State-of-the-Art bewaarsysteem tulpenbollen : Resultaten 2011

J. Wildschut, M.F.N. van Dam, M. Kok, T. van der Gulik

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  Resultaten van het op 5e jaar State-of-Art bewaren van tulpenbollen op 12 bedrijven waarvan de energie- en achtergrondgegevens verzameld zijn. De 12 bedrijven hadden allen dit jaar een zeer laag berekend percentage zure bollen (0.06 % tot maximaal 1,3%). Door geheel of gedeeltelijk de ventilatie op ethyleenmetingen te sturen en ook de circulatie hierop aan te passen kon hierdoor veel energie bespaard worden. Op gas is er gemiddeld 27% bespaard, variërend van -15% (op het bedrijf dat de ventilatie niet stuurt op basis van de ethyleenmeting) tot 80%. Bij volledige sturing van de ventilatie op basis van een ethyleengrens van 100 ppb had de gemiddelde besparing 79% kunnen zijn. Op elektra is door terugtoeren gemiddeld 53% bespaard, variërend van -17% (op het bedrijf dat continue op voltoeren circuleert) tot 95%. Bij terugtoeren evenredig met verminderde ventilatie a.g.v. de lage ethyleenproductie, maar met een minimum frequentie-instelling van 15 Hz, had gemiddeld 84% bespaard kunnen worden. Op elektra is dus meer bespaard dan op gas. Op het totale energieverbruik (gas voor het opwarmen van buitenlucht voor ventilatie + elektra voor circulatieventilatoren) is bij de bewaring gemiddeld 44% bespaard, variërend van -17% tot 76%.
  Original languageDutch
  Place of PublicationLisse
  PublisherPraktijkonderzoek Plant & Omgeving, Bollen en Bomen
  Number of pages33
  Publication statusPublished - 2012

  Keywords

  • ornamental bulbs
  • tulips
  • storage
  • ventilation
  • temperature
  • energy saving
  • agricultural research

  Cite this

  Wildschut, J., van Dam, M. F. N., Kok, M., & van der Gulik, T. (2012). State-of-the-Art bewaarsysteem tulpenbollen : Resultaten 2011. Lisse: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Bollen en Bomen.
  Wildschut, J. ; van Dam, M.F.N. ; Kok, M. ; van der Gulik, T. / State-of-the-Art bewaarsysteem tulpenbollen : Resultaten 2011. Lisse : Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Bollen en Bomen, 2012. 33 p.
  @book{4521e01f0caf4c67adc2e404b3f8273d,
  title = "State-of-the-Art bewaarsysteem tulpenbollen : Resultaten 2011",
  abstract = "Resultaten van het op 5e jaar State-of-Art bewaren van tulpenbollen op 12 bedrijven waarvan de energie- en achtergrondgegevens verzameld zijn. De 12 bedrijven hadden allen dit jaar een zeer laag berekend percentage zure bollen (0.06 {\%} tot maximaal 1,3{\%}). Door geheel of gedeeltelijk de ventilatie op ethyleenmetingen te sturen en ook de circulatie hierop aan te passen kon hierdoor veel energie bespaard worden. Op gas is er gemiddeld 27{\%} bespaard, vari{\"e}rend van -15{\%} (op het bedrijf dat de ventilatie niet stuurt op basis van de ethyleenmeting) tot 80{\%}. Bij volledige sturing van de ventilatie op basis van een ethyleengrens van 100 ppb had de gemiddelde besparing 79{\%} kunnen zijn. Op elektra is door terugtoeren gemiddeld 53{\%} bespaard, vari{\"e}rend van -17{\%} (op het bedrijf dat continue op voltoeren circuleert) tot 95{\%}. Bij terugtoeren evenredig met verminderde ventilatie a.g.v. de lage ethyleenproductie, maar met een minimum frequentie-instelling van 15 Hz, had gemiddeld 84{\%} bespaard kunnen worden. Op elektra is dus meer bespaard dan op gas. Op het totale energieverbruik (gas voor het opwarmen van buitenlucht voor ventilatie + elektra voor circulatieventilatoren) is bij de bewaring gemiddeld 44{\%} bespaard, vari{\"e}rend van -17{\%} tot 76{\%}.",
  keywords = "bloembollen, tulpen, opslag, ventilatie, temperatuur, energiebesparing, landbouwkundig onderzoek, ornamental bulbs, tulips, storage, ventilation, temperature, energy saving, agricultural research",
  author = "J. Wildschut and {van Dam}, M.F.N. and M. Kok and {van der Gulik}, T.",
  year = "2012",
  language = "Dutch",
  publisher = "Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Bollen en Bomen",

  }

  Wildschut, J, van Dam, MFN, Kok, M & van der Gulik, T 2012, State-of-the-Art bewaarsysteem tulpenbollen : Resultaten 2011. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Bollen en Bomen, Lisse.

  State-of-the-Art bewaarsysteem tulpenbollen : Resultaten 2011. / Wildschut, J.; van Dam, M.F.N.; Kok, M.; van der Gulik, T.

  Lisse : Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Bollen en Bomen, 2012. 33 p.

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - State-of-the-Art bewaarsysteem tulpenbollen : Resultaten 2011

  AU - Wildschut, J.

  AU - van Dam, M.F.N.

  AU - Kok, M.

  AU - van der Gulik, T.

  PY - 2012

  Y1 - 2012

  N2 - Resultaten van het op 5e jaar State-of-Art bewaren van tulpenbollen op 12 bedrijven waarvan de energie- en achtergrondgegevens verzameld zijn. De 12 bedrijven hadden allen dit jaar een zeer laag berekend percentage zure bollen (0.06 % tot maximaal 1,3%). Door geheel of gedeeltelijk de ventilatie op ethyleenmetingen te sturen en ook de circulatie hierop aan te passen kon hierdoor veel energie bespaard worden. Op gas is er gemiddeld 27% bespaard, variërend van -15% (op het bedrijf dat de ventilatie niet stuurt op basis van de ethyleenmeting) tot 80%. Bij volledige sturing van de ventilatie op basis van een ethyleengrens van 100 ppb had de gemiddelde besparing 79% kunnen zijn. Op elektra is door terugtoeren gemiddeld 53% bespaard, variërend van -17% (op het bedrijf dat continue op voltoeren circuleert) tot 95%. Bij terugtoeren evenredig met verminderde ventilatie a.g.v. de lage ethyleenproductie, maar met een minimum frequentie-instelling van 15 Hz, had gemiddeld 84% bespaard kunnen worden. Op elektra is dus meer bespaard dan op gas. Op het totale energieverbruik (gas voor het opwarmen van buitenlucht voor ventilatie + elektra voor circulatieventilatoren) is bij de bewaring gemiddeld 44% bespaard, variërend van -17% tot 76%.

  AB - Resultaten van het op 5e jaar State-of-Art bewaren van tulpenbollen op 12 bedrijven waarvan de energie- en achtergrondgegevens verzameld zijn. De 12 bedrijven hadden allen dit jaar een zeer laag berekend percentage zure bollen (0.06 % tot maximaal 1,3%). Door geheel of gedeeltelijk de ventilatie op ethyleenmetingen te sturen en ook de circulatie hierop aan te passen kon hierdoor veel energie bespaard worden. Op gas is er gemiddeld 27% bespaard, variërend van -15% (op het bedrijf dat de ventilatie niet stuurt op basis van de ethyleenmeting) tot 80%. Bij volledige sturing van de ventilatie op basis van een ethyleengrens van 100 ppb had de gemiddelde besparing 79% kunnen zijn. Op elektra is door terugtoeren gemiddeld 53% bespaard, variërend van -17% (op het bedrijf dat continue op voltoeren circuleert) tot 95%. Bij terugtoeren evenredig met verminderde ventilatie a.g.v. de lage ethyleenproductie, maar met een minimum frequentie-instelling van 15 Hz, had gemiddeld 84% bespaard kunnen worden. Op elektra is dus meer bespaard dan op gas. Op het totale energieverbruik (gas voor het opwarmen van buitenlucht voor ventilatie + elektra voor circulatieventilatoren) is bij de bewaring gemiddeld 44% bespaard, variërend van -17% tot 76%.

  KW - bloembollen

  KW - tulpen

  KW - opslag

  KW - ventilatie

  KW - temperatuur

  KW - energiebesparing

  KW - landbouwkundig onderzoek

  KW - ornamental bulbs

  KW - tulips

  KW - storage

  KW - ventilation

  KW - temperature

  KW - energy saving

  KW - agricultural research

  M3 - Report

  BT - State-of-the-Art bewaarsysteem tulpenbollen : Resultaten 2011

  PB - Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Bollen en Bomen

  CY - Lisse

  ER -

  Wildschut J, van Dam MFN, Kok M, van der Gulik T. State-of-the-Art bewaarsysteem tulpenbollen : Resultaten 2011. Lisse: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Bollen en Bomen, 2012. 33 p.