARES, 2014. 45 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; C208/13A).
@book{5e4440c9362c41ba8c4e1730e628b3a1,
title = "T0 monitoringplan voor effectmeting van VIBEG maatregelen in natura 2000 gebied Noordzeekustzone",
abstract = "In december 2011 is door vertegenwoordigers van de visserijsector, de natuurorganisaties en het ministerie (momenteel: Economische Zaken) het ‘VIBEG-akkoord’ gesloten. In dit akkoord wordt een ruimtelijke zonering van visserij-activiteit gegeven en is een tijdschema aangegeven voor wanneer welke maatregelen in werking treden. Voor het evalueren van de effecten van de maatregelen is monitoring nodig. Dit monitoringplan beschrijft de nulmeting voor de benodigde monitoring. Het vormt een onderdeel van de T0 bemonstering van het benthische ecosysteem in de Noordzeekustzone en Vlakte van de Raan in het kader van de Vogel- en Habitatrichtlijn. Het doel van specifiek dit onderdeel is het opstellen van een plan voor het verzamelen van een dataset waarmee later (in T1 en T2) de effecten van de ruimtelijke zonering van visserij in de Noordzeekustzone op het benthische ecosysteem in beeld kunnen worden gebracht.",
keywords = "benthos, mariene gebieden, visserij, monitoring, nadelige gevolgen, natura 2000, aquatische ecosystemen, noordzee, benthos, marine areas, fisheries, monitoring, adverse effects, natura 2000, aquatic ecosystems, north sea",
author = "{van Kooten}, T. and K. Troost and {van Asch}, M. and M.A.M. Machiels and C. Chen",
year = "2014",
language = "Dutch",
series = "Rapport / IMARES Wageningen UR",
publisher = "IMARES",
number = "C208/13A",

}

van Kooten, T, Troost, K, van Asch, M, Machiels, MAM & Chen, C 2014, T0 monitoringplan voor effectmeting van VIBEG maatregelen in natura 2000 gebied Noordzeekustzone. Rapport / IMARES Wageningen UR, no. C208/13A, IMARES, IJmuiden.

T0 monitoringplan voor effectmeting van VIBEG maatregelen in natura 2000 gebied Noordzeekustzone. / van Kooten, T.; Troost, K.; van Asch, M.; Machiels, M.A.M.; Chen, C.

IJmuiden : IMARES, 2014. 45 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; No. C208/13A).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - T0 monitoringplan voor effectmeting van VIBEG maatregelen in natura 2000 gebied Noordzeekustzone

AU - van Kooten, T.

AU - Troost, K.

AU - van Asch, M.

AU - Machiels, M.A.M.

AU - Chen, C.

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - In december 2011 is door vertegenwoordigers van de visserijsector, de natuurorganisaties en het ministerie (momenteel: Economische Zaken) het ‘VIBEG-akkoord’ gesloten. In dit akkoord wordt een ruimtelijke zonering van visserij-activiteit gegeven en is een tijdschema aangegeven voor wanneer welke maatregelen in werking treden. Voor het evalueren van de effecten van de maatregelen is monitoring nodig. Dit monitoringplan beschrijft de nulmeting voor de benodigde monitoring. Het vormt een onderdeel van de T0 bemonstering van het benthische ecosysteem in de Noordzeekustzone en Vlakte van de Raan in het kader van de Vogel- en Habitatrichtlijn. Het doel van specifiek dit onderdeel is het opstellen van een plan voor het verzamelen van een dataset waarmee later (in T1 en T2) de effecten van de ruimtelijke zonering van visserij in de Noordzeekustzone op het benthische ecosysteem in beeld kunnen worden gebracht.

AB - In december 2011 is door vertegenwoordigers van de visserijsector, de natuurorganisaties en het ministerie (momenteel: Economische Zaken) het ‘VIBEG-akkoord’ gesloten. In dit akkoord wordt een ruimtelijke zonering van visserij-activiteit gegeven en is een tijdschema aangegeven voor wanneer welke maatregelen in werking treden. Voor het evalueren van de effecten van de maatregelen is monitoring nodig. Dit monitoringplan beschrijft de nulmeting voor de benodigde monitoring. Het vormt een onderdeel van de T0 bemonstering van het benthische ecosysteem in de Noordzeekustzone en Vlakte van de Raan in het kader van de Vogel- en Habitatrichtlijn. Het doel van specifiek dit onderdeel is het opstellen van een plan voor het verzamelen van een dataset waarmee later (in T1 en T2) de effecten van de ruimtelijke zonering van visserij in de Noordzeekustzone op het benthische ecosysteem in beeld kunnen worden gebracht.

KW - benthos

KW - mariene gebieden

KW - visserij

KW - monitoring

KW - nadelige gevolgen

KW - natura 2000

KW - aquatische ecosystemen

KW - noordzee

KW - benthos

KW - marine areas

KW - fisheries

KW - monitoring

KW - adverse effects

KW - natura 2000

KW - aquatic ecosystems

KW - north sea

M3 - Report

T3 - Rapport / IMARES Wageningen UR

BT - T0 monitoringplan voor effectmeting van VIBEG maatregelen in natura 2000 gebied Noordzeekustzone

PB - IMARES

CY - IJmuiden

ER -

van Kooten T, Troost K, van Asch M, Machiels MAM, Chen C. T0 monitoringplan voor effectmeting van VIBEG maatregelen in natura 2000 gebied Noordzeekustzone. IJmuiden: IMARES, 2014. 45 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; C208/13A).