Steekproef landschap; actuele veranderingen in het Nederlandse landschap

A.J.M. Koomen, W. Nieuwenhuizen, D.J. Brus, L.J. Keunen, G.J. Maas, T.N.M. van der Maat, T.J. Weijschedé

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Dit rapport doet verslag van een studie naar actuele veranderingen in het Nederlandse landschap waarbij de graadmeters ruimtegebruik, aardkunde en cultuurhistorie centraal staan. De Steekproef Landschap beoogt door middel van een steekproef van beperkte omvang statistisch onderbouwde uitspraken te doen over actuele veranderingen in het landschap. Resultaten vanuit de steekproef zijn gepresenteerd op het niveau van Nederland; `hoog¿ en `laag¿ Nederland en tenslotte ook enkele resultaten over de landschapstypen. Op enkele steekproefgebieden na zijn overal veranderingen geconstateerd. Tevens blijkt dat de veranderingen of zeer grootschalig zijn of zeer beperkt van omvang zijn. In Nederland blijkt de toename van bebouwing; woonwijken en bedrijventerreinen de belangrijkste categorie in veranderingen van het ruimtegebruik te zijn. De terreinvormen en de cultuurhistorische relicten gaan in beide perioden van monitoring sterk achteruit.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherAlterra
Number of pages85
Publication statusPublished - 2004

Publication series

NameAlterra-rapport
PublisherAlterra
No.1049
ISSN (Print)1566-7197

Keywords

  • landscape
  • change
  • netherlands
  • monitoring
  • sampling
  • statistics
  • land use
  • geomorphology
  • physiographic features
  • cultural history

Cite this

Koomen, A. J. M., Nieuwenhuizen, W., Brus, D. J., Keunen, L. J., Maas, G. J., van der Maat, T. N. M., & Weijschedé, T. J. (2004). Steekproef landschap; actuele veranderingen in het Nederlandse landschap. (Alterra-rapport; No. 1049). Wageningen: Alterra.
Koomen, A.J.M. ; Nieuwenhuizen, W. ; Brus, D.J. ; Keunen, L.J. ; Maas, G.J. ; van der Maat, T.N.M. ; Weijschedé, T.J. / Steekproef landschap; actuele veranderingen in het Nederlandse landschap. Wageningen : Alterra, 2004. 85 p. (Alterra-rapport; 1049).
@book{7d2214567f37408fb0721880dee73e08,
title = "Steekproef landschap; actuele veranderingen in het Nederlandse landschap",
abstract = "Dit rapport doet verslag van een studie naar actuele veranderingen in het Nederlandse landschap waarbij de graadmeters ruimtegebruik, aardkunde en cultuurhistorie centraal staan. De Steekproef Landschap beoogt door middel van een steekproef van beperkte omvang statistisch onderbouwde uitspraken te doen over actuele veranderingen in het landschap. Resultaten vanuit de steekproef zijn gepresenteerd op het niveau van Nederland; `hoog¿ en `laag¿ Nederland en tenslotte ook enkele resultaten over de landschapstypen. Op enkele steekproefgebieden na zijn overal veranderingen geconstateerd. Tevens blijkt dat de veranderingen of zeer grootschalig zijn of zeer beperkt van omvang zijn. In Nederland blijkt de toename van bebouwing; woonwijken en bedrijventerreinen de belangrijkste categorie in veranderingen van het ruimtegebruik te zijn. De terreinvormen en de cultuurhistorische relicten gaan in beide perioden van monitoring sterk achteruit.",
keywords = "landschap, verandering, nederland, monitoring, bemonsteren, statistiek, landgebruik, geomorfologie, fysiografische elementen, cultuurgeschiedenis, landscape, change, netherlands, monitoring, sampling, statistics, land use, geomorphology, physiographic features, cultural history",
author = "A.J.M. Koomen and W. Nieuwenhuizen and D.J. Brus and L.J. Keunen and G.J. Maas and {van der Maat}, T.N.M. and T.J. Weijsched{\'e}",
year = "2004",
language = "Dutch",
series = "Alterra-rapport",
publisher = "Alterra",
number = "1049",

}

Koomen, AJM, Nieuwenhuizen, W, Brus, DJ, Keunen, LJ, Maas, GJ, van der Maat, TNM & Weijschedé, TJ 2004, Steekproef landschap; actuele veranderingen in het Nederlandse landschap. Alterra-rapport, no. 1049, Alterra, Wageningen.

Steekproef landschap; actuele veranderingen in het Nederlandse landschap. / Koomen, A.J.M.; Nieuwenhuizen, W.; Brus, D.J.; Keunen, L.J.; Maas, G.J.; van der Maat, T.N.M.; Weijschedé, T.J.

Wageningen : Alterra, 2004. 85 p. (Alterra-rapport; No. 1049).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Steekproef landschap; actuele veranderingen in het Nederlandse landschap

AU - Koomen, A.J.M.

AU - Nieuwenhuizen, W.

AU - Brus, D.J.

AU - Keunen, L.J.

AU - Maas, G.J.

AU - van der Maat, T.N.M.

AU - Weijschedé, T.J.

PY - 2004

Y1 - 2004

N2 - Dit rapport doet verslag van een studie naar actuele veranderingen in het Nederlandse landschap waarbij de graadmeters ruimtegebruik, aardkunde en cultuurhistorie centraal staan. De Steekproef Landschap beoogt door middel van een steekproef van beperkte omvang statistisch onderbouwde uitspraken te doen over actuele veranderingen in het landschap. Resultaten vanuit de steekproef zijn gepresenteerd op het niveau van Nederland; `hoog¿ en `laag¿ Nederland en tenslotte ook enkele resultaten over de landschapstypen. Op enkele steekproefgebieden na zijn overal veranderingen geconstateerd. Tevens blijkt dat de veranderingen of zeer grootschalig zijn of zeer beperkt van omvang zijn. In Nederland blijkt de toename van bebouwing; woonwijken en bedrijventerreinen de belangrijkste categorie in veranderingen van het ruimtegebruik te zijn. De terreinvormen en de cultuurhistorische relicten gaan in beide perioden van monitoring sterk achteruit.

AB - Dit rapport doet verslag van een studie naar actuele veranderingen in het Nederlandse landschap waarbij de graadmeters ruimtegebruik, aardkunde en cultuurhistorie centraal staan. De Steekproef Landschap beoogt door middel van een steekproef van beperkte omvang statistisch onderbouwde uitspraken te doen over actuele veranderingen in het landschap. Resultaten vanuit de steekproef zijn gepresenteerd op het niveau van Nederland; `hoog¿ en `laag¿ Nederland en tenslotte ook enkele resultaten over de landschapstypen. Op enkele steekproefgebieden na zijn overal veranderingen geconstateerd. Tevens blijkt dat de veranderingen of zeer grootschalig zijn of zeer beperkt van omvang zijn. In Nederland blijkt de toename van bebouwing; woonwijken en bedrijventerreinen de belangrijkste categorie in veranderingen van het ruimtegebruik te zijn. De terreinvormen en de cultuurhistorische relicten gaan in beide perioden van monitoring sterk achteruit.

KW - landschap

KW - verandering

KW - nederland

KW - monitoring

KW - bemonsteren

KW - statistiek

KW - landgebruik

KW - geomorfologie

KW - fysiografische elementen

KW - cultuurgeschiedenis

KW - landscape

KW - change

KW - netherlands

KW - monitoring

KW - sampling

KW - statistics

KW - land use

KW - geomorphology

KW - physiographic features

KW - cultural history

M3 - Report

T3 - Alterra-rapport

BT - Steekproef landschap; actuele veranderingen in het Nederlandse landschap

PB - Alterra

CY - Wageningen

ER -

Koomen AJM, Nieuwenhuizen W, Brus DJ, Keunen LJ, Maas GJ, van der Maat TNM et al. Steekproef landschap; actuele veranderingen in het Nederlandse landschap. Wageningen: Alterra, 2004. 85 p. (Alterra-rapport; 1049).