Sleutelfactoren en ecosysteemfunctioneren. I. Eerste verkenning in laagveensloten

R. Loeb, P.F.M. Verdonschot, M.W. van den Hoorn, R.C. Nijboer, M. Bleeker

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Dit rapport beschrijft onderzoek dat gedaan is naar mogelijke sleutelfactoren voor aquatisch ecologische kwaliteit in laagveensloten. Het onderzoek is uitgevoerd in drie deelgebieden in de Wieden, die in een gradiënt van sterke beïnvloeding naar een meer natuurlijke situatie lagen. In deze sloot zijn met continuloggers temperatuurkarakteristieken van zes sloten bepaald. Elke sloot bleek zijn eigen karakteristieken te hebben, samenhangend met waterdiepte, kwel en begroeiing. De macrofaunagemeenschappen van de sloten bleken sterk per locatie te verschillen. Binnen de verschillende habitats van deze sloten waren de verschillen kleiner. Verwacht wordt dat sleutelfactoren daarom meer op slootniveau dan op habitatniveau zullen ingrijpen. In vervolgonderzoek zal de rol van de zuurstofconcentratie in deze systemen uitgebreider onderzocht moeten worden.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherAlterra
Number of pages59
Publication statusPublished - 2008

Publication series

NameAlterra-rapport
PublisherAlterra
No.1751
ISSN (Print)1566-7191

Keywords

  • ditches
  • peatlands
  • water quality
  • noordwest-overijssel
  • aquatic ecosystems

Cite this

Loeb, R., Verdonschot, P. F. M., van den Hoorn, M. W., Nijboer, R. C., & Bleeker, M. (2008). Sleutelfactoren en ecosysteemfunctioneren. I. Eerste verkenning in laagveensloten. (Alterra-rapport; No. 1751). Wageningen: Alterra.
Loeb, R. ; Verdonschot, P.F.M. ; van den Hoorn, M.W. ; Nijboer, R.C. ; Bleeker, M. / Sleutelfactoren en ecosysteemfunctioneren. I. Eerste verkenning in laagveensloten. Wageningen : Alterra, 2008. 59 p. (Alterra-rapport; 1751).
@book{56dd3270c57c465ca79ed10345a963be,
title = "Sleutelfactoren en ecosysteemfunctioneren. I. Eerste verkenning in laagveensloten",
abstract = "Dit rapport beschrijft onderzoek dat gedaan is naar mogelijke sleutelfactoren voor aquatisch ecologische kwaliteit in laagveensloten. Het onderzoek is uitgevoerd in drie deelgebieden in de Wieden, die in een gradi{\"e}nt van sterke be{\"i}nvloeding naar een meer natuurlijke situatie lagen. In deze sloot zijn met continuloggers temperatuurkarakteristieken van zes sloten bepaald. Elke sloot bleek zijn eigen karakteristieken te hebben, samenhangend met waterdiepte, kwel en begroeiing. De macrofaunagemeenschappen van de sloten bleken sterk per locatie te verschillen. Binnen de verschillende habitats van deze sloten waren de verschillen kleiner. Verwacht wordt dat sleutelfactoren daarom meer op slootniveau dan op habitatniveau zullen ingrijpen. In vervolgonderzoek zal de rol van de zuurstofconcentratie in deze systemen uitgebreider onderzocht moeten worden.",
keywords = "sloten, veengebieden, waterkwaliteit, noordwest-overijssel, aquatische ecosystemen, ditches, peatlands, water quality, noordwest-overijssel, aquatic ecosystems",
author = "R. Loeb and P.F.M. Verdonschot and {van den Hoorn}, M.W. and R.C. Nijboer and M. Bleeker",
year = "2008",
language = "Dutch",
series = "Alterra-rapport",
publisher = "Alterra",
number = "1751",

}

Loeb, R, Verdonschot, PFM, van den Hoorn, MW, Nijboer, RC & Bleeker, M 2008, Sleutelfactoren en ecosysteemfunctioneren. I. Eerste verkenning in laagveensloten. Alterra-rapport, no. 1751, Alterra, Wageningen.

Sleutelfactoren en ecosysteemfunctioneren. I. Eerste verkenning in laagveensloten. / Loeb, R.; Verdonschot, P.F.M.; van den Hoorn, M.W.; Nijboer, R.C.; Bleeker, M.

Wageningen : Alterra, 2008. 59 p. (Alterra-rapport; No. 1751).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Sleutelfactoren en ecosysteemfunctioneren. I. Eerste verkenning in laagveensloten

AU - Loeb, R.

AU - Verdonschot, P.F.M.

AU - van den Hoorn, M.W.

AU - Nijboer, R.C.

AU - Bleeker, M.

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Dit rapport beschrijft onderzoek dat gedaan is naar mogelijke sleutelfactoren voor aquatisch ecologische kwaliteit in laagveensloten. Het onderzoek is uitgevoerd in drie deelgebieden in de Wieden, die in een gradiënt van sterke beïnvloeding naar een meer natuurlijke situatie lagen. In deze sloot zijn met continuloggers temperatuurkarakteristieken van zes sloten bepaald. Elke sloot bleek zijn eigen karakteristieken te hebben, samenhangend met waterdiepte, kwel en begroeiing. De macrofaunagemeenschappen van de sloten bleken sterk per locatie te verschillen. Binnen de verschillende habitats van deze sloten waren de verschillen kleiner. Verwacht wordt dat sleutelfactoren daarom meer op slootniveau dan op habitatniveau zullen ingrijpen. In vervolgonderzoek zal de rol van de zuurstofconcentratie in deze systemen uitgebreider onderzocht moeten worden.

AB - Dit rapport beschrijft onderzoek dat gedaan is naar mogelijke sleutelfactoren voor aquatisch ecologische kwaliteit in laagveensloten. Het onderzoek is uitgevoerd in drie deelgebieden in de Wieden, die in een gradiënt van sterke beïnvloeding naar een meer natuurlijke situatie lagen. In deze sloot zijn met continuloggers temperatuurkarakteristieken van zes sloten bepaald. Elke sloot bleek zijn eigen karakteristieken te hebben, samenhangend met waterdiepte, kwel en begroeiing. De macrofaunagemeenschappen van de sloten bleken sterk per locatie te verschillen. Binnen de verschillende habitats van deze sloten waren de verschillen kleiner. Verwacht wordt dat sleutelfactoren daarom meer op slootniveau dan op habitatniveau zullen ingrijpen. In vervolgonderzoek zal de rol van de zuurstofconcentratie in deze systemen uitgebreider onderzocht moeten worden.

KW - sloten

KW - veengebieden

KW - waterkwaliteit

KW - noordwest-overijssel

KW - aquatische ecosystemen

KW - ditches

KW - peatlands

KW - water quality

KW - noordwest-overijssel

KW - aquatic ecosystems

M3 - Report

T3 - Alterra-rapport

BT - Sleutelfactoren en ecosysteemfunctioneren. I. Eerste verkenning in laagveensloten

PB - Alterra

CY - Wageningen

ER -

Loeb R, Verdonschot PFM, van den Hoorn MW, Nijboer RC, Bleeker M. Sleutelfactoren en ecosysteemfunctioneren. I. Eerste verkenning in laagveensloten. Wageningen: Alterra, 2008. 59 p. (Alterra-rapport; 1751).