Stimuleren gebruik eiwithoudende grondstoffen uit Europa

M.P.H. Selten, H.J. Silvis

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Dit onderzoek richt zich op de vraag: Hoe kunnen veevoederbedrijven gestimuleerd worden om meer eiwithoudende grondstoffen uit Europa te benutten, zonder dat dit ontbossing in Europa tot gevolg heeft? Aanleiding voor dit onderzoek vormt de motie Boswijk die in mei, 2021 door de Tweede Kamer
is aangenomen. Voor de beantwoording van de onderzoeksvraag zijn data verzameld en schriftelijke stukken bestudeerd. Aanvullend zijn gesprekken gevoerd met experts van WUR evenals met vertegenwoordigers van de diervoederindustrie en maatschappelijke organisaties.

Met de ontwikkeling van Europese alternatieven, zal de enorme soja-import de komende jaren gedeeltelijk vervangen kunnen worden. De soja-import van buiten Europa zal echter niet verdwijnen. Door eisen te stellen aan de herkomst van eiwithoudende grondstoffen in Nederlands diervoer en bedrijven te verplichten een bepaald percentage van de grondstoffen uit Europa te halen, kan die afhankelijkheid wel worden verminderd. Dit vraagt echter wel om gezamenlijke ketenafspraken. Daarnaast kan gekeken worden naar verruiming van het (huidige) aanbod van eiwitrijke grondstoffen waardoor het voor de industrie eenvoudiger wordt om dergelijke stromen aan te wenden.
Original languageDutch
PublisherWageningen University & Research
Number of pages24
Publication statusPublished - 2022

Publication series

NamePublicatie Wageningen Economic Research
No.2022-115

Cite this