Stromende wateren

P.F.M. Verdonschot, R.C. Nijboer, B. Higler

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapter

  Abstract

  Kentallen zijn geëvalueerd, die aangeven bij welke waarde van het kental een verandering optreedt van de geëutrofieerde toestand van een watertype naar de heldere gewenste ecologische toestand. Bij het onderzoek is aangenomen dat nutrienten-reductie de enige sturende factor was. Voor fosfaten en nitraten is een norm vastgesteld voor: beken, sloten, meren, vennen; en tevens voor het IJsselmeer, Volkerak en de Rijn. Om benedenstroomse kwetsbare wateren te beschermen werden er tevens voor enige gevallen "afwentelingswaarden" berekend.
  Original languageDutch
  Title of host publicationWatertypegerichte normstelling voor nutriënten in oppervlaktewater
  EditorsE. van Liere, D.A. Jonkers
  Place of PublicationBilthoven
  Pages57-67
  Number of pages109
  Publication statusPublished - 2002

  Publication series

  NameRIVM rapport
  PublisherRIVM
  Number703715005

  Keywords

  • eutrophication
  • surface water
  • water quality
  • nitrates
  • phosphates
  • quality standards
  • netherlands

  Cite this

  Verdonschot, P. F. M., Nijboer, R. C., & Higler, B. (2002). Stromende wateren. In E. van Liere, & D. A. Jonkers (Eds.), Watertypegerichte normstelling voor nutriënten in oppervlaktewater (pp. 57-67). (RIVM rapport; No. 703715005). Bilthoven.
  Verdonschot, P.F.M. ; Nijboer, R.C. ; Higler, B. / Stromende wateren. Watertypegerichte normstelling voor nutriënten in oppervlaktewater. editor / E. van Liere ; D.A. Jonkers. Bilthoven, 2002. pp. 57-67 (RIVM rapport; 703715005).
  @inbook{f456eec1b4b542c092fa3cb236e3d862,
  title = "Stromende wateren",
  abstract = "Kentallen zijn ge{\"e}valueerd, die aangeven bij welke waarde van het kental een verandering optreedt van de ge{\"e}utrofieerde toestand van een watertype naar de heldere gewenste ecologische toestand. Bij het onderzoek is aangenomen dat nutrienten-reductie de enige sturende factor was. Voor fosfaten en nitraten is een norm vastgesteld voor: beken, sloten, meren, vennen; en tevens voor het IJsselmeer, Volkerak en de Rijn. Om benedenstroomse kwetsbare wateren te beschermen werden er tevens voor enige gevallen {"}afwentelingswaarden{"} berekend.",
  keywords = "eutrofi{\"e}ring, oppervlaktewater, waterkwaliteit, nederland, kwaliteitsnormen, nitraten, fosfaten, eutrophication, surface water, water quality, nitrates, phosphates, quality standards, netherlands",
  author = "P.F.M. Verdonschot and R.C. Nijboer and B. Higler",
  year = "2002",
  language = "Dutch",
  series = "RIVM rapport",
  publisher = "RIVM",
  number = "703715005",
  pages = "57--67",
  editor = "{van Liere}, E. and D.A. Jonkers",
  booktitle = "Watertypegerichte normstelling voor nutri{\"e}nten in oppervlaktewater",

  }

  Verdonschot, PFM, Nijboer, RC & Higler, B 2002, Stromende wateren. in E van Liere & DA Jonkers (eds), Watertypegerichte normstelling voor nutriënten in oppervlaktewater. RIVM rapport, no. 703715005, Bilthoven, pp. 57-67.

  Stromende wateren. / Verdonschot, P.F.M.; Nijboer, R.C.; Higler, B.

  Watertypegerichte normstelling voor nutriënten in oppervlaktewater. ed. / E. van Liere; D.A. Jonkers. Bilthoven, 2002. p. 57-67 (RIVM rapport; No. 703715005).

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapter

  TY - CHAP

  T1 - Stromende wateren

  AU - Verdonschot, P.F.M.

  AU - Nijboer, R.C.

  AU - Higler, B.

  PY - 2002

  Y1 - 2002

  N2 - Kentallen zijn geëvalueerd, die aangeven bij welke waarde van het kental een verandering optreedt van de geëutrofieerde toestand van een watertype naar de heldere gewenste ecologische toestand. Bij het onderzoek is aangenomen dat nutrienten-reductie de enige sturende factor was. Voor fosfaten en nitraten is een norm vastgesteld voor: beken, sloten, meren, vennen; en tevens voor het IJsselmeer, Volkerak en de Rijn. Om benedenstroomse kwetsbare wateren te beschermen werden er tevens voor enige gevallen "afwentelingswaarden" berekend.

  AB - Kentallen zijn geëvalueerd, die aangeven bij welke waarde van het kental een verandering optreedt van de geëutrofieerde toestand van een watertype naar de heldere gewenste ecologische toestand. Bij het onderzoek is aangenomen dat nutrienten-reductie de enige sturende factor was. Voor fosfaten en nitraten is een norm vastgesteld voor: beken, sloten, meren, vennen; en tevens voor het IJsselmeer, Volkerak en de Rijn. Om benedenstroomse kwetsbare wateren te beschermen werden er tevens voor enige gevallen "afwentelingswaarden" berekend.

  KW - eutrofiëring

  KW - oppervlaktewater

  KW - waterkwaliteit

  KW - nederland

  KW - kwaliteitsnormen

  KW - nitraten

  KW - fosfaten

  KW - eutrophication

  KW - surface water

  KW - water quality

  KW - nitrates

  KW - phosphates

  KW - quality standards

  KW - netherlands

  M3 - Chapter

  T3 - RIVM rapport

  SP - 57

  EP - 67

  BT - Watertypegerichte normstelling voor nutriënten in oppervlaktewater

  A2 - van Liere, E.

  A2 - Jonkers, D.A.

  CY - Bilthoven

  ER -

  Verdonschot PFM, Nijboer RC, Higler B. Stromende wateren. In van Liere E, Jonkers DA, editors, Watertypegerichte normstelling voor nutriënten in oppervlaktewater. Bilthoven. 2002. p. 57-67. (RIVM rapport; 703715005).