Storende elementen in het landschap: welke, waar en voor wie?

N.Y. van der Wulp, J.M.J. Farjon, F.R. Veeneklaas

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Dit onderzoek bouwt voort op twee publicatie van de WOT Natuur & Milieu: Verrommelt het platteland onder stedelijke druk? (Veeneklaas et al., 2004, Planbureaurapport 22) en Verrommeling in Nederland (Veeneklaas et al., 2006, WOt-rapport 6). Daar is gekeken welke elementen in het landschap potentieel storend zijn. Op basis van oordelen van deskundigen van Alterra werd geconcludeerd dat de storendheid van een element afhangt van het landschap waarin het staat. Het huidige onderzoek gaat verder: deelt de Nederlandse bevolking het oordeel van de deskundigen? Welke kenmerken van de landschappen zijn hierbij belangrijk? En verschillen elementen in de mate waarin ze storend worden gevonden? Kortom: Welke elementen, waar en voor wie zijn deze storend? Een element wordt als storend beschouwd, als het landschap zonder het element aantrekkelijker wordt gevonden dan hetzelfde landschap met dat element. Het gaat hierbij om empirisch onderbouwde uitspraken.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherWettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu
Number of pages77
Publication statusPublished - 2009

Publication series

NameWOt-werkdocument
PublisherWettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu
No.151
ISSN (Print)1871-028X

Keywords

  • landscape
  • degradation
  • perception
  • quality
  • regional planning
  • netherlands
  • cultural landscape
  • landscape analysis
  • landscape management
  • landscape elements

Cite this

van der Wulp, N. Y., Farjon, J. M. J., & Veeneklaas, F. R. (2009). Storende elementen in het landschap: welke, waar en voor wie? (WOt-werkdocument; No. 151). Wageningen: Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu.
van der Wulp, N.Y. ; Farjon, J.M.J. ; Veeneklaas, F.R. / Storende elementen in het landschap: welke, waar en voor wie?. Wageningen : Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu, 2009. 77 p. (WOt-werkdocument; 151).
@book{0407610ebbe84d7f9d813bb23d49e813,
title = "Storende elementen in het landschap: welke, waar en voor wie?",
abstract = "Dit onderzoek bouwt voort op twee publicatie van de WOT Natuur & Milieu: Verrommelt het platteland onder stedelijke druk? (Veeneklaas et al., 2004, Planbureaurapport 22) en Verrommeling in Nederland (Veeneklaas et al., 2006, WOt-rapport 6). Daar is gekeken welke elementen in het landschap potentieel storend zijn. Op basis van oordelen van deskundigen van Alterra werd geconcludeerd dat de storendheid van een element afhangt van het landschap waarin het staat. Het huidige onderzoek gaat verder: deelt de Nederlandse bevolking het oordeel van de deskundigen? Welke kenmerken van de landschappen zijn hierbij belangrijk? En verschillen elementen in de mate waarin ze storend worden gevonden? Kortom: Welke elementen, waar en voor wie zijn deze storend? Een element wordt als storend beschouwd, als het landschap zonder het element aantrekkelijker wordt gevonden dan hetzelfde landschap met dat element. Het gaat hierbij om empirisch onderbouwde uitspraken.",
keywords = "landschap, degradatie, perceptie, kwaliteit, regionale planning, nederland, cultuurlandschap, landschapsanalyse, landschapsbeheer, landschapselementen, landscape, degradation, perception, quality, regional planning, netherlands, cultural landscape, landscape analysis, landscape management, landscape elements",
author = "{van der Wulp}, N.Y. and J.M.J. Farjon and F.R. Veeneklaas",
year = "2009",
language = "Dutch",
series = "WOt-werkdocument",
publisher = "Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu",
number = "151",

}

van der Wulp, NY, Farjon, JMJ & Veeneklaas, FR 2009, Storende elementen in het landschap: welke, waar en voor wie? WOt-werkdocument, no. 151, Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu, Wageningen.

Storende elementen in het landschap: welke, waar en voor wie? / van der Wulp, N.Y.; Farjon, J.M.J.; Veeneklaas, F.R.

Wageningen : Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu, 2009. 77 p. (WOt-werkdocument; No. 151).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Storende elementen in het landschap: welke, waar en voor wie?

AU - van der Wulp, N.Y.

AU - Farjon, J.M.J.

AU - Veeneklaas, F.R.

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Dit onderzoek bouwt voort op twee publicatie van de WOT Natuur & Milieu: Verrommelt het platteland onder stedelijke druk? (Veeneklaas et al., 2004, Planbureaurapport 22) en Verrommeling in Nederland (Veeneklaas et al., 2006, WOt-rapport 6). Daar is gekeken welke elementen in het landschap potentieel storend zijn. Op basis van oordelen van deskundigen van Alterra werd geconcludeerd dat de storendheid van een element afhangt van het landschap waarin het staat. Het huidige onderzoek gaat verder: deelt de Nederlandse bevolking het oordeel van de deskundigen? Welke kenmerken van de landschappen zijn hierbij belangrijk? En verschillen elementen in de mate waarin ze storend worden gevonden? Kortom: Welke elementen, waar en voor wie zijn deze storend? Een element wordt als storend beschouwd, als het landschap zonder het element aantrekkelijker wordt gevonden dan hetzelfde landschap met dat element. Het gaat hierbij om empirisch onderbouwde uitspraken.

AB - Dit onderzoek bouwt voort op twee publicatie van de WOT Natuur & Milieu: Verrommelt het platteland onder stedelijke druk? (Veeneklaas et al., 2004, Planbureaurapport 22) en Verrommeling in Nederland (Veeneklaas et al., 2006, WOt-rapport 6). Daar is gekeken welke elementen in het landschap potentieel storend zijn. Op basis van oordelen van deskundigen van Alterra werd geconcludeerd dat de storendheid van een element afhangt van het landschap waarin het staat. Het huidige onderzoek gaat verder: deelt de Nederlandse bevolking het oordeel van de deskundigen? Welke kenmerken van de landschappen zijn hierbij belangrijk? En verschillen elementen in de mate waarin ze storend worden gevonden? Kortom: Welke elementen, waar en voor wie zijn deze storend? Een element wordt als storend beschouwd, als het landschap zonder het element aantrekkelijker wordt gevonden dan hetzelfde landschap met dat element. Het gaat hierbij om empirisch onderbouwde uitspraken.

KW - landschap

KW - degradatie

KW - perceptie

KW - kwaliteit

KW - regionale planning

KW - nederland

KW - cultuurlandschap

KW - landschapsanalyse

KW - landschapsbeheer

KW - landschapselementen

KW - landscape

KW - degradation

KW - perception

KW - quality

KW - regional planning

KW - netherlands

KW - cultural landscape

KW - landscape analysis

KW - landscape management

KW - landscape elements

M3 - Report

T3 - WOt-werkdocument

BT - Storende elementen in het landschap: welke, waar en voor wie?

PB - Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu

CY - Wageningen

ER -

van der Wulp NY, Farjon JMJ, Veeneklaas FR. Storende elementen in het landschap: welke, waar en voor wie? Wageningen: Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu, 2009. 77 p. (WOt-werkdocument; 151).