Storende elementen in beeld : de impact van menselijke artefacten op de landschapsbeleving nader onderzocht

S. de Vries, M.H.G. Custers, J. Boers

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Om beleidsopties in beeld te brengen, is de invloed onderzocht van de vormgeving van een drietal doorgaans vrij storende elementen op de impact die deze elementen hebben op de aantrekkelijkheid van het landschap. Het betreft windturbineparken, bedrijventerreinen en grote stallen. Bij alle drie elementen is gekeken naar het effect van mitigerende maatregelen, meestal in de vorm van beplanting, alsmede naar het afstandsverval van de impact. Voor windturbineparken is verder gekeken naar het aantal turbines, de hoogte van de masten en de opstelling. Voor bedrijventerreinen waren dit het soort terrein, de omvang, en de hoogte. Voor grote stallen waren het de lengte en het gebruikte materiaal voor de wanden, respectievelijk het dak. Een en ander is systematisch onderzocht middels foto’s en realistische fotomontages, waarbij een beoordelaar slechts één variant van (een element in) een bepaald landschap voorgelegd kreeg. De beoordelaars waren ruim 2000 leden van een panel van het onderzoeksbureau GfK.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherWettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu
Number of pages112
Publication statusPublished - 2010

Publication series

NameWOt-werkdocument
PublisherWettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu
No.204

Keywords

  • windmills
  • wind power
  • large farms
  • landscape
  • environmental impact
  • netherlands
  • business parks
  • landscape experience
  • 3d visualization

Cite this

de Vries, S., Custers, M. H. G., & Boers, J. (2010). Storende elementen in beeld : de impact van menselijke artefacten op de landschapsbeleving nader onderzocht. (WOt-werkdocument; No. 204). Wageningen: Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu.
de Vries, S. ; Custers, M.H.G. ; Boers, J. / Storende elementen in beeld : de impact van menselijke artefacten op de landschapsbeleving nader onderzocht. Wageningen : Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu, 2010. 112 p. (WOt-werkdocument; 204).
@book{0b065e8428c34eb7ba51e6bb6d86ba9c,
title = "Storende elementen in beeld : de impact van menselijke artefacten op de landschapsbeleving nader onderzocht",
abstract = "Om beleidsopties in beeld te brengen, is de invloed onderzocht van de vormgeving van een drietal doorgaans vrij storende elementen op de impact die deze elementen hebben op de aantrekkelijkheid van het landschap. Het betreft windturbineparken, bedrijventerreinen en grote stallen. Bij alle drie elementen is gekeken naar het effect van mitigerende maatregelen, meestal in de vorm van beplanting, alsmede naar het afstandsverval van de impact. Voor windturbineparken is verder gekeken naar het aantal turbines, de hoogte van de masten en de opstelling. Voor bedrijventerreinen waren dit het soort terrein, de omvang, en de hoogte. Voor grote stallen waren het de lengte en het gebruikte materiaal voor de wanden, respectievelijk het dak. Een en ander is systematisch onderzocht middels foto’s en realistische fotomontages, waarbij een beoordelaar slechts {\'e}{\'e}n variant van (een element in) een bepaald landschap voorgelegd kreeg. De beoordelaars waren ruim 2000 leden van een panel van het onderzoeksbureau GfK.",
keywords = "windmolens, windenergie, grote landbouwbedrijven, landschap, milieueffect, nederland, bedrijventerreinen, landschapsbeleving, 3d visualisatie, windmills, wind power, large farms, landscape, environmental impact, netherlands, business parks, landscape experience, 3d visualization",
author = "{de Vries}, S. and M.H.G. Custers and J. Boers",
note = "CD-ROM met foto's",
year = "2010",
language = "Dutch",
series = "WOt-werkdocument",
publisher = "Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu",
number = "204",

}

de Vries, S, Custers, MHG & Boers, J 2010, Storende elementen in beeld : de impact van menselijke artefacten op de landschapsbeleving nader onderzocht. WOt-werkdocument, no. 204, Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu, Wageningen.

Storende elementen in beeld : de impact van menselijke artefacten op de landschapsbeleving nader onderzocht. / de Vries, S.; Custers, M.H.G.; Boers, J.

Wageningen : Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu, 2010. 112 p. (WOt-werkdocument; No. 204).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Storende elementen in beeld : de impact van menselijke artefacten op de landschapsbeleving nader onderzocht

AU - de Vries, S.

AU - Custers, M.H.G.

AU - Boers, J.

N1 - CD-ROM met foto's

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - Om beleidsopties in beeld te brengen, is de invloed onderzocht van de vormgeving van een drietal doorgaans vrij storende elementen op de impact die deze elementen hebben op de aantrekkelijkheid van het landschap. Het betreft windturbineparken, bedrijventerreinen en grote stallen. Bij alle drie elementen is gekeken naar het effect van mitigerende maatregelen, meestal in de vorm van beplanting, alsmede naar het afstandsverval van de impact. Voor windturbineparken is verder gekeken naar het aantal turbines, de hoogte van de masten en de opstelling. Voor bedrijventerreinen waren dit het soort terrein, de omvang, en de hoogte. Voor grote stallen waren het de lengte en het gebruikte materiaal voor de wanden, respectievelijk het dak. Een en ander is systematisch onderzocht middels foto’s en realistische fotomontages, waarbij een beoordelaar slechts één variant van (een element in) een bepaald landschap voorgelegd kreeg. De beoordelaars waren ruim 2000 leden van een panel van het onderzoeksbureau GfK.

AB - Om beleidsopties in beeld te brengen, is de invloed onderzocht van de vormgeving van een drietal doorgaans vrij storende elementen op de impact die deze elementen hebben op de aantrekkelijkheid van het landschap. Het betreft windturbineparken, bedrijventerreinen en grote stallen. Bij alle drie elementen is gekeken naar het effect van mitigerende maatregelen, meestal in de vorm van beplanting, alsmede naar het afstandsverval van de impact. Voor windturbineparken is verder gekeken naar het aantal turbines, de hoogte van de masten en de opstelling. Voor bedrijventerreinen waren dit het soort terrein, de omvang, en de hoogte. Voor grote stallen waren het de lengte en het gebruikte materiaal voor de wanden, respectievelijk het dak. Een en ander is systematisch onderzocht middels foto’s en realistische fotomontages, waarbij een beoordelaar slechts één variant van (een element in) een bepaald landschap voorgelegd kreeg. De beoordelaars waren ruim 2000 leden van een panel van het onderzoeksbureau GfK.

KW - windmolens

KW - windenergie

KW - grote landbouwbedrijven

KW - landschap

KW - milieueffect

KW - nederland

KW - bedrijventerreinen

KW - landschapsbeleving

KW - 3d visualisatie

KW - windmills

KW - wind power

KW - large farms

KW - landscape

KW - environmental impact

KW - netherlands

KW - business parks

KW - landscape experience

KW - 3d visualization

M3 - Report

T3 - WOt-werkdocument

BT - Storende elementen in beeld : de impact van menselijke artefacten op de landschapsbeleving nader onderzocht

PB - Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu

CY - Wageningen

ER -

de Vries S, Custers MHG, Boers J. Storende elementen in beeld : de impact van menselijke artefacten op de landschapsbeleving nader onderzocht. Wageningen: Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu, 2010. 112 p. (WOt-werkdocument; 204).